Недоступне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недоступне житло

Нерухомість
8797
Мінрегіонбуд визнав нездатність добудувати житло зі ступенем готовності понад 70% за державні кошти. Облігації Державної іпотечної установи на суму 1 млрд грн поки не зацікавили ні банки, ні Нацбанк. Дефіцит коштів підсилить стагнацію ринку, впевнені його учасники.
Заступник начальника управління нормативного забезпечення розвитку житлового будівництва Мінрегіонбуду Володимир Височин учора заявив, що в Нацбанку немає можливості реалізувати цінні папери Державної іпотечної установи (ДІУ) на суму 1 млрд грн, дохід від яких повинен бути направлений на завершення будівництва житлових об'єктів зі ступенем готовності понад 70%. "Ми звернулися до НБУ. Сьогодні відповідь - негативна. Тому один з реальних шляхів з добудовування житла за державні кошти поки залишається нереальним", - сказав він. У бюджеті така сума на добудовування житла не передбачена, додав Височин.
ДІУ ще в грудні 2008 року одержало держгарантії на емісію облігацій на суму 1 млрд грн. Ці кошти планувалося направити на реалізацію програми добудовування житла зі ступенем готовності понад 70%. Таких об'єктів Мінрегіонбуд затвердив 452, притім що всього в Україні 2,7 тис. недобудівництв із готовністю понад 50%. Для введення їх в експлуатацію необхідно 10 млрд грн. Однак 14 травня зірвався вже четвертий аукціон з публічного розміщення облігацій ДІУ серії Z-W2 на майданчику УМВБ.
Причина незмінна - відсутність заявок від потенційних покупців-банків. Учора в ДІУ не змогли прокоментувати відсутність попиту на їхні облігації. За словами директора департаменту зовнішньоекономічних відносин НБУ Сергія Круглика, Нацбанк не готовий купувати облігації ДІУ: "НБУ не дає заявок на викуп облігацій, а рефінансує банки під облігації ДІУ, якщо вони звертаються з такими облігаціями. На сьогодні звернення банків щодо викупу цінних паперів ДІУ в Нацбанк не надходили". "Банки не здатні купити облігації ДІУ, тому що в них немає зайвої ліквідності. Вони навіть ОВДП не купують", - відзначає аналітик Galt & Taggart Securities Олександр Вікторов. П'яти- і семирічні облігації ДІУ мають прибутковість 12,1% річних, а трирічні ОВДП - 22% річних. "НБУ може викупити цінні папери ДІУ, якщо Кабмін домовиться з керівництвом НБУ", - вважає Вікторов.
Учасники ринку засмучені нездатністю уряду виконати обіцянку підтримати будівельників, тому що їм стає усе складніше конкурувати із вторинним ринком. "Будівельна галузь уже досягла дна, і ціни на первинному і вторинному ринку зрівнялися. Але якщо ціни на завершені житлові об'єкти ще можуть падати, то на первинному ринку ніхто не захоче працювати нижче собівартості", - підкреслює генеральний директор Global Solutions Сергій Тумасов. "У будівельників виникне патова ситуація. До зими собівартість квадратного метра може знизитися з $800-1000 до $600-650. Уже зараз підвищеним попитом користується житло на вторинному ринку, а до весни можуть з'явитися нові проекти", - говорить консультант ріелтерської компанії RED Ярослав Цуканов. Відсутність фінансування на добудовування житлових об'єктів збільшить стагнацію галузі і збільшить збитки будівельників, впевнений Тумасов. "Добудовування більше 400 об'єктів - це робочі місця для всієї галузі, яких вона може позбутися через відсутність необхідних коштів", - вважає Цуканов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас