Експерти: Нова формула об'єктивних цін на нафтопродукти посилить вплив на український ринок цінової нестабільності на світовому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нова формула об'єктивних цін на нафтопродукти посилить вплив на український ринок цінової нестабільності на світовому

Енергетика
650
Впровадження нової формули розрахунків об'єктивних цін на нафтопродукти буде сприяти посиленню впливу цінової нестабільності на світовому ринку нафти на Україну, вважає директор НТЦ "Психея" (Київ) Сергій Сапегін.
В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" він відзначив, що світові ціни на ринку нафтопродуктів "у значній мірі спекулятивні і піддані слабопрогнозованим коливанням", і внаслідок впровадження нової формули розрахунків об'єктивних цін ці спекуляції будуть ще більше впливати на ринок України, ніж раніше.
Директор "Консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн також вважає, що новий механізм розрахунків об'єктивних цін підсилить зв'язок українського ринку нафтопродуктів зі світовим. "Тобто, (ринок) буде більш оперативно реагувати на зовнішні зміни як при зростанні, так і при зниженні", - сказав він, додавши, що "це лише теоретично, оскільки ринок продовжує працювати так, як працював і раніше".
У зв'язку з цим експерт відзначив, що "формула ніяк не може впливати на ціни, тому що цей механізм покликаний не встановлювати ціни, а тестувати їх на об'єктивність".
За словами обох експертів, головною відмінністю нової формули є використання при розрахунках світових котирувань нафтопродуктів замість оптових цін українських нафтопереробних заводів (НПЗ), тоді як раніше об'єктивні роздрібні ціни розраховувалися на базі оптових цін на паливо, вироблене українськими НПЗ, а також котирувань Platt's на нафтопродукти на ринках Європи.
"Учасники групи зійшлися на думці, що оскільки українські нафтопродукти виробляються переважно з імпортної нафти і згодом конкурують на ринку з імпортними нафтопродуктами, більш об'єктивно опиратися в розрахунках винятково на котирування світових ринків, як це роблять інші держави", - сказав Куюн.
Зі свого боку, Сапегін скептично оцінює нову методику розрахунків об'єктивних цін. "Не ясно, як ураховуються особливості контрактів, знижки, пов'язані з обсягами закупівлі нафтопродуктів і багато чого іншого. Передбачається облік співвідношення часток імпортованих моторних палив, що надходять на внутрішній ринок з різних джерел, але кожний контракт має свої цінові особливості", - сказав експерт.
На його думку, "у нинішніх умовах рецесії для роздрібної торгівлі нафтопродуктів особливо важливо зберегти обсяги реалізації, зберегти клієнта. Формула ж провокує деяких учасників ринку піднімати ціни. Таким чином, покупець буде йти на АЗС, де ціна нижча".
Крім того, відзначив С.Сапегін, дані НТЦ "Психея" свідчать, що українські АЗС нерідко ігнорують цінові рекомендації. "За нашими оцінками, у квітні кількість АЗС (моніторингом НТЦ "Психея" охоплено 5000 АЗС), не згодних з формулою і що продавали паливо дешевше від рекомендованих цін, становило від чверті до третини всього ринку".
На думку експерта, нова формула розрахунків найбільше вигідна уряду, що бажає продемонструвати видимість діяльності на паливному ринку. "Насправді відбувається руйнування ринку, усунення конкуренції з роздрібного, а слідом за ним і оптового паливного ринку. Принаймні, цінова конкуренція як така відходить на другий план", - відзначає Сапегін.
Куюн, зі свого боку, вважає, що нова формула буде сприяти більш об'єктивній ціновій оцінці ринку нафтопродуктів. "Формула створювалася для того, щоб дати розуміння громадськості про структуру ціни на нафтопродукти та алгоритм ціноутворення. Тому вдосконалення механізму дозволить ще більш об'єктивно оцінювати ринок нафтопродуктів України і тим самим гарантувати відсутність неринкових складових у системі ціноутворення на паливо", - сказав він.
Секретаріат експертно-аналітичної групи з питань функціонування ринку нафти, нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Мінпаливенерго розраховує об'єктивні роздрібні ціни на нафтопродукти щодекади.
Нова формула для розрахунків об'єктивних цін буде використовуватися з 20 травня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас