Точка зору: Обмінний курс гривні на кінець 2009р може скласти 8,50 грн/1 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Обмінний курс гривні на кінець 2009р може скласти 8,50 грн/1 дол.

Валюта
1441
Обмінний курс гривні на кінець 2009 року може скласти 8,50 грн/$1, тоді як раніше його значення очікувалося на рівні 10,00 грн/$1, прогнозують в інвестиційній компанії Dragon Capital.
"Ми переглянули прогнози обмінного курсу на 2009 рік до 8,22 грн/$1 (середньорічний) і 8,50 грн/$1 (кінець року) з 9,22 грн/$1 і 10,00 грн/$1 відповідно і змінили наші курсові прогнози на 2010 рік до 8,50 грн/$1 (середньорічний і на кінець року) з раніше очікуваних 9,25 грн/$1 і 8,50 грн/$1 відповідно", - говориться в повідомленні інвесткомпанії.
Згідно з повідомленням, оновлені оцінки враховують зміни в політиці регулювання валютного ринку та жорсткість контролю над рухом капіталу з боку Нацбанку України із середини квітня. "Дані заходи забезпечили стабілізацію курсу минулого місяця та обумовили помірну ревальвацію гривні в травні. І хоча ми вважаємо нинішнє зміцнення гривні тимчасовим явищем, дії центрального банку будуть підтримувати національну валюту до закінчення кризи", - відзначається в повідомленні.
При цьому в Dragon Capital вважають, що заходи для валютного контролю, введені Нацбанком у середині квітня, є вибірковими і виглядають набагато м'якше, ніж у деяких інших країнах. "Як і в Малайзії, заходи щодо підтримки гривні, що вживаються Україною, можуть виявитися успішними, хоча їх ефективність буде залежати від дотримання та контролю над виконанням вимог НБУ, а також поліпшення економічної політики в цілому", - підкреслюється в повідомленні.
Разом з тим експерти Dragon Capital схильні вважати гривню переоціненою.
"Незважаючи на значну корекцію в четвертому кварталі 2008 року, вартість гривні здається усе ще завищеною виходячи зі стану платіжного балансу. У той же час резервів НБУ, поповнених кредитними коштами Міжнародного валютного фонду, буде досить для покриття дефіциту зовнішнього фінансування", - відзначається в повідомленні.
Згідно з повідомленням, певний ризик, який може виявитися під кінець року, виходить із боку короткострокового капіталу, рух якого вкрай волатильний.
"Досить важко передбачити, як буде змінюватися обсяг заощаджень у готівковій іноземній валюті, який в основному залежить від очікувань населення та політичної ситуації. Однак завдяки контролю над рухом капіталу, який може бути посилений якщо буде потреба, НБУ в стані стримувати попит на інвалюту та запобігти масштабній девальвації гривні", - резюмується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас