ЄЦБ: Кредитно-грошова політика ЄЦБ ефективна, ризиків інфляції немає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ: Кредитно-грошова політика ЄЦБ ефективна, ризиків інфляції немає

292
Представники керівництва Європейського центрального банку (ЄЦБ) спробували підтримати оптимізм учасників ринку і зміцнити репутацію, що похитнулася, ЦБ єврозони, заходи якого багато експертів вважають запізними і недостатніми, повідомляє агентство Bloomberg.
Кредитно-грошова політика усе більше сприяє стабілізації економіки, заявив у понеділок член ради керуючих ЄЦБ, глава Бундесбанку Аксель Вебер.
"Кредитно-грошова політика є істотним чинником стабілізації економіки, а її ефективність росте", - відзначив Вебер. Поточна облікова ставка ЄЦБ після зниження до 1% "є доцільною в сформованих умовах", додав він.
За словами Вебера, однієї з найважливіших завдань є надання банкам необхідної кількості ліквідності. Оголошений на останньому засіданні ЄЦБ план викупу забезпечених облігацій обсягом 60 млрд євро повністю відповідає стратегії підтримки банківського сектора Центробанком, сказав він.
Ознаки стабілізації в економіці єврозони виявив і глава ЦБ Греції Георгіос Провопулос.
"Останнім часом з'явилися позитивні ознаки в економіці єврозони, в основному події, що відображають, на фінансовому ринку й рівень довіри, - заявив Провопулос. - Важливо пам'ятати, однак, що якщо стабілізація й має місце, то активність її поки дуже низка. На повне відновлення наших економік до стійкого росту буде потрібнен час".
Провопулос також вважає, що заходи ЄЦБ позитивно впливають на ринок. Однак він вважає за необхідне скасувати програми стимулювання, коли криза затихне, щоб не створювати загрози інфляції в регіоні.
Інфляція єврозоні найближчим часом не загрожує, скоріше, Європі варто побоюватися дефляції, вважають аналітики. Однак представники ЄЦБ при кожному зручному випадку підкреслюють, що "цінова стабільність" і помірне зростання цін є для них одним із пріоритетних напрямків.
Член правління ЄЦБ Гертруда Тумпель-Гугерель обійшла проблему дефляції, відзначивши, що в цей час не бачить загрози інфляції в єврозоні.
"Інфляція може в найближчі місяці стати негативною. Таким чином, я не бачу ризику інфляції, оскільки економічна активність зараз набагато слабкіша, ніж рік тому, і ціни на сировиу впали", - сказала вона.
Одним зі значимих ознак ослаблення кризових тенденцій представники ЄЦБ назвали відновлення експорту із країн єврозони в березні 2009 року.
Європейський експорт збільшився в березні другий місяць поспіль, оголосило в понеділок Статистичне управління Євросоюзу. Обсяги експорту зросли на 1,4% у порівнянні з лютим. Дефіцит торговельного балансу скоротився до 2,1 млрд євро в березні в порівнянні з 2,9 млрд євро місяцем раніше.
"Я не називав би це реальним покращенням, але це стабілізація, - вважає економіст BHF Bank Герд Хассель. - Економіка може повернутися до росту в 2010 році, але експорт - причина виявити трохи більше оптимізму".
Економіка єврозони демонструє й інші ознаки видужання, відзначають аналітики. Ділова активність зросла у квітні до максимуму за півроку, настрої інвесторів у травні були менш песимістичними, ніж протягом останніх місяців.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас