Балога зібрався на вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога зібрався на вихід

1679
Глава канцелярії Віктора Ющенка поклав на стіл шефові заяву про відставку. Зробив це Віктор Балога не вперше, але вперше привселюдно підтвердив свій вчинок. Причина незлагоди - вибори, що наближаються, і роль кожного із двох Вікторів у виборчій кампанії.
Пора на відпочинок
Про можливу відставку Віктора Балоги з посади глави Секретаріату Президента України почали говорити ще на початку минулого тижня. За деякою інформацією, головний канцелярист Віктора Ющенка не з'являвся на роботі з кінця квітня. Незабаром Балога особисто підтвердив, що написав заяву про відставку. "Ще місяць тому, задовго до початку моєї відпустки, я написав президентові Віктору Ющенкові заяву про відставку, - сказав Віктор Балога "Українській правді". - У заяві я аргументував своє рішення. Тепер рішення за президентом".
Заяву свого керівника у секретаріаті президента поки офіційно не коментують і підкреслюють, що Віктор Балога до понеділка, 18 травня, перебуває у відпустці.
Багато джерел стверджують, що це - далеко не перше прохання глави СП про відставку. "Це сьома спроба позбутися Балоги, - розповів віце-спікер Верховної Ради Микола Томенко в інтерв'ю журналу "Фокус". - Але насправді таких спроб було багато. До нас не раз приходили і говорили про те, що нарешті його звільнять. Коли в понеділок проходила нарада в Тимошенко і якась поінформована людина знову озвучила інформацію про те, що у вівторок з'явиться документ про відставку Балоги, я відзначив: здається, це вже сьомий указ..."
Вимоги про відставку Віктора Балоги звучать уже давно. У вересні 2008 року Верховна Рада зверталася до Віктора Ющенка із проханням звільнити главу свого Секретаріату. 293 депутатів просили звільнити Балогу з посади "через створення перешкод діяльності депутатів і прикриття ним незаконних операцій із землею". Президент тоді заявив, що не бачить необхідності "переформовувати свою команду".
У жовтні 2008-го ЗМІ повідомили, що керівник президентської канцелярії сам написав заяву про відставку. У відповідь Віктор Балога розсміявся: "Я на робочому місці, працюю і ніяких заяв нікуди не писав".
Загалом, до останнього часу глава СП і сам у відставку не збирався, та і Віктор Ющенко підлеглого відпускати не хотів. Чому ж зараз Балога привселюдно заявляє, що поклав шефові на стіл заяву про відставку?
Вихідні дані
Аргументи, які Балога виклав у заяві на ім'я Ющенка, поки не відомі, тому про мотиви вчинку "правої руки" президента залишається тільки здогадуватися. Версій декілька.
Відповідно до першої з них, яблуком розбрату між президентом і його "сірим кардиналом" став сценарій президентських виборів. "Головна причина відставки Віктора Балоги - підготовка до виборів президента, - цитує "Комерсант-Україна" слова високопоставленого чиновника зі СП. - Ющенко порахував, що цього разу Балога не може одночасно очолювати секретаріат і займатися виборами. А Віктор Іванович за своєю натурою не може бути главою Секретаріату Президента і не контролювати виборчий штаб".
За другою версією, Ющенко нібито не прийняв запропонований Балогою силовий сценарій, що передбачав розпуск парламенту і одержання шефом і підлеглим депутатського імунітету в новій Раді. Як заявило газеті "Комерсант-Україна" джерело на Банковій, "Балога - прихильник жорсткого сценарію - дочасних виборів парламенту і президента, а також внесення змін до Конституції. Ющенко ж дотримується консервативної моделі, що передбачає проведення планових президентських виборів".
По-третє, на рішення глави СП міг вплинути той факт, що президент нічого не зробив для порятунку креатури Балоги - заступника глави СБУ і Тиберія Дурдинця, якого нещодавно оголосили в розшук. За інформацією "Української правди" заступник Балоги Ігор Пукшін підготував президентові документ, у якому обгрунтовувалася незаконність переслідування Дурдинця, але Ющенко ніяк не відреагував. Як пише "Дзеркало тижня" з посиланням на джерела в СП, президент був давно незадоволений діяльністю генерала.
Четверта версія класична - "шукайте жінку". Такою жінкою стала губернатор Київщини і давня соратниця Віктора Ющенка - Віра Ульянченко. У суботу вона зайняла посаду голови ради партії "Народний Союз "Наша Україна". І відразу заявила, що об'єднання балогівського "Єдиного центру" і "Нашої України" неможливе. "У питанні щодо того, яка партія є пропрезидентською, сьогодні поставлена крапка. Президент є головою партії "Наша Україна", і пропрезидентською партією є партія "Наша Україна", - підкреслила Віра Іванівна.
Це означає, що Віктор Балога зі своїм "ЄЦ" залишився поза справами. Раніше за підтримки керівника СП планувалося об'єднати "Єдиний центр" з "Нашою Україною" і поставити на чолі нової партії Віктора Ющенка. Спочатку об'єднавчий з'їзд збиралися провести 27 березня. Однак 5 травня лідер "ЄЦ", двоюрідний брат Балоги Ігор Кріль визнав, що процес об'єднання двох партій навіть не починався.
В результаті почесний глава НСНУ, схоже, зовсім відмовився від ідеї злиттів і блоків. У нещодавньому інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна" Віктор Ющенко повідомив, що в процесі об'єднання "ЄЦ" і НСНУ "є труднощі". "Сьогодні в мене, чесно скажу, мало бажання об'єднуватися з ким-небудь на партійному рівні. Уже накопичилася втома, набридло бути рятівною паличкою для інших політичних сил", - заявив президент.
Ющенко зробив вибір. Це не "Єдиний центр" і Віктор Балога, а "Наша Україна" і Віра Ульянченко. "Я не бачу в Україні іншої політичної сили, здатної в рамках сьогоднішньої ситуації повести за собою людей шляхом, який би визначив українське майбутнє", - підкреслив президент, виступаючи на суботньому з'їзді НСНУ.
Курси секретарів
Якщо Віктор Балога дійсно піде, то хто замінить його в кріслі головного секретаря президента? Список потенційних кандидатур досить широкий.
Відкриває його вже згадана Віра Ульянченко. Будучи керівником секретаріату і главою виборчого штабу одночасно, вона зможе вичавити все і з виконавчої, і з партійної вертикалі. У свою чергу, тісні контакти нового голови політради "Нашої України" з главами фінансово-промислових груп дозволять забезпечити гідне фінансування виборчої кампанії.
Також серед претендентів на крісло Балоги називають Ігоря Тарасюка, главу Держуправсправами і власника торговельної марки "Наша Ряба"; секретаря РНБО Раїсу Богатирьову; Арсена Авакова, губернатора Харківської області та протеже брата президента Петра Ющенка; а також нинішнього заступника Балоги Романа Безсмертного, який зайняв місце глави виконкому НСНУ.
Втім, ще одним кандидатом може бути сам Віктор Балога. Якщо президент не підпише його прохання про відставку (як уже неодноразово траплялося), це буде для головного канцеляриста своєрідним "вотумом довіри" з боку Віктора Ющенка. Адже, як відзначив Микола Томенко, "від Балоги не так просто позбутися, мені здається, президент приречений піти з посади разом з ним".
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас