Газпром та Eni вигадали, як вивести Україну з гри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газпром та Eni вигадали, як вивести Україну з гри

Енергетика
2082
Через 7 років у Балтійському і Чорному морях планується побудувати два нові газопроводи, які будуть здатні повністю замінити поки що безальтернативний шлях доставки російського газу в Європу - українську газотранспортну систему.
"Північний" і "Південний потік" разом складуть 118 млрд кубометрів газу на рік, що точнісінько дорівнює поточним потужностям української ГТС (прокачала 117 млрд кубометрів торік). Математично це означає, що успадкована від СРСР гігантська українська труба знову, як під час транзитної кризи в січні 2009, може повернутися до роботи в "автономному режимі" - цього разу через свою незатребуваність.
Ставки підвищені до світового рекорду
Давно анонсоване підписання чергового документа між "Газпромом" та італійською Eni у п'ятницю викликало несподівану сенсацію. Виявилося, що потужність газопроводу "Південний потік" має скласти не 31 і навіть не 47 млрд, а 63 млрд кубометрів на рік. Це заявка на новий рекорд у потужності міжнародної морської газової магістралі - попередній належить російсько-німецькому проекту Nord Stream.
Але рекордні обсяги мало заявити і навіть побудувати, головне їх заповнити. Виявилося, що ініціатива побудувати магістраль такої потужності, що перевершує річне споживання таких країн як Франція, Голландія або Іспанія, належить саме покупцеві - Eni.
"Деякий час тому Eni поставила перед нами питання щодо збільшення проектної потужності "Південного потоку" до 63 млрд кубометрів газу. Сьогодні така остаточна домовленість досягнута", - зізнався журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер.
Як відзначив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, рішення щодо збільшення потужності газопроводу було прийнято не тільки "Газпромом" і Eni, але і їх партнерами в Болгарії, Сербії та іншими учасниками проекту. "Сьогодні було досягнуто згоди щодо збільшення обсягів прокачування з 31 до 63 млрд кубометрів. Я вважаю, що це спільне рішення з Італією, Болгарією, Сербією та іншими учасниками проекту", - сказав Путін.
Крім доповнення до меморандуму з Eni, "Газпром" (РТС: GAZP) у п'ятницю підписав угоду з "Болгарським енергетичним холдингом" про співробітництво при створенні газопроводу для транзиту природного газу через територію Болгарії, а також базові угоди про співробітництво при реалізації проекту із грецькою DESFA і сербською Srbijagas. Відповідно до документів, що встановлюють принципи взаємодії сторін при підготовці ТЕО болгарської частини газопроводу і створення спільного підприємства, російсько-болгарське і російсько-грецьке СП будуть створюватися на паритетних засадах, у СП із Srbijagas в "Газпрому" буде 51%.
Очевидно, Nord Stream і South Stream, будуть конкурувати один з одним тільки за рекорди в книзі Гіннеса. За словами Міллера, ці газопроводи призначені для різних ринків збуту і будуть наповнюватися родовищами з різних регіонів видобутку.
"Північний і Південний потік взагалі не пов'язані між собою. Ці проекти жодним чином не перетинаються, але цілі в них однакові - диверсифікувати наші поставки", - сказав він.
Антикризові ціни
"Південний потік" давно вважався одним з найдорожчих трубопровідних проектів у світі. У лютому в презентації для інвесторів "Газпром" оприлюднив попередню оцінку капзатрат на "Південний потік": більш ніж 4 млрд євро - на прокладання морського газопроводу через дно Чорного моря, прокладання сухопутних продовжень магістралі до Австрії (1300 км) і до Адріатичного узбережжя Греції (990 км) - ще 15-20 млрд євро.
Однак у п'ятницю Міллер відмежувався від цих оцінок: "Я таких цифр вам ніколи не називав".
Він гордо зізнався журналістам: "Капітальні витрати на будівництво морської ділянки - через Чорне море і сухопутні ділянки через транзитні країни складуть 8,6 млрд євро", - заявив глава "Газпрому". Зокрема 2,3 млрд євро повинні скласти витрати на прокладання морської ділянки, 6,3 млрд євро - на будівництво сухопутних відводів.
Nabucco - як мінімум ідеологічний антагоніст "Південного потоку" потужністю 31 млрд кубометрів, - як обіцяють, буде коштувати 7,9 млрд євро.
Міллер підкреслив: "Немає ніяких сумнівів у тому, що цей проект є фінансово забезпеченим, ніяких проблем з фінансуванням "Південного потоку" немає".
Eni та "Газпром" будуть разом продавати газ "Південного потоку": "Ми домовилися, що маркетинг газу ми будемо здійснювати спільно. Визначено обсяги, які буде маркетувати "Газпром" і визначені обсяги, які буде маркетувати Eni", - сказав Міллер.
Путін повідомив журналістам, що питання маркетингу газу повинне вирішуватися всіма учасниками проекту. "Питання маркетингу газу повинне вирішуватися не тільки Eni та "Газпромом", але й всіма учасниками проекту", - сказав він.
Рекордні терміни
"Південний потік" буде введений у дію 31 грудня 2015 року", - пообіцяв Міллер, відзначивши, що "ці терміни можуть бути скорочені". "Під час сьогоднішніх переговорів з партнерами з Італії, Болгарії, Сербії, Греції ми говорили про те, що бачимо потенціал для того, щоб ці терміни були скорочені, і будемо все робити для того, щоб проект був введений у дію раніше", - сказав він. Він відзначив, що прискорення будівництва газопроводу "буде сприяти підвищенню його економічної ефективності".
Міллер також повідомив, що "Газпром" домовився з компаніями країн-транзитерів (Болгарія, Греція, Сербія) щодо фінансування проекту.
Техніко-економічні обгрунтування (ТЕО) всіх відрізків газопроводу "Південний потік", які пройдуть через транзитні країни, будуть розроблені до жовтня поточного року, повідомив журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер. Крім того, за словами Міллера, "до 1 липня 2010 року буде розроблене зведене ТЕО всього проекту".
За словами глави "Газпрому", "протягом найближчих днів відповідно до підписаної в п'ятницю в Сочі угоди всі сторони, що беруть участь у проекті, розпочнуть формування керуючих компаній і робочих груп".
Наступним етапом, відзначив він, стане створення спільних підприємств з будівництва окремих ділянок "Південного потоку". "СП із компаніями країн-транзитерів будуть зареєстровані в найближчі тижні, це буде зроблено до кінця травня", - повідомив Міллер.
Для будівництва наземної ділянки розглядаються різні маршрути, що пролягають територіями країн Східної та Центральної Європи з можливими кінцевими пунктами в Італії та Австрії. Учасники проекту газопроводу "Південний потік" до кінця 2009 року визначаться з найбільш імовірним маршрутом траси, повідомило журналістам джерело в "Газпромі".
"Сьогодні розглядаються кілька варіантів траси з низкою можливих відгалужень, але в міру просування робіт з ТЕО (техніко-економічного обгрунтування) їх кількість скоротиться, і до кінця цього року в нас уже буде зрозумілість щодо найбільш ймовірних маршрутів", - сказав він.
Діалоги щодо диверсифікованості
Путін підкреслив, що реалізація цього проекту не заважає європейським компаніям вирішувати питання щодо диверсифікованості поставок. "Це не заважає європейським партнерам розширювати географію поставок, також як нам не заважає розширювати географію партнерів", - сказав російський прем'єр.
Зі свого боку Берлусконі підкреслив, що Росія "є дружньою країною, яка завжди нас підтримує". "Європейський союз повинен сам вжити заходів, щоб забезпечити такі відносини із РФ, щоб не було проблем з поставками", - заявив він.
Низка європейських політиків, в основному, з нових країн-членів ЄС, виступає проти розширення системи морських газопроводів. Як відзначило у розмові з журналістами джерело в "Газпромі", "ця позиція продиктована не стільки економічною, скільки політичною мотивацією. Генетична пам'ять залежності від СРСР не дає їм об'єктивно зважити всі "за" і "проти" таких проектів, як "Північний і Південний потоки", - вважає представник "Газпрому". Він назвав необгрунтованою "розхожу думку про те, що, створюючи ці газопроводи, Росія фактично ставить ЄС у залежність від власних енергопоставок".
У нових реаліях забезпечення системи енергетичної безпеки повинне здійснюватися на основі будівництва системи "офшорних" газопроводів, вільних від транзитних ризиків, сказало джерело.
Сьогодні, коли "слабкі політичні режими і економіки країн-транзитерів почали використовувати транзит через свою територію як метод позаекономічної конкуренції і тиску, енергопостачання системою континентальних газопроводів не вистачає. У зв'язку із цим, відзначило джерело, "морські трубопроводи є оптимальним рішенням для будівництва нових газопроводів у Європу як з погляду безпеки, так і з технічних, економічних та екологічних причин".
Раніше, 8 травня, у Празі відбувся енергетичний саміт, під час якого Євросоюз підписав спільну декларацію щодо проекту будівництва газопроводу Nabucco, який повинен пролягти в обхід Росії, з Азербайджаном, Грузією, Туреччиною і Єгиптом.
Прес-секретар прем'єр-міністра РФ Дмитро Пєсков закликав не шукати зв'язку між підписанням у п'ятницю "Газпромом" угод з низкою європейських енергетичних компаній щодо проекту "Південний потік" і празьким самітом: "Це логічне продовження щоденної кропіткої роботи з реалізації проекту "Південний потік". До самітів це відношення не має".
Джерело в "Газпромі" назвало Nabucco політичним, а не економічним проектом. Воно відзначило, що політичне підгрунтя "Південного коридору"/Nabucco підтверджує і "надактивну участь у лобіюванні цього проекту з боку адміністрації США, у той час як американські нафтогазові компанії ніколи не висловлювали зацікавленості в цьому проекті".
Як відзначив співробітник "Газпрому", "головною проблемою Nabucco є питання щодо того, чи зуміє консорціум наповнити газопровід достатньою кількістю газу з неросійських джерел". При цьому він нагадав, що учасники Nabucco "старанно підкреслюють неросійські джерела" для наповнення цієї труби.
Джерело нагадало, що за даними аналітиків, для рентабельності Nabucco через нього треба пропускати щорічно не менше 30 млрд кубометрів газу протягом приблизно 30 років, а щоб газопровід хоча б запрацював - 15 млрд кубометрів. На даний момент для газопроводу вдалося "знайти" тільки 3 млрд кубометрів газу. "Порожній трубопровід - занадто дорогий політичний проект", - підсумувало джерело.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас