Ющенко заявив про загрозу відчуження активів "Нафтогазу України" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко заявив про загрозу відчуження активів "Нафтогазу України"

Енергетика
396
Президент України Віктор Ющенко не виключає виникнення загрози відчуження активів НАК "Нафтогаз України" "іншою країною".
Про це він заявив сьогодні в м. Райтнау (Швейцарія), передає кореспондент РБК-Україна. Президент висловив тривогу із приводу пропозиції уряду України уряду Російської Федерації авансом оплатити транзит російського газу в наступному році.
За його словами, через фінансові колізії та у випадку реалізації системи авансових платежів за транзит, "Нафтогаз" може зіткнутися з невиконанням своїх зовнішніх фінансових зобов'язань. Це, у свою чергу, може привести до відчуження окремих активів "Нафтогаза" і до "узяття їх у власність не Україною".
За словами глави держави, в 2009 р. Україна не зможе закупити 40 млрд куб. м газу відповідно до домовленостей з російською стороною, оскільки в такому обсязі газу немає потреби.
Ющенко також розкритикував політику уряду, який вирішує питання газових поставок у телефонному режимі. На його думку, така практика може привести до серйозних ускладнень відносин з Росією як у газовій сфері, так і в цілому.
Ці проблеми Ющенко має намір обговорити 18 травня на нараді із прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, головою НБУ Володимиром Стельмахом і лідером Партії регіонів Віктором Януковичем. Глава держави відзначив також, що питання про перегляд газових домовленостей на нараді підніматися не буде, але необхідно обговорити ситуацію щодо виконання цих домовленостей. "Якщо можна вдосконалити газові домовленості із РФ, то такі кроки потрібно вживати", - додав Президент.
Нагадаємо, що на переговорах у Москві 29 квітня українська делегація на чолі з Тимошенко запропонувала російській стороні проект міжурядової угоди, який передбачає оплату накачування російського газу в підземні сховища України в рахунок оплати майбутнього транзиту російського газу через українську ГТС.
Прем'єр-міністр РФ Володимир Путін не дав відповіді на пропозицію української делегації і заявив, що пропозиція вимагає додаткового вивчення. Тоді ж він підтвердив рішення не вимагати від України виплати штрафів за недобраний обсяг природного газу, передбачений січневим договором між "Нафтогазом України" і "Газпромом".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас