Банкрутство GM не стане катастрофою для економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкрутство GM не стане катастрофою для економіки

686
Що може означати банкрутство General Motors для економіки США? Адже можливе банкрутство може стати найбільшим в історії США, і може відбутися вже влітку цього року. Насправді, нічого страшного.
Найгірше компанія вже пережила, і рішення щодо банкрутства може виявитися скоріше технічним кроком, що дозволить компанії реструктуризуватися в оптимальних обставинах. Але у будь-якому випадку банкрутство може стати знаменною миттівістю, і вплине на багато сфер економіки.
Як економіка це сприйме
Відповідно до умов банкрутства, GM продовжить випускати автомобілі, а робітники продовжать ходити на роботу в той час, як суддя, який вирішує справу про банкрутство допоможе або накаже сторонам вивести компанію на прибуткові позиції. Це може означати переукладання трудових контрактів, виплату пенсій і компенсацій і закриття ще низки доручень. Те, що підрозділи компанії розділять на "гарні" (Cadillac, Chevrolet та ін.) і "погані" (Hummer і Saturn), є спекуляцією. "Гарні", скоріше, створять нову компанію, а "погані" зникнуть: будуть розпродані або закриті.
При цьому GM уже почала безліч реструктуризаційних кроків: скасувала понад 2 тис. доручень, закрила десятки заводів, створила дворівневу систему, у якій нові працівники одержують меншу зарплату, і відмовилася від брендів Oldsmobile і Pontiac.
Банкрутство вплине головним чином на більш ніж 1 500 постачальників і виробників деталей. Те, що вони не одержать свої борги, може дуже погано на них позначитися, тоді свої деталі не одержать і Ford з Toyota. Це спровокує нову хвилю банкрутств.
Але з іншого боку, відповідно до рішення суду, постачальники будуть першими, хто одержить належні борги, а те, що уряд претендує на більшу частку в GM, постачальники можуть бути впевнені в тому, що їм заплатять.
Скільки це буде коштувати платникам податків?
Уряд США вже влив 15,4 млрд дол. в GM. Якщо компанія успішно випливе з банкрутства, платники податків одержать свої гроші назад. Якщо ні - вони пропадуть.
Але процедура банкрутства сама по собі - недешеве задоволення, і більшість витрат припаде все-таки на частку платників податків. Наприклад, пенсійний фонд GM зазнає труднощів із грішми, тому Фонд гарантії пенсійних виплат буде змушений взяти на себе зобов'язання щодо виплати пенсій і допомог, а це 13,5 млрд дол. Якщо звільнених буде більше, витрати на виплату допомог тільки збільшаться.
Що буде з робітниками?
Відповідно до плану, оприлюдненому 27 квітня, до 2010 кількість робітників у Північній Америці скоротиться на 41 тис. Тим, хто залишився, доведеться задовольнятися меншими зарплатами і бонусами. Банкрутство ж не буде означати втрату роботи, скорочення зарплат і переукладання трудових договорів.
Що буде з акціонерами та інвесторами?
Якщо компанія піде на банкрутство, її акції будуть зняті з котирувань, і акціонери втратять всю їх вартість. Тому якщо у вас будуть акції GM у день оголошення її банкрутом, готуйтеся до гіршого. Незважаючи на те, що це не стане сюрпризом, фондовий ринок при звістках про банкрутство найбільшого автовиробника сильно струсне. У цей час акції торгуються приблизно долар за штуку, а їх ринкова капіталізація становить лише 879 млн., так що на інвесторів це не зробить великого впливу.
А якщо вам належить частина облігацій на 27,5 млрд незабезпеченого боргу компанії? Це значить, що ви свого часу не обміняли їх на акції, як і 90% інших інвесторів. У випадку банкрутства їм доведеться виконувати рішення суду, і в найкращому разі вони одержать 20% інвестованих раніше коштів.
А якщо ви купили машину GM?
За останній рік компанія продала 8,3 млн. авто. Якщо одне з них належить вам, турбуватися однаково не варто: у випадку банкрутства уряд пообіцяв дотриматися всіх гарантійних зобов'язань. Можливо, покупці засумніваються в життєздатності таких гарантій, але на ділі вони будуть забезпечені самою якістю машин.
Питання в іншому - чи продовжать люди купувати автомобілі збанкрутілої компанії?
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас