Фонди йдуть на зліт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди йдуть на зліт

Фондовий ринок
232
Індекс ПФТС закінчив квітень безпрецедентним зростанням, піднявшись за місяць на 49,5%, компенсувавши всі втрати з початку року і повернувшись на рівень жовтня 2008 р.
При цьому загальний обсяг торгів виріс більш ніж удвічі, хоча приблизно третина припала на останній день місяця, а загальний обсяг торгів акціями досяг 75% обсягу всіх біржових угод.
Очевидно, динаміка більшості відкритих ІСІ за результатами квітня виявилася позитивною, однак результати діяльності деяких фондів відчутно відрізнялися від середнього значення як у позитивний, так і у негативний бік.
За словами керівника інвестиційного відділу ККА "Бонум Груп" Олександра Спасіченко, неозброєним оком видно, що більшість фондів не дотягують по своїй динаміці до індексу ПФТС, причому це стосується навіть тих фондів, в інвестиційних деклараціях яких зазначене 100%-е розміщення коштів в акції.
"Справа в тому, що в більшості фондів індексні папери займають у портфелях далеко не основні позиції, зате широко представлені також акції другого ешелону,- пояснює він.- Ці цінні папери, зазвичай, мають вищий потенціал зростання, ніж блакитні фішки, але при цьому звичайно не відзначаються настільки бурхливим зростанням на початку біржових ралі, а при стійкому позитивному тренді починають додавати трохи пізніше". Що стосується відкритих фондів, за словами експерта, їхній приріст згладжується диверсифікованістю.
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), загальна вартість чистих активів (ВЧА) 31 відкритого фонду станом на 30 квітня становила 225,25 млн. грн. У той же час більше 62% загального зниження ВЧА припало на фонд "ТД Україна збалансований" (-97,05%, або 22,47 млн. грн.), інвестори якого майже повністю повернули свої сертифікати, фіксуючи прибуток після тривалого зростання вартості паперів фонду.
Схожа ситуація спостерігалася і у фонді "Конкорд Статок", ВЧА якого знизилася на 8,58 млн. грн. (-61,71%), а кількість сертифікатів в обігу зменшилася на 64%. На думку фахівців, це було пов'язано з поновленням з 1 квітня продажу і викупу сертифікатів відкритих фондів ККА "Конкорд Ессет менеджмент", при цьому тільки за 2 квітня фонд одержав чистий відтік 8,72 млн. грн.
Відчутно зменшилися чисті активи в компанії "Парекс український збалансований фонд" (-6,6 млн. грн., -22,4%) і у фонду "Спарта збалансований" (-3,34 млн. грн., -4,87%). На зниження ВЧА цих фондів вплинула переоцінка портфелів, що для цих учасників ринку була негативною, на відміну від більшості відкритих ІСІ.
У квітні прибутковість відкритих фондів мала широкий діапазон - від -13,7% в "Парекс український збалансований фонд" до 16,2% в "ТАСК Ресурс". Другим за прибутковістю став "Ярослав Мудрий - фонд акцій" (15,98%). Крім того, основну частину березневого падіння у квітні компенсував "СЕМ Ажіо" (15,64%). У той же час після стабілізації та деякого посилення курсу гривні валютні депозити показали негативну прибутковість, як і золотий внесок.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас