Влада Угорщини підозрює MAVIR у зловживанні монопольним становищем при блокуванні поставок електроенергії з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Угорщини підозрює MAVIR у зловживанні монопольним становищем при блокуванні поставок електроенергії з України

Енергетика
360
Антимонопольний комітет (АМК) Угорщини наприкінці квітня почав перевірку дій оператора національної енергосистеми – держкомпанії MAVIR Zrt. - з розподілу транскордонних потужностей на кордоні Україна-Угорщина на предмет можливого порушення законодавства про захист економічної конкуренції, повідомила прес-служба відомства.
Згідно з інформацією, якою володіє комітет, MAVIR у період, охоплений розслідуванням (травень 2008 року - січень 2009 року), чинив дії, які могли привести до скорочення обсягів поставок електроенергії безпосередньо з української енергосистеми в угорську і необхідності заводити українську електроенергію в Угорщину транзитом через сусідні країни (Словаччину або Румунію).
"Дії MAVIR могли привести до подорожчання найбільш вигідного джерела імпорту електроенергії. Крім того, така практика, ймовірно, привела до скорочення поточних обсягів імпорту електроенергії в Угорщину, що може мати негативний вплив на конкуренцію на ринку електроенергії, який і так страждає від проблем з ліквідністю", - підкреслюється в повідомленні.
Угорський АМК констатував, що оператор національної енергосистеми до теперішнього часу суттєво змінив власну політику в питанні розподілу транскордонних потужностей на кордоні Україна-Угорщина. Однак це не означає, що раніше зроблені компанією MAVIR дії не будуть мати негативних наслідків, впливаючи на процеси, які відбуваються і зараз, переконані у відомстві.
Максимальний термін проведення розслідування, яке угорський АМК почав відносно компанії MAVIR 21 квітня, згідно з національним законодавством, становить 360 днів, уточнюється в повідомленні.
Угорщина, як відзначається в повідомленні комітету, була і залишається імпортером електроенергії. Основні успіхи, пов'язані з лібералізацією електроенергетичного ринку, були досягнуті головним чином через вигідні ціни на імпортну електроенергію. Основним джерелом електроенергії для вільного ринку і зараз залишається імпорт, а основними постачальниками Україна та Словаччина.
Як повідомлялося, держпідприємство "Укрінтеренерго" у квітні 2008 року вирішило збільшити потужність поставок на адресу компанії Energy Capital Zrt. (Угорщина) на 150 Мвт – до 255 Мвт, скоротивши потужність поставок на адресу іншої компанії System Consulting Zrt. (Угорщина) з 350 Мвт до 200 Мвт. У серпні минулого року "Укрінтеренерго" почало поставляти 100 Мвт угорській компанії Ukrenergy Trade Zrt., скоротивши потужність поставок на адресу System Consulting Zrt. (Угорщина) до 100 Мвт.
MAVIR блокував надходження додаткових 150 Мвт потужності для Energy Capital і 100 Мвт потужності для Ukrenergy Trade. Енерготрейдери через дії MAVIR з блокування в цілому 250 Мвт із погоджених країнами 455 Мвт транскордонної потужності були змушені заводити частину законтрактованих обсягів української електроенергії в Угорщину транзитом через сусідні країни.
"Укрінтеренерго" наприкінці минулого року вирішило з 1 січня 2009 року скоротити потужність поставок на адресу Energy Capital на 150 Мвт – до 105 Мвт, збільшити потужність поставок на адресу Ukrenergy Trade з 100 Мвт до 250 Мвт, припинити поставки System Consulting, почавши поставки 100 Мвт потужності на адресу угорської компанії Emfesz Kft.
MAVIR не погодився з таким розподілом і з початку року заблокував використання всіх 455 Мвт транскордонної потужності. Наприкінці січня компанія почала проводити аукціони із продажу права доступу до перетину Україна-Угорщина. У лютому MAVIR розблокував 105 Мвт транскордонної потужності, а з 1 квітня – інші 350 Мвт.
Доступ до українсько-угорського перетину з боку Угорщини за підсумками аукціону на травень одержали Ukrenergy Trade (225 Мвт), Energy Capital (130 Мвт) і Emfesz (100 Мвт). У травні через відсутність конкуренції між імпортерами доступ до всіх 455 Мвт транскордонної потужності надається на безкоштовній основі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас