Гастарбайтерів закликали рятувати Пенсійний фонд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гастарбайтерів закликали рятувати Пенсійний фонд

1652
Постанова Кабміну №236, що набула чинності наприкінці квітня, пропонує трудовим мігрантам стати платниками єдиного податку і додатково сплачувати внески на загальнообов'язкове державне страхування.
"В умовах кризи гроші гастарбайтерів стали потенційним джерелом наповнення Пенсійного фонду. Від 1,5 млн. громадян, що працюють за кордоном, уряд розраховує залучити більше 3 млрд. грн.", - розповів перший заступник парламентського комітету з податкової і митної політики "регіонал" Микола Круглов. Як це зазвичай буває, новація піднесена, як турбота про самих "заробітчан": у випадку сплати зазначених платежів їм обіцяють соціальні гарантії, які мають громадяни, що заробляють на життя в Україні, зокрема й пенсії.
Щоб відпрацьовані за кордоном роки були зараховані в трудовий страж в Україні, платник єдиного податку повинен буде платити окремо в Пенсійний фонд. Загальний щомісячний платіж з урахуванням єдиного податку в цьому випадку складе 500 грн. (розрахунок зроблений на поточний рік). Однак дане правило поширюється лише на тих, чиї заробітки не перевищують 500 тис. грн. на рік.
В іншому випадку гастарбайтеру доведеться заплатити 15% із суми, що перевищує зазначений ліміт. Крім того, "заробітчанин", щоб одержувати підвищену пенсію, може на свій розсуд збільшувати розмір доплати на пенсійне страхування. У цьому випадку базовий платіж установлений на рівні 845 грн., підвищений - 1690 грн. і максимальний - 3530 грн. (його розмір залежить від пенсійного стажу, розміру передбачуваної пенсії та ін.).
Самі трудові мігранти без особливого захвату сприйняли ініціативу уряду. Особливо їх налякала норма урядової постанови, відповідно до якої вся інформація про зареєстрованих українців, що працюють за кордоном, автоматично потрапляє до бази даних органів стягнення. Іншими словами, одного разу вирішивши платити, "заробітчанину" доведеться робити це постійно. Інакше йому доведеться сплатити не тільки суми нарахованих податків, але й штрафи.
Новини з батьківщини відразу поросли чутками. У середовищі трудових мігрантів почали говорити, що всі грошові перекази родичам, здійснювані через міжнародні платіжні системи, уже відслідковуються фіскалами. Тому багато хто почав передавати гроші готівкою.
"Постанова здійняла багато галасу. Українцям за кордоном, особливо тим, хто працює нелегально, потрібно роз'яснити, що сплата до Пенсійного фонду - справа добровільна і не варто через це панікувати", - говорить президент Асоціації українців в Іспанії Михайло Петруняк. "Не впевнений, що ініціатива Кабміну зацікавить людей, на яких вона розрахована, - нелегальні емігранти мало думають про свою пенсію", - вважає голова Комітету ВР із питань соціальної політики і праці Василь Хара.
Ті ж, хто працює офіційно, можуть одержувати пенсію і без персональної сплати внесків до ПФУ і реєстрації платниками єдиного податку. З багатьма країнами, у які виїжджають на заробітки українці, наша країна вже уклала спеціальні міжурядові угоди про соціальне страхування, у рамках яких українські експати будуть одержувати пенсію після повернення на батьківщину. За даними Мінсоцпраці, такі угоди підписані з Азербайджаном, Киргизією, Вірменією, Білорусією, Казахстаном, Узбекистаном, Таджикистаном, Грузією, Молдовою, Росією, Туркменією. За інформацією МЗС, аналогічна угода підписана 12 травня і з Іспанією.
"Якщо українець їде на легальну роботу в одну з таких країн і сплачує там внески на пенсійне страхування, по виходу на пенсію він може одержувати частину пенсії за відпрацьований у цій країні стаж. Щоб одержати пенсію на батьківщині, мігрантові достатньо надати свій страховий номер у цій країні і детальну інформацію про підприємства, на яких він працював", - пояснив перший заступник міністра з питань праці і соціальної політики Павло Розенко.
Вирішили проблему пенсій і далекоглядних трудових мігрантів, які працюють нелегально або в країнах, з якими Україна не має згаданих угод. Зазвичай, у більшої частини гастарбайтерів трудова книжка за допомогою родичів і знайомих знаходиться на українських підприємствах, інші (особливо в Західній Україні) офіційно значаться на біржі праці. Це забезпечує трудовий стаж і право на пенсію (нехай і мінімальну) у майбутньому.
Крім того, серед гастарбайтерів, особливо жінок, що багато вже вийшли на заслужений відпочинок - вони встигли заробити собі пенсію на батьківщині. Таким чином, ініціатива уряду торкнеться невеликої групи трудових мігрантів, які працюють нелегально і не забажали подбати про пенсії. Однак, як вважають експерти, більшість із них навряд чи захоче "світити" свої заробітки і платити податки.
Світлана Крюкова
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас