"Нафтогаз України": Схема оплати закачування газу в ПСГ за рахунок авансу з транзиту на сьогодні є найбільш прийнятною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз України": Схема оплати закачування газу в ПСГ за рахунок авансу з транзиту на сьогодні є найбільш прийнятною

Енергетика
241
Схема оплати придбання імпортного природного газу для його накачування в підземні сховища (ПСГ) авансовими платежами за транзит газу по території України в наступні періоди є найбільш оптимальною в умовах світової фінансової кризи, заявляють у прес-центрі Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України".
У держхолдингу нагадують, що існуючий фінансовий план "Нафтогазу" передбачає створення власних запасів імпортованого газу в українських ПСГ у розмірі близько 20 млрд кубометрів. При цьому створені запаси газу є перехідним залишком на кінець кожного року і не можуть бути зменшені, оскільки забезпечують стабільну роботу української газотранспортної системи в осінньо-зимовий період, покриваючи сезонні коливання обсягів споживання.
"Це також дає можливість НАК "Нафтогаз України" забезпечувати постачання газу українським споживачам у критичних ситуаціях, приміром, таких, як у січні 2009 року", - підкреслюють у прес-центрі.
У компанії також відзначають, що створення таких запасів вимагає відволікання значного обсягу коштів. "Потрібно купити газ, закачати його в сховище і заплатити за нього ВАТ "Газпром". Продати його не можна - це і є основною причиною фінансового дефіциту "Нафтогазу України" в 2009 році, який становить близько $4,5 млрд", - пояснюють у держхолдингу.
У той же час передбачена фінпланом НАК можливість залучення кредитних коштів на міжнародних фінансових ринках для накачування газу в ПСГ є важкою для виконання через нинішню ситуацію на цих ринках, відзначають у прес-центрі.
У зв'язку із цим одержання необхідних коштів у вигляді авансування послуг із транзиту від "Газпрому" на взаємно прийнятних умовах є на сьогоднішній день найбільш оптимальним рішенням, підкреслюють в "Нафтогазі".
"Умови авансу перебувають у процесі узгодження з "Газпромом", однак принципові питання вдалося попередньо врегулювати. На відміну від старої практики, відпрацьовування такого авансу буде відбуватися по ставці, яка буде діяти на момент надання послуг, тобто НАК не буде втрачати додаткові доходи, як це мало місце з авансом, отриманим в 2004 році", - говориться в повідомленні.
При цьому, додають у держхолдингу, відпрацьовування авансу планується здійснювати частинами протягом відносно довгого часового періоду, що разом зі збільшенням ставки транзиту з 2010 року не зменшить грошові надходження від транзиту в порівнянні з поточним періодом.
"Нафтогаз України" також звернувся до всіх представників української законодавчої влади із проханням розглянути питання відстрочки податку на прибуток при умовах одержання коштів авансом від російської сторони. "Така необхідність може виникнути, оскільки одержання компанією авансу, а потім його використання для закупівлі газу, згідно з чинним законодавством може привести до подвійного оподатковування "Нафтогазу", - пояснюють у держхолдингу.
При цьому "Нафтогаз України" закликає припинити політизацію цього питання, оскільки воно є суто економічним, а його політизація завдає істотної шкоди переговорному процесу з "Газпромом".
Раніше в секретаріаті президента України заявили про те, що глава держави Віктор Ющенко має намір призупинити та оскаржити урядову постанову про надання "Нафтогазу" відстрочки зі сплати податку на прибуток у результаті здійснення вищевказаних авансових платежів.
Запаси природного газу "Нафтогазу України" у підземних сховищах на сьогодні становлять 17,6 млрд кубометрів.
У квітні "Нафтогаз України" оплатив "Газпрому" близько $450 млн у рахунок авансу за транзит газу по території України в наступні періоди.
"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас