Нафтогаз перекрив газ кримським підприємствам Фірташа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз перекрив газ кримським підприємствам Фірташа

Енергетика
670
Сьогодні вранці НАК "Нафтогаз України" припинила подачу газу на ЗАТ "Кримський Титан" і АТ "Кримський содовий завод", які входять до складу керуючої компанії OstChem Holding AG.
Про це УНІАН повідомили в прес-службі OstChem Ukraine.
Згідно з повідомленням, припинення газопостачання хімпідприємств "Нафтогаз України" мотивував неоплатою постачань природного газу в березні-квітні цього року.
"Проте в березні-квітні підприємства OstChem AG не здійснювали закупівель газу у сторонніх організацій. Газопостачання здійснювалося за рахунок підйому запасів природного газу, що належать підприємствам OstChem AG, з Глібовського підземного сховища газу, зокрема по заміщенню", – зазначили в прес-службі.
На думку компанії, ці дії проведені "Нафтогазом України" всупереч чинним договорам на постачання газу між підприємствами OstChem AG і ТОВ "Газпром збут Україна", а також незважаючи на проведену передоплату за травневі постачання газу.
"Припинення подачі газу поставило під загрозу добробут 3500 співробітників Кримського содового заводу і 4500 співробітників Кримського Титану.Через зупинку ЗАТ "Кримський титан" ризикують припинити роботу і його філіали – Вольногорський і Ірашнський гірничо-збагачувальні комбінати, де сьогодні працює близько 9 тис. чоловік. У свою чергу, зупинка виробництва АТ "Кримський содовий завод" менш ніж через тиждень призведе до зупинки всіх основних скляних заводів України: "Консьюмер Скло "Зоря" в Рівному, "Вольногорське скло" в Дніпропетровській області, "Ветропак" в Гостомелі Київської області і ін., оскільки "Кримсода" є монопольним постачальником соди для цих підприємств", - йдеться в повідомленні прес-служби.
OstChem AG звернулася в компетентні органи України, а також судові інстанції в Україні і за кордоном для захисту своїх законних інтересів.
OstChem AG також має намір звернутися в Антимонопольний комітет України з вимогою дати оцінку зловживанню НАК "Нафтогаз України" своїм положенням монопольного постачальника природного газу на території України.
ЗАТ "Кримський Титан" – сучасне високотехнологічне підприємство, один з найбільших виробників діоксиду титану в Східній Європі, якому належить 2% світового ринку двоокису титану пігментного. Експорт продукції здійснюється в 53 країни світу і становить близько 70% від загальних обсягів виробництва.
50%-1 акція ЗАТ "Кримський Титан" належить OstChem Germany GMBH (Німеччина), дочірній компанії OstChem Holding AG. Контрольним пакетом у ЗАТ "Кримський Титан" володіє держава.
ВАТ "Кримський содовий завод" (м. Красноперекопськ) є монополістом з випуску в Україні кальцинованої соди марки "А". Частка продукції Кримського содового заводу в загальному обсязі українського ринку становить 80%.
89,99% акцій ВАТ "Кримський содовий завод" належить OstChem Germany GMBH (Німеччина), дочірній компанії OstChem Holding AG.
Керуюча компанія OstChem Holding AG заснована у Відні (Австрія) в 2004 році. Входить до складу холдингу GROUPDF українського бізнесмена Дмитра ФІРТАША.
На сьогодні OstChem Group володіє компаніями і підприємствами в Східній, Центральній Європі і Центральній Азії, включаючи Україну, Німеччину, Естонію, Росію, Швейцарію, Італію і Таджикистан.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас