Україна завершила опалювальний сезон з рекордними запасами газу у ПСГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна завершила опалювальний сезон з рекордними запасами газу у ПСГ

Енергетика
488
Обсяг природного газу в підземних сховищах газу (ПСГ) України станом на 1 травня 2009 року склав рекордні 16,843 млрд. куб. м, що на 11,8% більше, ніж до 1 травня 2008 року, і на 11,6% більше, ніж до 1 травня 2007 року.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у Міністерстві палива та енергетики, запаси газу в сховищах станом на 1 травня 2009 року більш ніж у два рази (на 8,641 млрд куб. м) перевищували аналогічний показник на 1 травня 2006 року.
Обсяги газу в ПСГ на початку місяця перевищували торішні навіть незважаючи на те, що його відбір у січні-квітні склав 11,428 млрд куб. м, що на 21,4% більше, ніж у січні-квітні 2008 року.
Виходячи з обсягів природного газу, що залишилися в сховищах після завершення опалювального сезону, цього року для максимального заповнення ПСГ у рамках підготовки до нового осінньо-зимового максимуму споживання Україні необхідно закачати не більше 16 млрд куб. м, а для нагромадження торішніх обсягів – менше 13,8 млрд куб. м.
Віце-прем'єр РФ Ігор Сєчін у квітні на зустрічі з єврокомісаром з енергетики Андрісом Пібалгсом заявив, що Україна "для забезпечення безперебійного транзиту російського газу європейським споживачам повинна найближчим часом здійснити закупівлю і накачування в підземні газосховища газу в обсязі не менше 19,5 млрд куб. м".
Російський чиновник попередив європейських колег, що "якщо це не буде зроблено, то трагедія, яку ми пережили в січні, одержить катастрофічний розвиток".
"Це буде пов'язано з тим, що в січні в українській системі були необхідні резерви, закачані в ПСХ, що дозволяли частково замістити недопоставлені обсяги, а зараз цих обсягів немає в силу обставин, що відбулися в січні", - пояснив він.
Україна має 13 ПСГ загальною активною ємністю більше 31 млрд куб. м. 12 сховищ і систему магістральних газопроводів експлуатує "Укртрансгаз", дочірня компанія НАК "Нафтогаз України", ще одне сховище – ДАТ "Чорноморнафтогаз", 100% акцій якого належить НАК.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас