Криза розриває кредитні спілки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза розриває кредитні спілки

Кредит&Депозит
1452
Держфінпослуг учора повідомила, що розвиток ринку кредитних спілок в 2008 році загальмувався вперше за чотири роки. Темпи приросту кредитного портфеля скоротилися втричі, а кількість вкладників - на третину. Експерти пояснюють стагнацію ринку дестабілізацією валютного ринку і мораторієм на дострокове повернення коштів. В I кварталі 2009 року відтік депозитів досяг чверті портфеля кредитних спілок, а багато установ припинили кредитування, говорять учасники ринку.
Фінансова криза викликала різке уповільнення темпів зростання ринку кредитних спілок. Якщо в 2007 році активи кредитних спілок (КС) виросли на 62,3%, то в 2008 році - усього на 15,3%, до 6,06 млрд грн, повідомила вчора Держкомісія з регулювання ринків фінансових послуг. Згідно зі звітом Держфінпослуг про підсумки роботи ринку кредитних спілок в 2008 році, сумарний обсяг залучених коштів на депозитні рахунки спілок виріс за рік на 14,5%, до 3,95 млрд грн (в 2007 році зростання на 79,1%). У той же час кількість членів КС, які мають депозити на рахунках КС, зменшилася на третину - до 164 тис. чол. Ще рік тому приріст вкладників КС становив 138%. Сповільнилося торік і зростання кредитного портфеля: в 2007 році - на 74%, а в 2008 - на 23,5%, до 5,57 млрд грн.
Негативну ситуацію на ринку його учасники пояснюють діями Національного банку, який у жовтні 2008 року ввів мораторій на дострокове зняття депозитів у банках, що підірвало довіру населення до фінансових інститутів у цілому. Аналогічний мораторій уводила на ринку кредитних спілок і Держфінпослуг. "Мораторій зіграв дуже негативну роль, тому що люди злякалися і перестали довіряти фінансовій системі, а особливо - гривні", - говорить голова правління АКСПО "Полтавська корпоративна ліга" Владислав Гончаренко. За його словами, вкладники великих і схемних КС активно забирали депозити, переводячи їх у валюту.
Голова правління КС "Азовкредит" Дмитро Спиридонов відзначає, що якщо в 2008 році зростання ринку припинилося, то вже в I кварталі нинішнього року відбулося його падіння: "По різних кредитних спілках падіння депозитного портфеля становить від 10% до 25%. Дуже важкими були лютий і березень". За словами пана Спиридонова, відсутність підтримки спілок з боку держави привела до того, що більшість із них практично припинили кредитування, за винятком переукладання і пролонгування договорів.
Якщо I квартал характеризувався сильним падінням, то у квітні ринок стабілізувався, говорять у кредитних спілках. "Ажіотаж на валютному ринку збитий", - відзначає Дмитро Спиридонов. "Я поки не бачу передумов до стабілізації. Повторюється ситуація минулого року, - вважає пан Гончаренко, - коли курс долара спочатку знизився, а потім різко почав рости. Якщо ситуація з девальвацією гривні буде ускладнюватися, люди і далі будуть вилучати кошти".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас