В Україні може залишитися 50-80 банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може залишитися 50-80 банків

3477
Державі не слід посилено рятувати банки під час кризи і цілком природно, що кількість банків в Україні зменшиться в 2-3 рази. Про це заявив голова Ерсте Банку Йозеф Сикела.
На його думку, для того щоб рятувати, повинна бути висока ймовірність того, що "потопаючі" переживуть кризу. "Але державі нема рації брати на себе роль менеджера і підсилювати свій вплив на роботу банків (держави рідко бувають гарними менеджерами) або ж фінансувати ті компанії, які мали структурні проблеми і до кризи", - вважає Сикела.
Голова Ерсте Банку вважає, що після кризи в Україні суттєво зменшиться кількість банків. "Я впевнений, що Україні не потрібно 182 банки. Однозначно, що в банківській системі будуть відбуватися процеси концентрації, а частка іноземного капіталу незмінно рости. З досвіду європейських країн в Україні може залишитися 50-80 банків", - заявив Сикела.
Він увважає, що українські регулятори не будують довгострокових планів щодо порятунку фінансового сектору. "НБУ концентрується на вирішенні короткострокових питань зміцнення гривні та інфляції, але при цьому інші важливі для стабільності ринку питання можуть вийти з-під контролю", - говорить голова української "дочки" Erste Group.
Серед прикладів він наводить Постанови НБУ №№107 і 109, якими Нацбанк переносить на банківську систему неконтрольовані курсові ризики в майбутньому. "Про це також заявляла Американська Комерційна Палата в Україні. І я думаю, що зараз це одне з найважливіших питань для банківської системи", - додає Сикела.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас