Кабмін ввів обов'язкове маркування вмісту ГМО у продуктах харчування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін ввів обов'язкове маркування вмісту ГМО у продуктах харчування

776
Кабінет міністрів України ухвалив рішення щодо введення обов'язкового маркування вмісту генетично модифікованих організмів при виробництві вітчизняних продуктів харчування.
Як передає кореспондент УНІАН, про прийняття такого рішення, яке набуває чинності з моменту публікації відповідної постанови, журналістам повідомив перший заступник міністра економіки Сергій Романюк.
"Ми (Мінекономіки) пропонували ввести маркування продовольчих товарів, у яких є ГМО більше 0,9% - тому що це існує в Європейському Союзі, але за пропозицією міністра юстиції було ухвалено рішення, щоб не встановлювати це рішенням Кабінету міністрів, а виходити з технічних можливостей лабораторій, які є сьогодні в Держспоживстандарті. Таким чином, будь-яка наявність ГМО в продукті обов'язково повинна бути позначена на етикетках будь-якого продовольчого товару вітчизняного виробництва", - сказав Романюк.
Він також повідомив, що вартість маркування і послуг аналізу буде розрахована Держспоживстандартом. Він відзначив, що при аналізі для лабораторій прибуток передбачений не буде.
Відповідаючи на запитання, чи досить лабораторій для проведення аналізів на вміст ГМО, Романюк сказав: "Сьогодні в нас є такі лабораторії, я не можу сказати точну цифру, але такі лабораторії є".
На уточнююче питання, чи означає це, що після набрання чинності постановою про маркування нові партії товарів повинні бути відповідним чином промарковані, Романюк сказав: "Так, виробники будуть зобов'язані на етикетках позначати, чи є в продукті ГМО чи ні, і в якій кількості".
Введення маркування продукції, виробленої з використанням генетично модифікованої сировини, відкладається з кінця 2007 року, зокрема, через відсутність лабораторій для дослідження продукції.
У листопаді 2008 року в Україні був прийнятий державний стандарт, відповідно до якого всі продукти харчування, що містять генетично модифіковані організми (ГМО), повинні маркуватися.
***ГМО (генетично модифіковані організми) - це живі організми (тварини, рослини, бактерії і віруси), генотипи яких були штучно змінені за допомогою методів генної інженерії для додання їм деяких корисних властивостей. Наприклад, у рослини можна ввести гени, відповідальні за стабільність до шкідників, гербіцидів, несприятливих умов виростання. Або в геном тварин можна ввести модифікації, що дозволяють збільшити вміст корисних білків у молоці.
Генетична модифікація відрізняється цілеспрямованою зміною генотипу організму на відміну від випадкового, характерного для природнього і штучного мутагенезу. Основним видом генетичної модифікації в цей час є використання трансгенів для створення трансгенних організмів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас