"Ъ": Гривня бере своє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гривня бере своє

Валюта
11441
Успішна валютна політика Нацбанку і виділення Україні Міжнародним валютним фондом кредиту у розмірі $2,8 млрд привели до довгострокового зміцнення гривні. Незважаючи на негативні прогнози аналітиків, які обіцяли 9-15 грн/$, вартість безготівкового і готівкового долара вже пробила позначку 8 грн/$ і наблизилася до офіційного курсу, що НБУ зміцнив до 7,65 грн/$. Експерти констатують високу пропозицію долара і прогнозують зміцнення гривні влітку до 7,5 грн/$, після чого може відбутися невелика девальвація.
Учора на міжбанківському валютному ринку відбулося різке зміцнення гривні до рівня 7,734/7,778 грн/$. Її котирування наблизилися до офіційного курсу НБУ на 12 травня - 7,6739 грн/$. Відповідно до валютного індикатора, основна частина угод на ринку проходила в діапазоні 7,818-7,863 грн/$, тоді як минулої п'ятниці долар США торгувався на рівні 7,950-7,975 грн/$, а до 7 травня не опускався нижче 8 грн/$. За даними порталу finance.ua, долар подешевшав і на готівковому ринку - з 7,9175/8,0104 грн/$ до 7,7767/7,9232 грн/$.
Аналітики не прогнозували зміцнення національної валюти. Найбільш песимістичний сценарій був в експертів інвесткомпанії Phoenix Capital: вони розрахували середньорічний курс гривні в 2009 році на рівні 12 грн/$ і його пікове значення в травні-липні - 15 грн/$. Одним з головних прорахунків аналітики називають недовіру до монетарної влади України.
"Просто ніхто не вірив у здатність НБУ контролювати валютний курс, в ефект від надаваних МВФ траншів і можливість збалансувати торговельний баланс",- пояснив начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банк Україна Олександр Печеріцин.
До того, що гривня все-таки почала дорожчати, призвела низка факторів, вважає директор казначейства "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Кравченко. "Головне - НБУ показав, що може втримати гривню від падіння, плюс цільові інтервенції НБУ для погашення кредитів фізичними особами, які збили ажіотажний попит населення на валюту, виділення чергового траншу МВФ, останні постанови НБУ (№107-109.-Ъ), що знизили попит на валюту з боку банків",- говорить він.
Додатковим фактором подорожчання гривні банкіри називають ослаблення долара до інших основних валют. До того ж половина виділених Україні $2,8 млрд буде направлена на обслуговування зовнішнього держборгу країни, що знизить потреби Мінфіну у валюті і дозволить Нацбанку направити більше коштів на валютні інтервенції. Суми $1,4 млрд, що буде зарахована в резерви НБУ, може вистачити на тривалий термін, з огляду на те, що у квітні НБУ скоротив обсяг інтервенцій до $0,9 млрд із $1,1 млрд у березні та $1,7 млрд у лютому.
Учора НБУ виходив з інтервенціями 7,67-7,75 грн/$, але незабаром він може навіть почати купувати валюту в резерв, не виключають банкіри. "Зараз учасники ринку, які тримали валюту для спекуляцій, намагаються її продати, розуміючи, що буде тривати зміцнення гривні. Тому на ринку стабільне перевищення пропозиції над попитом", - говорить Олександр Печеріцин. Банкіри розповідають, що до деяких з них в останні два тижні звертаються закордонні інвестори, що вкладають кошти на короткий термін.
"Звичайно, спекулятивний капітал несприятливий у моменти шоків, але за кілька місяців він може зміцнити гривню до 7,0-7,5 грн/$", - відзначає скарбник одного з найбільших банків з іноземним капіталом. Банкіри впевнені, що до кінця літа вище цього рівня гривня не подорожчає. "Подальше подорожчання гривні можливе, але НБУ навряд чи піде на надмірне її зміцнення, тому що порушиться сформований баланс експорту та імпорту", - говорить пан Кравченко.
На початку осені банкіри очікують розворот тренду на зміцнення долара і невеликої девальвації гривні, пов'язаної зі зростанням політичних ризиків.
"Найімовірніші причини девальвації - різко зростаючий імпорт і збільшення негативного сальдо зовнішньоторговельного балансу, - вважає економіст Astrum Invesment Management Олексій Блінов. - Чим ширше сальдо, тим більша діра, яку необхідно компенсувати валютними інтервенціями. Світова економіка ще не стабілізувалася, тому на неї дуже негативно можуть вплинути новини про різкі падіння цін на метал, що позначиться на девальвації гривні".
При всіх цих факторах експерти поки не очікують появи в Україні істотних обсягів довгострокових інвестицій.
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас