Не виходячи з тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не виходячи з тіні

Казна та Політика
6569
Згідно з даними Мінекономіки, рівень тінізації вітчизняної економіки в 2008 р. досяг рекордної позначки, збільшившись за рік на 2,3% і склавши 31,1% ВВП. Тривала фінансова криза змусить бізнес ще ретельніше ховати свої доходи від держави. За прогнозами аналітиків, питома вага тіньових операцій в економіці до кінця року може досягти 40%.
Тінізувалися за всіма статтями
Тенденція зменшення тіньового сектора стабільно простежувалася з 2004 р. (тоді він становив 30,7%) аж до першого півріччя 2008 р., коли його рівень упав до 28%. Однак уже до січня 2009 р. обсяги тіньових операцій знову продемонстрували запаморочливе зростання. Досліджуючи стан економіки, у профільному міністерстві традиційно використовували кілька методів.
Найбільше збільшення тінізації - на 12% (до 38%) - було зафіксовано за допомогою монетарного методу підрахунку, що передбачає оцінку співвідношення готівка/банківські депозити. За даними НБУ, тільки в IV кварталі 2008 р. відтік коштів з рахунків склав 71 млрд грн., у I кварталі поточного року - 47 млрд. Це пов'язано з тим, що з посиленням кризових явищ в економіці різко зростає популярність готівки серед населення.
"Якщо в стабільній економічній ситуації монетарний метод дійсно показує, скільки в економіці "потенційно тіньових" розрахунків готівкою, то зараз його зростання викликане у першу чергу падінням довіри населення до банків", - констатує Андрій Нестерук, аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital.
Втім, збільшення частки тіньової економіки показали і розрахунки, зроблені за іншими методиками. Зокрема, на підставі співвідношення витрат населення до обсягу роздрібного товарообігу був отриманий двопроцентний приріст сірих операцій (до 38%). При підрахунку збитковості підприємств їхнє зростання вилилося в ті ж 2% - до 29%.
"Однак фінансовий метод, заснований на припущенні, що реальна прибутковість підприємств залишається незмінною і її зменшення означає приховування прибутку від офіційної статистики, у кризовий період також може давати перекручені результати. Адже зараз прибутковість підприємств падає не тільки юридично, але й фактично", - відзначає пан Нестерук.
Проте, допускаючи неточності в підрахунках відомства, аналітики підтверджують, що в компаній цілком достатньо приводів зникнути в тіні. В умовах гострої необхідності покривати бюджетний дефіцит держава підсилює податковий тиск на приватні фірми, які й без того загрузли в збитках. Так що відхід у тінь на нинішньому етапі - єдиний можливий спосіб виживання для бізнесу.
"Підсумки роботи ДПАУ за перший квартал 2009 року показали, що за рахунок ручних методів податкова адміністрація готова фактично розорити реальний бізнес. Фіскальні органи, по суті, змушують підприємців іти в тінь, щоб перечекати кризу. За рахунок тіньового обігу бізнес-структури зможуть компенсувати збитки від кризи і створити основу для нового економічного підйому", - підкреслює директор фінансової компанії "Фактор" Георгій Кононов.
Промисловці заховалися глибше
Криза спровокувала і перестановки в рейтингу галузей з найвищою часткою тінізації. Якщо в 2007 р. найбільш тінізованим був сектор послуг, то торік - промисловість. Зниження сірих операцій було зафіксовано тільки в секторі нерухомості (з 39,1 до 28,5%) і на фінансовому ринку (з 31,3 до 20,1%). "Це пов'язано із заморожуванням проектів на даних ринках. При падінні ділової активності зменшується і питома вага тіньових операцій", - вважає Сергій Фурса, старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management.
Зате в цей період ударно збільшували подібну діяльність видобувна промисловість (+10%, до 42%) і обробна галузь (+7,9%, до 35,3%). Найбільший рівень тінізації Мінекономіки виявило у виробництві коксу і продуктів нафтопереробки (45,1%), легкої (42,9%) і харчової (40,8%) промисловості. Трохи нижчим він виявився в металургії (39,3%) і машинобудуванні (36,2%).
До кінця року обсяги тіньових обігів будуть зростати рекордними темпами. "Жорсткість фіскального і адміністративного тиску на бізнес змусить підприємців усе активніше йти в тінь. Рівень офіційно визнаної державою тіньової економіки під кінець року може скласти 35-40% від обсягу ВВП", - вважає Олег Морква, генеральний директор КУА "Інеко-Інвест". Причому ряди лідерів серед тіньовиків будуть активно поповнюватися.
"Ми очікуємо зростання тінізації в роздрібних продажах, а після активного уливання грошей держави в нерухомість - і в будівництві", - прогнозує Сергій Фурса. Через похибки в методиках Мінекономіки в перелік затятих тіньовиків потраплять і галузі, зниження виробництва в яких виявиться найбільш відчутним.
"При розрахунку за методом міністерства найбільш сірими виявляться галузі, підприємства яких більше за інших погіршать свої фінансові показники. Наприклад, машинобудування, що різко скоротило виробництво в першому кварталі, нафтопереробка, що стабільно демонструє погані результати, та ін. У випадку введення продажу 50% валютного виторгу і подальшого падіння цін на метал до них можуть приєднатися металургія та інші галузі, орієнтовані на експорт", - обіцяє Андрій Нестерук.
Ознаки видужання економіка почне показувати із закінченням кризи, а до показників 2007 р. тіньовий сектор зменшиться не раніше ніж через два-три роки.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас