Банки захищаються від грабіжників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки захищаються від грабіжників

1302
Наприкінці квітня були оприлюднені результати інспекцій Нацбанку з безпеки, які проводилися минулого місяця. "Найпоширеніші порушення - перевезення значних обсягів валютних цінностей без залучення охорони з вогнепальною зброєю (зафіксовано два випадки), а також відсутність індивідуальних засобів захисту (бронежилетів) під час інкасації (вісім випадків)", - зазначалося в листі НБУ №08-009/8691. Ще одне порушення, відзначене регулятором, - це відсутність перед виїздами на маршрути інструктажу бригад.
"До цього можна додати ще й те, що працівники інкасації не знають, як їм діяти в екстремальних ситуаціях і як взаємодіяти з Державною службою охорони. Дуже важливий фактор – у приватні розмови, яка містять конфіденційну інформацію: маршрути, графіки заїздів на підприємства", - розповів заступник глави правління банку "Хрещатик" Володимир Городецький.
Як повідомили в центробанку, його інспекції не мали масового характеру і проводилися вибірково. Приводом для позапланових перевірок стало голосне пограбування харківського відділення Ощадбанка 3 квітня, під час якого було вбито трьох інкасаторів і поранено випадкову громадянку. Грабіжники тоді викрали 300 тис. грн. і так і не були знайдені правоохоронними органами, незважаючи на обіцяну винагороду - 500 тис. грн.
Прокуратура Харківської області порушила кримінальну справу проти співробітників обласного управління ВАТ "Ощадбанк України", їх обвинувачують у службовій недбалості, що, на думку силовиков, і призвела до загибелі інкасаторів. Нагадаємо, що саме в Харкові відбулися найгучніші напади на інкасаторів останніх років: в 2001 р. під час нападу на інкасаторську машину загинув співробітник держохорони, в 2004 р. - інкасатор і водій авто, а в 2005 р. - два співробітники держохорони та інкасатор.
За результатами перевірок Нацбанк зобов'язав підопічних забезпечити бронежилетами всіх своїх інкасаторів. Також фінансистам було запропоновано здійснювати доставку валютних цінностей у спеціальних сейфах або контейнерах, а коли мова йде про значні обсяги коштів, то ще й з обов'язковою участю охоронців, озброєних вогнепальною зброєю. Щоправда, регулятор не уточнив, які саме обсяги варто вважати значними.
Фінансисти з розумінням поставилися до інструкцій НБУ. "Безумовно, безпека для банку завжди буде на першому місці. Під час кризи ми знайшли компроміс, що дозволяє заощаджувати: почали зменшувати обсяги готівки у відділеннях і, відповідно, обсяги готівкових операцій. Наш пріоритет зараз - це перехід на так звані полегшені відділення: точки самообслуговування, у яких немає касирів і де стоять автомати, за допомогою яких фізособа може одержати максимальну кількість послуг. Такі точки оснащені камерами спостереження і кнопками тривоги, якими клієнти завжди можуть скористатися", - відзначив голова правління Укрсиббанка Сергій Наумов. Проблеми можуть виникнути лише при виконанні вимоги НБУ про обов'язкову участь воєнізованої охорони в перевезенні коштів.
"Держслужба охорони цього року знову заговорила про підвищення тарифів на свої послуги. Вони і раніше були по кишені не всім банкам, а в розпал кризи і поготів. Востаннє ДСО вдавалася до підвищення ціни на свої послуги в другому півріччі 2008 р., коли мова йшла про їх підняття в 1,3-2 рази", - сказав голова правління одного з київських банків.
Нагадаємо, що восени минулого року міліція почала знімати з охорони фінустанови, які не погодилися з новими тарифами. За словами президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняко, у числі перших виявилися Автозазбанк, "Старокиївський" і Експрес-банк, усього ж без охорони залишилися 20 українських фінустанов.
За оцінками опитаних експертів, витрати банків на безпеку в 2009 р. повинні зрости, щонайменше, на 25-30%. Вони також допускають, що деякі банки до кінця року скоротять персонал і закриють власні інкасаторські служби та перейдуть на обслуговування до інших фінустанов. Власні служби збережуть лише найбільші банки із широкою мережею відділень в країні.
"Утримання своїх інкасаторських підрозділів за порівняно невеликих обсягах перевезення готівки економічно недоцільне. Значно простіше і дешевше користуватися послугами інших фінустанов, які вже витратилися на персонал та обладнання", - підкреслив перший заступник голови правління Дочірнього банку Сбербанк Росії Владислав Кравець.
"Основні витрати на створення інкасаторської служби - це оплата послуг ДСО, устаткування перевезень технічними засобами (сейфами, пломбованими мішками та ін.), екіпірування персоналу і, звичайно ж, придбання броньованої автомобільної техніки", - доповнив його Володимир Городецький. За оцінками експертів, вартість створення інкасаторського підрозділу на 10-15 броньованих авто сьогодні коливається в рамках $1-1,5 млн.
Незважаючи на підвищення витрат на безпеку, кількість нападів на банки продовжить збільшуватися. За словами фінансистів, у міру збільшення економічної ситуації в країні до кінця року кількість пограбувань зросте на 45-50%, за оцінками міліціонерів - вдвічі. За даними МВС, за січень-березень на фінустанови здійснювалися напади 62 рази.
Олена Кравцова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас