Європейські індекси впали в понеділок на 0,6-2% слідом за акціями сировинних компаній, чіп-мейкерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські індекси впали в понеділок на 0,6-2% слідом за акціями сировинних компаній, чіп-мейкерів

Фондовий ринок
85
Європейські фондові індекси впали в понеділок слідом за акціями сировинних компаній, чіп-мейкерів, повідомило агентство Bloomberg.
Котирування паперів BHP Billiton Ltd. і Royal Dutch Shell Plc опустилися слідом за зниженням цін на нафту і метали. Акції TUI AG подешевшали після того, як одна з найбільших європейських туристичних компаній опублікувала нижчі фінансові показники за підсумками кварталу, ніж очікували аналітики.
Stoxx 600 упав за підсумками торгів на 1,4%. На кінець минулого тижня коефіцієнт відносини вартості акцій компаній, що входять у розрахунок цього індикатора, до їхніх прибутків досяг 21,4, що є максимальним рівнем із квітня 2004 року.
"Підйом ринку вже перевершив перспективи зростання економіки, - відзначає головний інвестиційний директор Bank Julius Baer & Co у Сінгапурі Венкатраман Ананта-Нагесваран. - Темпи економічного зростання будуть набагато нижче тих, які спостерігалися в останні 25 років, і це те, чого багато хто не зауважує".
Зростання Stoxx 600 з 9 березня склало 31% завдяки позитивній звітності багатьох компаній - від Credit Suisse Group AG до BASF SE.
Підіндекс Stoxx 600, у розрахунок якого входять акції сировинних компаній, знизився в понеділок на 2,6%, акції BHP Billiton подешевшали на 1,3%.
Котирування акцій сировинних компаній зросли занадто швидкими темпами і навряд чи будуть підніматися в наступні три місяці, уважають аналітики Citigroup Inc.
Папери Shell, найбільшого виробника нафти в Європі, подешевшали на 2,2%, BP - на 1,3%.
Вартість акцій TUI опустилася на 14%. Чистий прибуток німецької компанії в першому кварталі склав 533 млн євро, не виправдавши середній прогноз експертів у 598 млн євро.
Прибутки 227 компаній індексу Stoxx 600, що опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, упали в середньому на 38%, при цьому показники половини з них перевершили очікування аналітиків.
Ціна паперів STMicroelectronics знизилася на 4,2%, Infineon Technologies - на 10%. Аналітики UBS понизили рекомендації для акцій STMicroelectronics до "продавати" з "нейтрально", Infineon - до "нейтрально" з "купувати". Рекомендації для всієї галузі в цілому також були погіршені експертами UBS, які відзначили, що котирування паперів компаній цього сектора не будуть зростати, поки не відновиться попит на напівпровідників.
15 з 18 основних фондових індексів країн Західної Європи знизилися в понеділок.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас