Нацбанк Казахстану здивований юридичним обґрунтуванням позовів акціонерів БТА банку на 3 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Казахстану здивований юридичним обґрунтуванням позовів акціонерів БТА банку на 3 млрд дол.

933
Голова Національного банку Казахстану Григорій Марченко здивований юридичним обґрунтуванням позовів акціонерів казахстанського БТА банку до республіки на загальну суму $3 млрд.
"Я був украй здивований, тому що там посилання на два міжнародні правові документи. Перший - це угода між Австрією і Радянським Союзом про взаємний захист інвестицій, що трохи дивно. Я не юрист, але знаю, що правонаступником Радянського Союзу є Російська Федерація, а Казахстан правонаступником не є. І друге посилання було на Європейську енергетичну хартію. Я не можу сказати, яке відношення Європейська енергетична хартія має до фінансових інститутів", - сказав він на прес-конференції у вівторок в Алма-Аті.
"Я запитав наш юридичний департамент. Вони чітко дотримуються думки, що посилання на обидва ці документи є юридично неспроможним, що на перший погляд видасться очевидним. Чому вони на ці два документи посилалися, і який взагалі зміст? Поки мені здається, що це більше PR якийсь", - підкреслив голова Нацбанку.
"А що їм ображатися? Якщо уряд би не вжив цих заходів (з входження в статутний капітал БТА банку - ІФ), їх (акціонерів – ред.) збитки були б ще більшими. Вони ж залишилися акціонерами в банку, у них ніхто нічого не відбирав. (. . .) Не знаю, знову ж це питання є юридичним. Я в судах не працював, юристом не є і тому давати правову оцінку з погляду і змісту цього юридичного позову, і його судових перспектив мені дуже складно. Але посилання на два документи ці міжнародні мені особисто здається дуже дивним. Можливо, там є якісь глибинні питання юридичні, глибину і правильність яких я не маю сил оцінити", - додав він.
Голова правління БТА банку Анвар Сайденов раніше повідомляв, що акціонери банку пред'явили Казахстану позови на $3 млрд - два позови за $1,5 млрд кожний. У таку суму, відзначав він, акціонери оцінили свої втрати від входження держави в особі держфонду "Самрук-Казина" до складу акціонерів банку.
Ці вимоги, за його словами, будуть розглядатися через міжнародні суди.
Держфонд "Самрук-Казина" володіє 78,14% голосуючих акцій БТА банку, він придбав їх на початку лютого поточного року в рамках антикризових заходів і підтримки банку, який є однією із системотворчих казахстанських кредитних організацій. До цього основним бенефіціаром банку називався казахстанський бізнесмен Мухтар Аблязов.
Націоналізація БТА банку супроводжується кримінальними справами відносно колишніх власників і топ-менеджерів банку і заявами прокуратури про злочинну групу, що діяла в банку. Відсторонені від займаних посад керівники банку після націоналізації залишили республіку і розкритикували рішення уряду відносно банку і заходи, вжиті державними топ-менеджерами.
БТА банк за підсумками першого півріччя 2008 року зайняв 7-е місце серед банків СНД і 1-е місце серед банків Казахстану за обсягом активів у ренкінгу "Інтерфакс-1000", складеному "Інтерфакс-ЦЕА".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас