Долар стримався — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар стримався

Валюта
5320
Курс долара до гривні нарешті опустився нижче позначки із цифрою 8 і стабілізувався. Американська валюта подешевшала завдяки діям Нацбанку, спрямованим на зниження валютного дефіциту. НБУ вдалося зменшити попит на долари, проводячи спеціальні валютні аукціони. Експерти не поспішають із прогнозами майбутньої вартості валюти.
Заповітний бар'єр
Курс американської валюти подолав важливий психологічний бар'єр, знизившись нижче 8 гривень за долар. Якщо 30 квітня на міжбанківському валютному ринку долар торгувався по 8,044-8,05 гривні, то вже 8 травня торги на міжбанку завершилися в діапазоні 7,96-7,99 гривні за долар.
10 травня в деяких столичних обмінних пунктах 100 готівкових доларів США можна було продати за 792, а купити за 798 гривень. Для порівняння: в останній день квітня середній курс продажу готівкового долара становив 8,07 гривні за один долар, середній курс покупки - 8,01 гривні за долар.
Офіційний курс Національного банку України, що з початку 2009 року незмінно тримався на рівні 7,7 гривні за долар, напередодні Дня перемоги продемонстрував рух. 8 травня офіційна вартість американської валюти незначно підвищилася до 771,56 гривні за 100 доларів США. Але вже на 12 травня Національний банк України підвищив офіційний курс української валюти до долара - до 767,39 гривні за сотню доларів.
Такі коливання офіційного курсу пов'язані з тим, що наприкінці минулого місяця регулятор фактично прив'язав офіційний курс гривні до міжбанківського. Своєю нещодавньою постановою від 30 квітня НБУ обмежив можливе відхилення офіційного курсу від міжбанківського двома відсотками. Як говориться в постанові, курс національної валюти до долара США встановлюється "на рівні курсу, що визначається як середньозважений курс продавців і покупців на міжбанківському валютному ринку України, що сформувався за попередній робочий день, з можливим відхиленням плюс-мінус 2%".
Така прив'язка продиктована умовами Меморандуму про економічну і фінансову політику, що Україна підписала з Міжнародним валютним фондом у рамках надання кредиту stand by. НБУ встановлював офіційний курс на підставі торгів на міжбанківському ринку і раніше, однак при цьому чіткі межі відхилень не встановлювалися. Крім того, при розрахунку курсу регулятор ураховував свої інтервенції, які останнім часом проводилися за курсом 7,9 гривні за 1 долар.
Без попиту
Ціна долара поповзла вниз через зниження попиту на американську валюту, упевнені в Національному банку України. За інформацією регулятора, у першому кварталі 2009 року "витрати на імпорт товарів і послуг зменшилися відносно відповідного періоду минулого року на 43%, а дефіцит зовнішньої торгівлі - у чотири рази". У квітні дефіцит іноземної валюти скоротився в 3,4 рази порівняно з березнем - до 165,8 мільйона доларів США.
Для стримування попиту НБУ продовжив практику проведення валютних аукціонів для фізичних осіб, на яких позичальники банків могли купити валюту за пільговим курсом для погашення кредитів. У квітні відбулося 8 таких аукціонів, на яких було продано більше 253 мільйонів доларів за єдиним курсом 7,8 гривні за долар і 0,48 мільйона євро за курсом 10,17 гривні за євро. Також 6 травня Нацбанк уперше продав позичальникам швейцарські франки по 6,92 гривні за франк на загальну суму 1,1 мільярда.
Ефективним способом згладжувати ситуативні курсові коливання Нацбанк визнав і валютні інтервенції. Регулятор у своєму нещодавньому повідомленні заявив, що має намір і надалі застосовувати цей захід.
"НБУ і надалі буде підтримувати політику курсової гнучкості гривні, супроводжуючи її застосування заходами валютного регулювання, які довели свою ефективність. При цьому буде відбуватися нівелювання ситуативних курсових коливань гривні шляхом проведення попередньо оголошених валютних інтервенцій НБУ", - говориться в повідомленні прес-служби Нацбанку.
Для підтримки національної валюти НБУ з початку року продав на міжбанківському валютному ринку більше 5 мільярдів доларів. При цьому негативне сальдо валютних інтервенцій НБУ зменшується: у квітні воно склало 0,9 мільярда доларів проти 1,1 мільярда в березні і 1,7 мільярда в лютому.
У майбутньому регулятор планує вдосконалити процедуру проведення валютних інтервенцій і цільових аукціонів для погашення валютних кредитів.
Незначне зміцнення
Курс гривні відносно долара наступного тижня може трохи зміцнитися на тлі радісних новин від МВФ. Рада директорів цієї організації 8 травня схвалила надання Україні другого траншу кредиту за програмою stand by у розмірі 2,8 мільярди доларів. Ці гроші будуть використані для обслуговування зобов'язань щодо сплати державного зовнішнього боргу. Крім того, уже після 15 червня Україна може одержати від МВФ ще 3 мільярди доларів у вигляді третього траншу кредиту.
"Наступного тижня буде незначне зміцнення - до 7,9 гривні за долар... Фактори, які можуть привести до зміцнення курсу - позитивне рішення МВФ про надання коштів, активізація бізнесу, вирівнювання торговельного балансу, що намітилося", - цитує "Інтерфакс-Україна" співробітника казначейства одного зі столичних банків.
Що ж буде з парою гривня/долар далі? Експерти розходяться в думках. За прогнозами, до кінця 2009 року курс американської валюти стабілізується на позначці 8 гривень за долар. Песимісти пророкують, що до грудня за долар будуть платити по 12 гривень.
Середньорічний курс гривні в 2009 році складе 8,68 гривні за долар. Такий прогноз міститься у квітневій доповіді експертів МВФ щодо перспектив глобальної економіки. У 2010 році, відповідно до викладень фахівців Фонду, курс долара відносно гривні трохи виросте і до 2014 року стабілізується на рівні близько 9 гривень за долар.
Колишній головний економіст країни - міністр фінансів України Віктор Пинзеник - валютний курс прогнозувати не береться. На його думку, важко щось пророкувати в умовах високого дефіциту державного бюджету. "Якщо бюджетний дефіцит 1%, то прогнозувати можна з легкістю, але не коли дефіцит бюджету перевищує 7% ВВП... У будь-який момент дамбу може прорвати", - заявив Пинзеник в інтерв'ю тижневику "Контракти".
Однак експерти сходяться на думці, що таких різких стрибків курсу долара, як минулої осені, уже не буде - для цього немає причин. Позитивним сигналом є й те, що Нацбанк уперше з 29 грудня минулого року зміцнив офіційний курс гривні.
Сергій Пасюта
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас