Зони податкового раю не втрачають популярності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зони податкового раю не втрачають популярності

1401
Сучасну економіку вже неможливо уявити без офшорного бізнесу. З метою мінімізації податків і захисту свого капіталу офшори використовують бізнесмени практично у всіх видах діяльності і у всіх країнах. Зрозуміло, Україна - не виняток. Більше того, наші підприємці перебувають серед лідерів за кількістю створених офшорних компаній. Глобальна фінансова криза лише загострила проблему оптимізації податків та бізнесу і підвищила популярність офшорів.
Половина світових фінансових угод - в офшорі
Сьогодні існує безліч офшорних юрисдикцій, а також є чимало офшорних схем. Найпростіші схеми з одним банальним офшором не використовуються вже давно. Нині популярні більш просунуті варіанти, які практично не можуть потрапити під визначення "сумнівні операції". Користувачі таких схем свідомо йдуть на додаткові витрати, зменшуючи при цьо­му можливі ризики. Вони реєструють офшорні компанії не тільки в таких "традиційно" офшорних країнах, як Британські Віргінські Острови, Беліз або Панама, а й у Канаді, на Кіпрі і навіть у Швейцарії - країнах, де можлива реєстрація компаній з офшорними характеристиками. Останні ні в кого не викликають особливих питань, оскільки мають усі ознаки звичайних компаній: податкові номери, банківський рахунок у країні реєстрації, телефон, факс тощо. Сформувався й досить широкий спектр офшорних послуг, які задовольняють різноманітні потреби бізнесу. Офшорна індустрія розвинулася у глобальний бізнес, що проникнув у всі куточки світу й охопив приблизно половину світових фінансових угод. Скористатися перевагами офшорних компаній варто всім, хто зацікавлений у плануванні нової діяльності, розвиткові бізнесу, зниженні податкових платежів. Проте перш ніж скористатися послугами фірм, які реєструють або продають офшори, бажано як слід розібратися, що ж це за птах такий "офшор" і як він примудряється нести золоті яйця.
Діяльність за межами країни реєстрації Спочатку трохи теорії. Офшорні компанії - це підприємства, створювані в зонах із пільговим або безподатковим статусом. Діяльність безподаткових компаній - законний і досить поширений у світі метод оптимізації ведення бізнесу. Як правило, головна вимога юрисдикції, де дозволено реєстрацію таких компаній, - ведення діяльності за межами країни реєстрації. Офшорні компанії - зручний інструмент у міжнародній торгівлі, а також для безпечного розміщення своїх коштів у надійних міжнародних банках. На відміну від місцевих підприємницьких товариств, офшорні компанії повністю звільняються від сплати податків або сплачують низькі податки у країні реєстрації. Їх конфіденційність досить висока. Вони мають широке коло клієнтів - від великих міжнародних корпорацій до приватних підприємств.
Через досить часті зміни в законодавстві ряду країн класифікація офшорів досить умовна, проте для загального розуміння природи таких компаній ми наведемо деякі типи компаній, виходячи з нинішніх реалій.
Класичні офшорні компанії (offshore companies)
Найчастіше це підприємства, створювані в зонах із пільговим або безподатковим статусом, звільнені від сплати податків за умови, що вони не здійснюють своєї діяльності на території країни реєстрації. Власником такої компанії є нерезидент. При цьому бухгалтерська звітність не надається, і компанія сплачує фіксоване щорічне мито.
Як правило, класичні офшорні компанії реєструються в невеличких державах, на островах із невисоким рівнем розвитку економіки, але з досить високою політичною стабільністю (Багамські, Британські Віргінські, Сейшельські Острови, Вануату, Беліз, Панама, Домініка, Сент-Вінсент, Гренадини тощо). Зазвичай у таких країнах не ведеться реєстр акціонерів і директорів, конфіденційність володіння такою компанією дуже висока, тому найчастіше їх використовують як сейф і для здійснення фінансових трансакцій.
Компанії, зареєстровані в низькоподаткових юрисдикціях У цих країнах зазвичай надаються істотні податкові пільги для певних типів компаній. Менший рівень конфіденційності і фінансові втрати компенсуються вищим престижем у світі. Такі держави, а отже й компанії, зареєстровані в них, мають доволі високий авторитет у міжнародному співтоваристві, не розглядаються як офшори і за дотримання певних умов можуть сплачувати нижчі податки. Проведення щорічного аудиту і здавання бухгалтерської звітності - обов’язкові. До країн із помірним оподаткуванням належать насамперед Кіпр, Гонконг, Гібралтар, Люксембург, острів Мен тощо.
"Оншорні компанії" (on-shore companies)
До цього типу належать компанії, зареєстровані в державах зі звичайним (або високим) оподаткуванням, які широко застосовуються в агентських схемах, побудові холдингових структур, а також для використання договорів про запобігання подвійному оподаткуванню. Зазвичай у таких країнах щорічно слід проходити аудит і здавати звіти. Проте існують організаційно-правові форми, що дозволяють спокійно функціонувати, платячи тільки фіксовані збори.
Такі компанії годяться як для ведення солідного бізнесу, так і для простого зберігання грошей. З боку урядів цих держав контроль жорсткіший, ніж у попередніх випадках, здійснюється реєстр директорів і акціонерів, але й престиж компаній набагато вищий. До таких країн належать Великобританія, Нова Зеландія, Швейцарія, Данія тощо.
Для чого потрібні офшори
Офшорна компанія, з погляду міжнародного права, - самостійна юридична особа, яка здійснює свою діяльність відповідно до законів країни реєстрації. Створення офшору зумовлене різними причинами, основні з них такі.
Відкриття банківського рахунку. Не секрет, що фізичній особі з тих чи інших причин відкрити рахунок у закордонному банку дуже проблематично. Якщо ж ви реєструєте офшорну компанію, зробити це набагато легше.
Міжнародна торгова діяльність. Торгові компанії користуються найбільшою популярністю і попитом на міжнародному ринку послуг із планування податків. А все тому, що використовувати таку компанію можна як одного зі своїх засновників, ділових партнерів, виконавця або замовника послуг. Якщо офшорна фірма купує товар в одній країні, а потім продає його в інший, то прибуток, який виникає в результаті операції, накопичується в офшорній компанії. Дуже часто в таких угодах використовується заниження або завищення вартості товару - для зменшення митних відрахувань або для зменшення оподатковуваної бази. При цьому немає потреби змінювати схеми доставки товарів споживачу, достатньо представити транспортній компанії, що доставляє товар, відвантажувальні документи, оформлені офшорною компанією.
Торгову компанію можна зареєструвати практично в будь-який офшорній зоні. Вибираючи податкову гавань для реєстрації безподаткової торгової компанії, треба взяти до уваги величину мит і податків, які слід сплачувати щорічно, і розглянути можливість збереження анонімності акціонерів. При цьому бажано створити ілюзію респектабельної податковослухняної компанії з допомогою секретарської компанії і рахунку в банку, розміщеному в одній із країн, які традиційно не є безподатковими.
Інвестиційна діяльність. У більшості офшорних юрисдикцій немає податків на дивіденди, на прибуток і на приріст капіталу. Фонди, накопичені з допомогою офшорної компанії, можуть бути вкладені або депоновані по всьому світу. Також офшорні корпорації і трасти часто використовуються для переведення інвестицій у дочірні підприємства, асоційовані компанії та спільні підприємства.
Як альтернативу інвестиційній компанії слід розглядати офшорний інвестиційний фонд. Це може бути справді фонд відкритого типу, що вкладає кошти в портфелі інших інвестиційних структур, або спеціалізований фонд, який вкладає капітал у якийсь один чи кілька видів діяльності. Організатору не забороняється використовувати об’єднаний капітал, накопичений від продажу акцій, для позичок третім сторонам, приватних капіталовкладень, а також для вкладень коштів у нерухомість або діяльність компаній.
Теоретично зареєструвати офшорний фонд можна в багатьох країнах, але на практиці ці структури, як і банки, перебувають під дуже жорстким контролем. Зазвичай офшорні інвестиційні фонди реєструють на Багамських, Британських Віргінських, Нідерландських Антильських островах, у Гонконгу та Сінгапурі.
Холдингова компанія. Реєстрація холдингової компанії на території, що має угоду про запобігання подвійному оподаткуванню з країнами, резидентами яких є підприємства, що входять у холдинг, дозволяє дуже гнучко планувати ті податки, котрі мають сплатити ці резиденти. Крім того, така структура збільшує анонімність власника, полегшує остаточний продаж основного бізнесу. Прибуток, накопичений в "офшорній" юрисдикції, можна використати на фінансування філій, інвестувати в інший бізнес.
Управління майном. У цьому випадку використання компанії аналогічне використанню фірми як інвестора. Якщо рухоме і нерухоме майно належить офшорній компанії, можна говорити про податкові переваги компанії, включно з легальним звільненням від податків на приріст капіталу, спадкуванням та передачею власності. Будь-яке майно і кошти можуть бути передані в довірче управління (траст), внаслідок чого буде дотримано конфіденційності і знижено оподатковувану базу власника.
Слід також зазначити, що офшорна компанія часто використовується з метою забезпечення майбутнього. Як правило, компанії реєструються в зонах зі стабільною політичною та економічною ситуацією, а отже, хоч би що відбувалося в країні офіційного проживання власника компанії, з офшоркою нічого не станеться.
Банківська діяльність. Нині через досить жорстку позицію США щодо офшорних банків зареєструвати такий банк стало дуже складно. Кількість країн, які ще зовсім недавно пропонували таку можливість у своєму законодавстві, на сьогодні практично зменшилася до нуля. Тому послуги з реєстрації офшорних банків зараз непопулярні.
Судновласницька діяльність. Використання офшорних компаній для володіння торговими суднами і суднами для відпочинку - важлива функція деяких офшорних зон, таких як Гібралтар, Кіпр, Панама, острів Мен, Багамські Острови тощо. Ці країни надають суднам, які плавають під їхніми прапорами, пільгові податкові умови: замість повноцінних податків із судновласників стягують необтяжливу плату за тоннаж або просто мито за продовження реєстрації.
Не сплачуються податки на прибуток від транспортної і фрахтової діяльності. Таким чином, тут можна мінімізувати або взагалі уникнути податку на обслуговування суден, податку на власність. А податок на прибуток, отриманий від цього виду бізнесу, може бути мінімізований до ставки 2,5% або взагалі скасований. Крім того, купівля яхти, катера або ж теплохода через офшорну компанію значно знизить податок на майно.
Кількість варіантів використання офшорної компанії обмежена тільки уявою бізнесмена.
Перелік і класифікація офшорів
Після квітневого саміту "великої двадцятки" Організація економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) опублікувала список офшорів, який складається з трьох розділів. У першому містяться юрисдикції, які, на думку ОЕСР, "досягли значних успіхів" у застосуванні вироблених міжнародних стандартів податкового співробітництва. У другому перелічено юрисдикції, які взяли на себе зобов’язання перейти на встановлені стандарти, але ще не зробили цього. В останньому перелічено країни, які не відповідають стандартам і до яких, найімовірніше, застосують певні санкції. В окрему підгрупу - "інші фінансові центри" - виділено Австрію, Бельгію, Бруней, Чилі, Гватемалу, Люксембург, Сінгапур, Швейцарію.
1. Країни, які відповідають міжнародним податковим стандартам: Аргентина, Австралія, Американські Віргінські Острови (США), Барбадос, Великобританія, Угорщина, Німеччина, Греція, Гернсі, Данія, Джерсі, Ісландія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Китай, Кіпр, Корея, Мальта, Маврикій, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Острів Мен, ОАЕ, Польща, Португалія, Російська Федерація, Сейшельські Острови, Словацька Республіка, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чеська Республіка, Швеція, Південна Африка, Японія.
2. Країни, які взяли на себе зобов’язання щодо відповідності інтернаціональному податковому стандарту, але недостатньою мірою їх виконують: Андорра, Ангілья, Антігуа і Барбуда, Аруба, Багами, Бахрейн, Беліз, Бермуди, Британські Віргінські Острови, Кайманові Острови, Острови Кука, Домініканська Республіка, Гібралтар, Гренада, Ліберія, Ліхтенштейн, Маршаллові Острови, Монако, Монтсеррат, Науру, Нідерландські Антильські Острови, Ніуе, Панама, Сент-Кітс і Невіс, Сент-Люсія, Сент-Вінсент і Гренадини, Самоа, Сан-Марино, Теркс і Кайкос, Вануату.
3. Країни, які не відповідають міжнародним стандартам податкового співробітництва: Коста-Ріка, Лабуан, Філіппіни та Уругвай.
Найпопулярніші юрисдикції:
Багамські Острови. Прості в обслуговуванні компанії. Фіксована плата в бюджет. Немає звітності. Зручні для експорту і захисту активів. В Україні вважаються офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 3200 дол. США. Щорічне утримання в наступні роки - 2500 дол.
Беліз. Прості в обслуговуванні компанії. Фіксована плата в бюджет. Немає звітності. Зручні для експорту та захисту активів. В Україні вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2400 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1700 дол.
Британські Віргінські Острови. Респектабельна юрисдикція. Фіксована плата в бюджет. Немає звітності. Зручна для експорту і захисту активів. В Україні вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2650 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1900 дол.
Великобританія - LLP. Респектабельна юрисдикція. Звітність компанії типу LLP обов’язкова, але податків можна уникнути. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2860 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1900 дол.
Великобританія-LTD. Респектабельна юрисдикція середньої цінової категорії. Звітність обов’язкова, але податків можна уникнути. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2860 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1900 дол.
Гібралтар. Висока репутація. Зручна для реєстрації страхових компаній та електронної торгівлі. В Україні вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2950 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 2500 дол.
Гонконг. Чудова юрисдикція для імпорту та експорту, особливо з країнами Азії. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 3770 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 2900 дол.
Данія. Дорога респектабельна юрисдикція. Підходить для торгівлі і холдингів. В Україні не вважається офшором.
Дубаї. Юрисдикція середньої цінової категорії. Зручна для торгівлі та інвестицій. В Україні не вважається офшором.
Кіпр. Низькоподаткова юрисдикція (10% від прибутку). Зручна для інвестицій і фінансування. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2180 євро. Щорічне утримання в наступні роки - 1500 євро.
Ліхтенштейн-AG. Дорога респектабельна юрисдикція. Компанії типу AG можна використовувати для торгівлі та інвестицій. В Україні не вважається офшором.
Ліхтенштейн-Anstalt. Дорога респектабельна юрисдикція. Компанії типу Anstalt можна використовувати для інвестицій і захисту активів. В Україні не вважається офшором.
Ліхтенштейн-Stiftung. Дорога респектабельна юрисдикція. Компанії типу Stiftung можна використовувати для інвестицій і захисту активів. В Україні не вважається офшором.
Маврикій-GBC II. Юрисдикція середньої цінової категорії. Маловідомий офшор, який не входить до Списку КМУ. Зручна для імпорту й експорту. GBC II - безподаткова нерезидентна компанія. Вартість реєстрації і першого року утримання - 3800 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 2300 дол.
Маврикій-GBC I. Юрисдикція середньої цінової категорії. Маловідомий офшор, що не входить до Списку КМУ. Зручна для імпорту та експорту. GBC I - низькоподаткова (до 3% від прибутку) резидентна компанія. Вартість реєстрації і першого року утримання - 5400 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 4500 дол.
Невіс. Прості в обслуговуванні компанії. Фіксована плата в бюджет. Немає звітності. Зручні для експорту і захисту активів. В Україні вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2800 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 2200 дол.
Панама. Стабільна юрисдикція. Недорогі компанії. Зручна для експорту, імпорту і захисту активів. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2400 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1800 дол.
Сейшельські Острови. Недорогі і прості в обслуговуванні компанії. Фіксована плата в бюджет. Немає звітності. Зручні для експорту і захисту активів. В Україні вважаються офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 2400 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 1650 дол.
Сінгапур. Респектабельна юрисдикція середньої цінової категорії. Зручна для торгівлі та інвестицій. В Україні не вважається офшором. Вартість реєстрації і першого року утримання - 6080 дол. Щорічне утримання в наступні роки - 4200 дол.
Артем Святненко
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас