Тимошенко загралася — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко загралася

3782
Реакція прем'єра на трагедію в Дніпропетровську вкотре продемонструвала фірмовий стиль прийняття Юлією Володимирівною рішень: оперативно, але не завжди розважливо.
Коротенько нагадаємо історію трагедії. 7 травня близько першої ночі в залі ігрових автоматів "Метро-Джек-Пот", розташованому на першому поверсі п'ятиповерхового будинку на Пр. Гагаріна, 127 у Дніпропетровську, пролунав вибух, що переріс у пожежу. Загинуло дев'ять людей, ще 11 були госпіталізовані. За попередніми даними міліції, вибух і пожежа відбулися через загоряння ігрового автомата.
Трагедія, що й говорити, страшна, і обов'язково потрібно розібратися в її причинах - щоб не допустити повторення в інших подібних закладах. Ну, і, звичайно, необхідно допомогти потерпілим і сім'ям загиблих. Треба сказати, що компанія "Порив" (Київ), що керує гральними клубами "Метро-Джекпот", уже взяла на себе зобов'язання з виплати матеріальної компенсації сім'ям загиблих у розмірі 100 тисяч гривень кожній сім'ї і кожному госпіталізованому - у розмірі 50 тисяч гривень.
"Даний випадок єдиний за увесь час роботи ТОВ "Порив", всі ігрові клуби компанії завжди працюють із дотриманням норм безпеки, установлених у нормативних актах країни", - підкреслив генеральний директор Олександр Сандальчук. І додав, що на місце трагедії відразу ж виїхало керівництво компанії, а також створена власна комісія з розслідування події.
Виступив із заявою і Союз діячів грального бізнесу України. "Наша асоціація та її члени висловлюють співчуття сім'ям загиблих у результаті вчорашнього вибуху в Дніпропетровську", - говориться в поширеному релізі. За словами виконавчого директора Союзу Наталі Прядки, те, що трапилося в Дніпропетровську кидає тінь на всю галузь і змушує всіх операторів ринку серйозно переглянути своє ставлення до безпеки відвідувачів і персоналу гральних закладів. У релізі повідомляється, що члени Союзу підприємців грального бізнесу України із учорашнього дня почали збір допомоги всім потерпілим від трагедії в Дніпропетровську. Протягом першої доби зібрано більше 700 тисяч гривень. До кінця наступного тижня всі зібрані з 8 травня кошти, за сприяння Дніпропетровської обласної державної адміністрації, будуть передані потерпілим і сім'ям загиблих.
Зрозуміло, що Союз покликаний захищати інтереси грального бізнесу, і вище згадана заява - один із способів це зробити. Проте, відзначимо, що в ній міститься і зовсім здорова думка: не варто квапитися з різкими та емоційними висловлюваннями. "Під впливом емоцій не можна вирішувати долю галузі, що дає роботу 77 тисячам людей по всій Україні", - упевнена Наталя Прядка.
Але, схоже, саме емоції та різкі висловлювання дуже властиві Юлії Володимирівні, що зі всіх засобів від головного болю надає перевагу гільйотині. Задовго до того, як фахівці зроблять остаточні висновки щодо причини дніпропетровської трагедії, Тимошенко вирішила про всяк випадок фактично заборонити в країні (принаймні, тимчасово) гральний бізнес. Однак початі урядом заходи можуть і зовсім його згубити.
По-перше, Кабмін своїм розпорядженням доручив Міністерству фінансів і державним адміністраціям з 8 травня призупинити на місяць дію ліцензій на ведення грального бізнесу для проведення протипожежної та санітарної перевірок відповідних закладів. По-друге, Кабмін має намір запропонувати Верховній Раді вже 12 травня розглянути питання щодо перенесення грального бізнесу за межі населених пунктів.
Однак виникає питання: чи допоможуть ці заборонні заходи навести лад чи ж просто змусять значну частину грального бізнесу піти в тінь? На думку аналітика Центру політичних та економічних досліджень України Станіслава Пурхала, тема жорсткого регулювання грального бізнесу в нашій країні активно використовується політиками напередодні кожних національних виборів, починаючи з 2006 року. "Зрозуміло, що трагедія в Дніпропетровську, на батьківщині прем'єра, не повинна була залишити Юлію Володимирівну байдужою. Тому вона повинна була зробити жорстку заяву про необхідність заборони грального бізнесу", - стверджує він.
Пурхало нагадав, що півтора роки тому в Дніпропетровську відбулася не менш страшна трагедія - у результаті вибуху природного газу загинуло 23 людини і сотня сімей залишилися без житла. "Однак це не привело до заборони газової галузі в Україні. Потерпілим була надана допомога, винні були умовно-достроково покарані, "Дніпропетровськгаз" як і раніше працює, і навіть його власники не змінилися, - констатує аналітик. - Зрозуміло, що прем'єрові хочеться продемонструвати виборцям особливо Південно-Східної України реальні досягнення".
Розділяє цю точку зору і спікер Верховної Ради Володимир Литвин, який закликав припинити "політичні ігри" навколо теми грального бізнесу і трагедії, пов'язаної із загибеллю людей у залі ігрових автоматів у Дніпропетровську.
Крім електоральних, існують ще й чисто економічні резони: навряд чи в умовах економічної кризи розумно позбавляти бюджет тих доходів, які забезпечував гральний бізнес, і викинути на вулицю ті десятки тисяч людей, яких він годував.
Залишається лише сподіватися, що зважений і прагматичний підхід до проблем грального бізнесу все-таки візьме гору над бажанням одержати тимчасові політичні дивіденди - навіть на шкоду економіці країни і просто здоровому глузду.
Сергій Александров
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас