Лідери у всьому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери у всьому

Фондовий ринок
840
На початку травня Статистичний комітет СНД оприлюднив показники розвитку промислових виробництв серед країн Співдружності в першому кварталі поточного року, де Україна відзначилася далеко не з ліпшого боку, а цінове ралі на українські біржові папери продовжилося, забезпечивши зростання індексу ПФТС із початку місяця більш ніж на 17,5%.
За даними Міждержавного статистичного комітету СНД у першому кварталі поточного року найбільш слабкі макроекономічні результати були відзначені в Україні.
Так падіння промислового виробництва в Україні за I квартал 2009 року порівняно з тим же періодом 2008 року склало 31,9%, що стало найгіршим результатом серед країн СНД.
У Молдові падіння промислового виробництва за цей же період часу досягло 24,2%, у Киргизії - 19,5%, а в Росії промвиробництво в січні-березні знизилося на 14,3%.
У Вірменії обсяги промвиробництва за перший квартал поточного року скоротилися на 9,5%, у Таджикистані - на 8,2%, у Казахстані - на 4,6%, у Білорусі - на 4,5%, а в Азербайджані - на 2,2%.
Єдиною країною, у якій промислове виробництво за підсумками I кварталу виросло, став Узбекистан (зростання до I кварталу 2008 року склало 9,9%).
При цьому Статкомітет СНД не має відомостей щодо показників розвитку промислових виробництв у Грузії і Туркменії.
Максимальна річна інфляція серед країн СНД в I кварталі була зафіксована також в Україні, де порівняно з базовими показниками I кварталу 2008 року індекс споживчих цін виріс на 20,4%.
У Киргизії в січні-березні в річному періоді ціни виросли на 16,2%, у Білорусі - на 15,4%.
У Росії інфляція в I кварталі 2009 року порівняно рік до року склала 13,7%, у Таджикистані - 10,7%, у Казахстані - 8,8%, в Азербайджані - 8,3%, у Молдові - 3,2%, у Грузії - 2,7%, а у Вірменії - 2,0%.
В країнах Співдружності ВВП знизився в I кварталі 2009 року порівняно з I кварталом 2008 року в середньому на 11%, виробництво промислової продукції впало на 15%, інвестиції в основний капітал скоротилися на 11%, перевезення вантажів - на 18%, роздрібний товарообіг зменшився на 2,0%.
Серед країн СНД, в яких уже розрахований ВВП за I квартал, найбільше зростання продемонстрував Узбекистан - на 7,9%.
В Азербайджані ВВП за I квартал виріс на 4,1%, у Таджикистані - на 3,5%, у Білорусі - на 1,1%, у Киргизії - на 0,2%.
У Вірменії ВВП знизився на 6,1%.
В I кварталі 2009 року порівняно з I кварталом 2008 року в країнах СНД споживчі ціни підвищилися в середньому на 14%.
Попередні дані щодо номінального розміру українського ВВП у першому кварталі поточного року українська громадськість довідається в найкращому разі тільки в середині травня.
Однак ще до оприлюднення офіційних результатів від Держкомстату України можна цілком обґрунтовано думати, що Україна за темпами падіння економіки в першому кварталі року також виявиться однією із найбільш постраждалих країн СНД, а український ВВП за даний період часу знизиться на 20-25%.
У середу 6 травня Державний комітет статистики України повідомив, що інфляція в нашій країні у квітні стосовно березня склала 0,9%, а з початку року досягла 6,9%.
Згідно даних Держкомстату, на споживчому ринку у квітні ціни на продукти харчування і безалкогольні напої виросли на 1,2%. Найбільше (на 8,0-2,2%) подорожчали цукор, масло і безалкогольні напої. На 1,9% і 1,5% подорожчали м'ясо та м'ясопродукти і фрукти. Разом з тим на 4,5-1,8% подешевшали яйця, цибуля і молоко.
Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива знизилися на 0,2% за рахунок, насамперед, зменшилася плата за гарячу воду і опалення на 1,4%.
У сфері охорони здоров'я ціни виросли на 0,7%, що в першу чергу обумовлено подорожчанням санаторно-курортних і амбулаторних послуг на 1,6% і 1,2%.
Зростання цін на транспорт у цілому на 0,8% в основному пов'язане з підвищенням вартості пасажирських перевезень залізничним і автодорожнім транспортом на 1,4% і 0,8% відповідно. Крім того, на 1,2% подорожчали паливо і мастильні матеріали. У той же час відбулося здешевлення авіаційних перевезень (на 0,2%) і автомобілів (на 0,1%).
За квітень зростання цін виробників промислової продукції склало 0,4%, а з початку року виросло на 3,5%.
За заявою прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, зробленою для представників ЗМІ під час чергового засідання Кабінету Міністрів, економіка країни має щомісячні тенденції до поліпшення макроекономічних показників, а для перегляду держбюджету-2009 року немає ніяких підстав.
"Держбюджет за чотири місяці цього року перевиконаний майже на 4%... Багато було критики, коли складався бюджет, багато й сьогодні голосних виступів і заяв щодо того, що бюджет повинен переглядатися, тому що він нереальний. Отож - чотири місяці поспіль держбюджет перевиконується", - сказала Ю. Тимошенко.
При цьому вона відзначила, що у квітні держбюджет перевиконаний більш, ніж у попередні місяці, - на 10,7%, загальний фонд - на 5,7%, спецфонд - на 33,5%.
"Все це говорить про те, що бюджет наповнюється, робота йде дуже важко... Я хочу подякувати всьому уряду і Міністерству фінансів окремо за те, що ми робимо все можливе для того, щоб країну тримати в порядку, стабільно виконуємо і перевиконуємо бюджет", - заявила прем'єр.
Також вона відзначила, що перевиконується план надходжень до Пенсійного фонду, скорочується інфляція, вчасно виплачується зарплата бюджетним організаціям і ліквідована заборгованість з виплати зарплат шахтарям.
У свою чергу міністр економіки Богдан Данилишин повідомив, що основні макроекономічні показники за I кв. 2009 р. будуть відомі наприкінці травня - початку червня поточного року, після чого можна буде говорити про внесення яких-небудь змін у державний бюджет на 2009 р.
У цілому Міністерство економіки позитивно оцінює нинішню ситуацію зі споживчою інфляцією в країні й прогнозує подальше зниження цін в Україні.
Квітневе вповільнення інфляції Мінекономіки позв'язує в першу чергу з валютно-курсовою стабільністю і стабілізацією цін на продукти харчування.
За даними міністерства, офіційний курс гривні до долара у квітні залишався незмінним на рівні 7,7 UAH/USD, а середньозважений безготівковий курс ревальвував на 0,4% до 7,944 UAH/USD.
Що ж до динаміки цін на продукти харчування, то вона, за інформацією Мінекономіки, була задовільною: сповільнилися темпи зростання цін у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів до 1,4% проти 2,2% у березні й 3,5% у лютому.
Серед інших факторів, що стримували зростання інфляції у квітні, Мінекономіки називає: скорочення споживчого попиту внаслідок обмеження доходів населення; зниження вартості деяких комунальних послуг (опалення і гаряча вода); поступове поновлення внутрішнього виробництва продукції, в якій спостерігався дефіцит у попередньому періоді (м'ясо, м'ясопродукти і т.д.).
Серед факторів, що провокували зростання інфляції у квітні, Мінекономіки називає продовження відтоку депозитів фізосіб із банків.
У той же час міністерство відзначає, що обсяг відтоку депозитів у квітні зменшився до 1,5 млрд. гривень після 4,9 млрд. гривень у березні.
Зокрема, відтік депозитів у національній валюті у квітні склав 0,5 млрд. гривень після 2,4 млрд. гривень у березні.
Окремі позитивні моменти в макроекономічному розвитку країни дійсно є, зокрема з початку року офіційна інфляція в Україні знижується, а у квітні вперше за останні вісім місяців виявилася менше, ніж 1%.
Проте, ще зарано говорити про які-небудь стійкі позитивні зміни в макроекономічному розвитку нашої країни.
Зокрема ті ж тенденції зі скороченням інфляції в Україні забезпечуються, насамперед, падінням купівельної спроможності населення через істотне скорочення їхніх доходів, а також жорсткими монетарними діями Нацбанку і регуляторних зусиль уряду, які одночасно придушують ділову активність у країні й істотно знижують можливості для зростання економіки, визначаючи її подальшу депресію.
Позиція Національного банку України в аспекті боротьби з інфляцією в загальному має такий вигляд - за рахунок значного зниження банківської ліквідності, стабілізувати ситуацію зі зростанням цін у країні, після чого піти на здешевлення вартості грошових ресурсів для банків, а значить зробити доступнішим банківське споживче і виробниче кредитування в Україні.
Однак завдання щодо істотного зниження інфляції перед українським Центробанком постає як першочергове з травня 2008 року, причому реалізується все це в основному за рахунок обмеження грошової маси в обігу, але з початку поточного року практично повністю ігнорується відносно неофіційного фінансування дефіциту держбюджету.
Різко обмеживши із травня минулого року банківську ліквідність за доступними процентними ставками, Національний банк України фактично "посадив" на голодний грошовий пайок не тільки українські банки, але й весь виробничий сектор країни.
Таким чином, уже цілий рік реальний сектор української економіки відчуває найсильніший дефіцит фінансових ресурсів, що знижує потенційні можливості, як для модернізації діючих виробництв, так і для структурних галузевих змін.
Практично повністю перекривши реальному сектору економіки доступне банківське кредитування щоб знизити інфляцію, НБУ проте, останніми місяцями регулярно фінансує дефіцит державного бюджету, щомісяця викуповуючи ОВДП у Мінфіну не менш ніж на мільярд гривень.
У свою чергу, можливість залучити необхідні ресурси в Національного банку дозволяє уряду, по суті, за рахунок схованої грошової емісії закривати існуючі поточні фінансові діри в держбюджеті, "підігріваючи" ту ж саму інфляцію і одночасно нарощуючи держборги.
Ще одним немаловажливим фактором, що буде впливати на інфляційне зростання, незважаючи, зокрема і на адміністративне регулювання цін урядом (зокрема на продовольчі продукти першої необхідності), стане підвищення вартості тарифів на комунальні послуги в галузі ЖКГ, які за період 2009-2010 року виростуть як мінімум у 2-3 рази.
Таким чином, діючий урядовий прогноз на поточний рік щодо річної інфляції в 9,5% і зростанню ВВП в 0,4% на якому і формувався держбюджет-2009, як і раніше є нереальним.
Набагато реалістичнішим виглядає сценарій, за якого в 2009 році падіння українського ВВП виявиться на рівні 10%, а річна інфляції складе не менше 16%.
Крім того, багатомісячна політична і макроекономічна нестабільність істотно знижує й інвестиційні перспективи для нашої країни, провокуючи інвестиційну ізоляцію України з боку стратегічних інвесторів і перекриваючи одне з основних джерел фінансування сучасного технологічного переоснащення українського виробничого сегмента.
У таких, м'яко кажучи, не дуже "дружніх" макроекономічних умовах, які зберігаються в Україні протягом останніх 3-4-х кварталів, діловий та інвестиційний клімат у країні залишається не дуже привабливим, а наша країна втрачає свій конкурентний виробничий, товарний та інвестиційний потенціал.
Разом з тим, не припиняєш дивуватися неперевершеним менеджерським талантам українського уряду, яки щомісяця примудряється перевиконувати план надходжень до державного бюджету в умовах, коли реальна економіка країни порівняно зі своїми торішніми результатами вже майже на чверть "стислася" і має дуже незначні перспективи для зростання аж до кінця поточного року.
Наскільки ж є об'єктивною ситуація з надходженнями в держбюджет і цільове використання отриманих у державну скарбницю коштів, громадськість скоріше всього зможе довідатися тільки після перевірки Рахункової палати України, що хочеться вірити буде неупередженою і покаже правдивий стан справ з виконанням держбюджету-2009 і його реальністю.
Незважаючи на досить невиразні результати, як у виробничому сегменті, так і у цілому в реальному секторі економіки України з початку року, цінове зростання на українські акції з початком травня продовжилося, склавши за тиждень за ліквідними біржовими паперами 5-95%, а індексний кошик ПФТС виріс з початку місяця на 17,6%.
Висхідний тренд зберігається і на провідних світових біржах, однак там фондові індекси зростають останніми тижнями не так стрімко, як в Україні.
За останні два місяці наш біржовий ринок у ПФТС показує просто дива надприбутковості, тільки в індексному вираженні піднявшись із мінімальної точки поточного року, установленої 6 березня на оцінці в 199,12 індексних пункту вже більш ніж на 100%, впритул підійшовши до чергового свого психологічного рубежу в 400 індексних пункту.
У стартовий тиждень травня торговельний обіг ризиковими інструментами виявився в 6,4 рази менше, ніж був у квітневий фінальний тиждень.
Якщо минулого тижня торгівля акціями склала майже 205 млн. грн., то у звітний тиждень акцій наторгували на 32 млн. грн.
При цьому торговельний обіг цінними паперами другого ешелону виявився знову менше, ніж торгівля "блакитними фішками", а частка торгів акціями індексного кошика ПФТС досягла 62,37%, при їхній ринковій частці попереднього тижня в 59,09%.
З попередньої п'ятниці індексний кошик ПФТС додав цілих 59,78 пункту (+17,59%), а фондовий індикатор злетів з 339,85 індексних пункту на 30 квітня, до значення в 399,63 індексних пункту, станом на 7 травня. Тижнем раніше індекс ПФТС виріс на 2,51% або 8,32 індексних пункту.
З початку тижня в ПФТС на ринках котирувань і заявок пройшли торги цінними паперами на 46,07 млн. грн., з яких 32,42 млн. грн. (70,36%) склала торгівля акціями.
Тижнем раніше обсяг торгів у ПФТС був майже в 5 разів більше, досягши 223,72 млн. грн., з яких 204,97 млн. грн. або 91,62% від загальної торговельної маси біржі наторгували на ринку акцій.
За тиждень загальний попит на покупку акцій у ПФТС підвищився на 3 мільйони гривень, склавши 44,91 млн. грн. (+6,95%), а пропозиція на продаж акцій знизилася до 59,03 млн. грн. (-4,33%).
Лідерами торгів на ринку акцій стали цінні папери ВАТ "Укрсоцбанк".
З 5 по 7 травня з акціями фінансової установи в ПФТС проведені 54 угоди на 3,45 млн. грн., а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 0,255 грн. (+51,34%) за акцію, на продаж - 0,265 грн. (+54,97%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 0,263 грн. (+54,71%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента перебуває в діапазоні 3,92%.
Друге місце отримали цінні папери ВАТ "Єнaкієвський металургійний завод" (обсяг торгів - 2,85 млн. грн.). За тиждень із акціями підприємства в торговельній системі відбулися 73 угоди, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 107,31 грн. (+21,80%), на продаж - 109,70 грн. (+24,24%) за акцію. Остання угода укладена за ціною 108,0 грн. (+22,59%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій становить 2,23%.
Третіми стали цінні папери ВАТ "Шахта Червоноармійська - Західна №1" (обсяг торгів - 2,74 млн. грн.). З початку тижня з акціями вугільної компанії в ПФТС пройшло 29 угод, а котирування в ПФТС мають вигляд: на покупку акцій - 3,35 грн. (+95,91%) за акцію, на продаж - 3,55 грн. (+82,05%) за акцію. Остання угода пройшла за ціною 3,45 грн. (+76,92%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій емітента досяг 5,97%.
На ринку корпоративних облігацій сукупний попит на покупку корпоративних бондів за тиждень зменшився на 1,83 млн. грн., склавши 344,53 млн. грн. (-0,53%), а загальна пропозиція на продаж знизилася до 91,27 млн. грн. (-4,33%).
Протягом тижня серед корпоративних боргових паперів торгувалися тільки облігації компанії "Луаз" (серія В) (обсяг торгів - 1,16 млн. грн.).
На ринку ОВДП у ПФТС уже другий тиждень угоди з державними паперами відсутні.
У ПФТС за тиждень пропозиція на продаж держпаперів підвищилася на 0,34% до 11,81 млн. грн., а попит на покупку досяг 15,4 млн. грн. (-29,39%).
На ринку облігацій муніципалітетів за тиждень попит на покупку понизився до 0,52 млн. грн. (-23,53%), а пропозиція на їхній продаж зменшилася на 55,16%, склавши 1,87 млн. грн.
З 5 по 7 травня торги муніципальними бондами на біржі також не проводилися.
За видами цінних паперів, що торгуються у ПФТС тижневе лідерство зберіг за собою ринок акцій.
Протягом тижня акцій емітентів наторгували на 32,42 млн. грн. (70,36% - від усього тижневого обігу біржі). Попереднього тижня торгівля акціями досягла 204,97 млн. грн. або 91,62% від сукупного торговельного обігу ПФТС.
На друге місце вийшов ринок інвестиційних сертифікатів компаній з керування активами.
З початку тижня торги інвестиційними сертифікатами склали 12,5 млн. грн., що забезпечило їм частку ринку ПФТС в 27,13%. Тижнем раніше торги інвестиційними сертифікатами пройшли на 1,78 млн. грн., а їхня частка ринку на біржі була 0,80%.
Тільки третім став ринок корпоративних облігацій.
За тиждень торги бондами корпорацій склали всього 1,16 млн. грн., а їхня частка в загальній структурі торгів ПФТС знизилася до 2,51%. Минулого тижня корпоративних облігацій у ПФТС наторгували на 13,32 млн. грн., а їхня частка в загальних обігах біржі була 5,96%.
На ринку муніципальних бондів торгів на поточному тижні не було. Минулого тижня торги облігаціями муніципалітетів склали 3,65 млн. грн., а їхня частка ринку в ПФТС досягла 1,63%.
На ринку державних цінних паперів угоди з ОВДП не проводяться вже другий тиждень поспіль.
З початку року індекс ПФТС виріс на 98,21 пункту або 32,58%, піднявшись із оцінки в 301,42 індексних пункту на 30 грудня 2008 року, до значення в 399,63 індексних пункту, станом на 7 травня 2009 року.
Таблиця 1. Структура торгів цінними паперами в ПФТС (05.05.09- 07.05.09)*
Таблиця 2. Зміна котирувань за "блакитними фішками" за період (30.04.09 - 07.05.09)
У лідери тижня зі зростання котирувань ціни на покупку акцій серед представників індексного кошика ПФТС, з урахуванням проведених угод можна поставити акції ВАТ "Укрсоцбанк", ВАТ "Райффайзен Банк Аваль" і ВАТ "Алчевський металургійний комбінат".
До закінчення тижня ціна на покупку акцій ВАТ "Укрсоцбанк" підвищилася на 51,34%, склавши 0,255 грн. за акцію, на продаж виросла на 54,97%, склавши 0,265 грн. за акцію, остання угода з акціями фінансової установи була проведена за ціною 0,263 грн. (+54,71%) за одну акцію. З початку тижня з акціями емітента відбулися 54 угоди на 3,45 млн. грн. Спред між кращими котируваннями акцій становить 3,92%.
На другому місці перебувають цінні папери ВАТ "Райффайзен Банк Аваль". Кращі біржові котирування акцій емітента в ПФТС на 7 травня мали вигляд: на покупку акцій - 0,252 грн. (+50,45%), на продаж -0,263 грн. (+52,91%) за акцію, остання угода була проведена за ціною 0,26 грн. (+52,94%) за одну акцію. Протягом тижня з акціями даного банку пройшли 23 угоди на 0,96 млн. грн. Спред між котируваннями акцій досяг 4,37%.
Замикають ТОП-3 тижня серед "блакитних фішок" ПФТС, цінні папери ВАТ "Алчевський металургійний комбінат". Кращі котирування акцій мет. комбінату в ПФТС до кінця тижня склали: на покупку акцій - 0,109 грн. (+38,85%), на продаж - 0,11 грн. (+35,14%) за акцію. Остання угода була укладена за ціною 0,111 грн. (+38,75%) за одну акцію. Спред між котируваннями акцій перебуває в діапазоні 0,92%. З 5 по 7 травня з акціями підприємства були проведені 49 угод на 1,92 млн. грн.
Найменше за тиждень серед цінних паперів індексного кошика ПФТС виросли котирування покупки акцій ВАТ "Сумське машинобудівне НВО ім. Фрунзе".
Кращі котирування акцій емітента до закінчення тижня мали вигляд: на покупку - 24,50 грн. (+4,26%) за акцію, на продаж - 26,10 грн. (+10,59%), остання угода пройшла за ціною 25,0 (+6,38%) за одну акцію. З початку тижня з акціями виробничого об'єднання було проведено 6 угод на суму 0,186 млн. грн. Спред між котируваннями акцій становить 6,53%.
Олег Морква, Генеральний директор ККА "ІНЕКО-ІНВЕСТ"
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас