Пошук роботи через біржу праці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пошук роботи через біржу праці

8226
Зневірені зазвичай ідуть на біржу праці. Знайти нову роботу за допомогою центру зайнятості складно, однак можна пройти професійне перенавчання і навіть спробувати одержати гроші на відкриття власної справи.
Випускниця одного з львівських вузів Наталія із грудня 2008 року не може знайти роботу. За її словами, саме зараз викладачі в школах не затребувані - вакансії з'являються ближче на початок навчального року. А на одному репетиторстві (математика) у великому місті прожити важко. "На жаль, у рекрутингових агентствах мені так нічого нормального і не підшукали, а йти на 700 грн секретарем у торговельну компанію не хочеться. Сама я теж нічого не знайшла, от і зареєструвалася в Державному центрі зайнятості", - розповіла Наталія. На жаль, роботу їй там дотепер не підшукали.
Однак біржа праці може надати деякі інші можливості, про які більшість навіть не підозрює.
Чи йти на біржу?
Зареєструватися в центрі зайнятості можна в будь-який час після втрати роботи або після закінчення вузу. Тим, кому важливо, щоб виробничий стаж не переривався, варто поквапитися і відразу ж звернутися на біржу праці, одразу як колишній роботодавець віддасть трудову книжку.
Ставши "офіційним безробітним", можна одержати доступ до баз вакансій компаній із прямими телефонами. Ознайомитися з ними можна в будь-якому центрі зайнятості. На жаль, не всі ці вакансії цікаві, а зарплати - невеликі. Але всяке буває. Навіть у такій ситуації іноді вдається знайти щось достойне. Тим більше що фахівці центру зайнятості не можуть пропонувати кандидатам вакансії, де зарплата менша від тієї, що в них була на попередньому місці.
Теоретично, статус безробітного людина одержує на восьмий день після реєстрації в центрі зайнятості - якщо протягом тижня не вдається знайти підходящу роботу. Але ці вісім днів можуть затягтися: потрібно буде збирати довідки про доходи, можуть знадобитися додаткові документи.
У найбільш виграшному положенні опиняються ті, хто втратив роботу у зв'язку зі скороченням штату або через банкрутство компанії. Для них затягувань найменше. Уже на восьмий день вони стають "офіційними безробітними" і можуть одержувати допомогу. Протягом 60 днів вони можуть одержувати 100% своєї середньої зарплати, протягом наступних 90 днів - 75% і ще 210 днів - 50% зарплати. Мова, щоправда, іде тільки про її "білу" частину. В 2008 році відразу після реєстрації на біржі допомогу з безробіття одержували і ті, хто був звільнений "за згодою сторін".
Але з 2009 року законодавство змінилося, і звільнення "за згодою сторін" тепер прирівнюється до звільнення за власним бажанням. А відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", тим, хто звільнився за власним бажанням або за згодою сторін, чекати виплат доведеться 90 днів. І гроші пощастить одержати лише на 91-й день.
Не в грошах щастя
Хоча чиновники стверджують, що попит на багато професій потроху відновлюється, з вакансіями для "білих комірців" все далеко не так весело. По-перше, через біржу праці претендентів на високооплачувані позиції шукають рідко. По-друге, змінилася структура попиту на кваліфікованих спеців. Бухгалтери, економісти і касири нині належать до найбільш незатребуваних категорій, попит на них скоротився у два-три рази. Зате з'явився попит на менеджерів з реклами, співробітників страхових компаній.
Природно, затребувані висококваліфіковані фахівці, а от тими, хто нещодавно закінчив учитися, практично не цікавляться. Тому найближчим часом труднощі з працевлаштуванням будуть зазнавати молоді фахівці - про це говорили багато роботодавців. Мовляв, зараз стало простіше "знайти" гарного працівника зі стажем і досвідом роботи, тому попит на молодих фахівців, що щойно закінчили вузи, буде знижуватися - і так буде, поки не стабілізується економічна ситуація.
Виходить, що позицію, наприклад, менеджера або юриста не варто шукати через біржу праці. Навіть якщо такі вакансії і є, то розмір зарплати залишає бажати кращого. Наприклад, через центр зайнятості можна влаштуватися страховим агентом на 1000-2000 грн. Такі ж гроші можна одержувати, влаштувавшись на улюблену роботу радянських музикантів - двірником, а ставши водієм тролейбуса - 2500 грн. У таких цифрах криється головна небезпека "перебування на біржі" - перебуваючи на обліку в центрі зайнятості, особливо нехтувати вакансіями не можна. Якщо кандидат двічі відмовився від запропонованої йому роботи, він втрачає статус безробітного. Повторно зареєструвати на біржі його можуть тільки через три місяці.
Нові обрії
Загалом, розраховувати на те, що на біржі вдасться знайти цікаву роботу зі своєї спеціальності, не варто. А от якщо хочеться змінити спеціальність, то біржа цілком може допомогти, причому безкоштовно. Як правило, на біржі навчають робочим спеціальностям. Серед них є досить перспективні. Можна перевчитися на кухаря: відразу ж улаштуватися шеф-кухарем у дорогий ресторан після таких курсів навряд чи вдасться, але починати кар'єру в закладах громадського харчування з таким "дипломом" буде простіше.
Заодно можна і з'ясувати свою схильність до такої роботи. Яна Пономаренко, студентка, після вступу на заочне відділення інституту спробувала знайти роботу. Але це виявилося не дуже просто. "Пошукавши роботу самостійно, я звернулася в Державний центр зайнятості, і там мене направили на курси кухарів", - розповіла Яна. За її словами, глибоких знань і секретів вона на курсах, на жаль, не опанувала, але сам процес приготування зненавиділа. "На практичних заняттях я, в основному, чистила цибулю, картоплю і оселедець", - з відразою згадує вона. Курси Яна все-таки закінчила. "Щойно я одержала диплом кухаря, мене направили на роботу в заводську їдальню. Іти туди в мене не було ні найменшого бажання, оскільки перший час мене очікувало те ж саме чищення цибулі або виконання функцій посудомийки", - ділиться дівчина. Але відмовитися від запропонованого варіанта працевлаштування вона теж не могла, оскільки за чинним законодавством їй би довелося повертати гроші, які центр витратив на її навчання, і стипендію, а це приблизно 3000 грн.
На щастя, дівчині пощастило - вона самостійно змогла влаштуватися кредитним менеджером банку, тобто за тією спеціальністю, яку вона вивчає у вузі. Яна знялася з обліку в центрі зайнятості без будь-яких неприємних наслідків. Ця історія підказує, що програму з перенавчання потрібно обирати ретельно. А також не припиняти шукати роботу самостійно.
На біржу - за своєю справою
Куди цікавіша перспектива скористатися біржею праці для створення власного бізнесу. "Улітку 2008 року я залишився без роботи", - згадує колишній співробітник будівельної компанії, а нині приватний підприємець Сергій. За його словами, самостійні пошуки роботи ні до чого не привели, і він звернувся в центр зайнятості. "На жаль, знайти роботу зі спеціальності мені там теж не змогли, але запропонували піти повчитися. Що я й зробив", - розповів Сергій. Він вирішив пройти тритижневий курс "Основи підприємницької практики", після чого вирішив відкривати свою справу. За словами Сергія, на курсах він освоїв ази бухобліку, одержав непогані знання з оподатковування і ознайомився з вимогами зі складання бізнес-плану. Причому на відміну від тренінгів, на яких учать тому ж самому, але за гроші, навчання в центрі зайнятості абсолютно безкоштовне.
А після закінчення таких курсів можна ще на безповоротній основі одержати невеликий стартовий капітал у розмірі річної суми допомоги з безробіття. "Я був приємно здивований, коли мій бізнес-план був схвалений і я, зареєструвавшись, як приватний підприємець, одержав 20 тис. грн - разову допомогу з безробіття", - відзначив Сергій. Звичайно, сума невелика, однак, за твердженням Сергія, вона сильно допомогла йому спочатку. Тепер на податки, як і на хліб із червоною ікрою, грошей вистачає.
Звичайно, одержати гроші в держави на відкриття власної справи - ідея приваблива. Але на цьому шляху можуть виникнути труднощі. В Управлінні з організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості "Деньгам" повідомили, що в 2009 році коштів на виплату одноразової допомоги з безробіття для організації підприємницької діяльності не передбачено. Однак там же й обнадіяли, сказавши, що в травні при перегляді держбюджету може бути переглянутий і бюджет Фонду.
Іти на біржу?
За
- Безкоштовні рекомендації і сприяння в пошуку роботи.
- Одержання допомоги з безробіття.
- Безкоштовне навчання новим професіям.
- Можливість відкрити власну справу за кошти держави.
Проти
- Необхідно відвідувати центр зайнятості раз на два тижні, інакше можна втратити статус безробітного.
- У випадку відсутності вакансій за фахом доведеться примусово пройти навчання на профкурсах.
- У випадку відмови від запропонованих вакансій можна на три місяці втратити статус безробітного.
Отже: Пошук роботи через Державний центр зайнятості не завжди успішний. Проте, реєстрація на біржі дає можливість не переривати виробничий стаж, одержувати якийсь час хоч якісь гроші, перенавчитися, а то й відкрити власну справу.
Тетяна Сидоренко
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас