Фірташ залишився без газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ залишився без газу

Енергетика
3236
Газовий трейдер Emfesz, що контролює чверть ринку Угорщини, більше не належить колишньому партнерові Газпрому Дмитру Фірташу. За новим власником маячить Газпром, про це пише російська газета Ведомости.
Як повідомляє видання, п'ятого травня в офіс Emfesz наскочили представники Дмитра Фірташа - українського бізнесмена, який разом з Газпромом володіє газовим посередником RosUkrEnergo (RUE). Візитери пред'явили співробітникам фірми рішення кіпрського Mabofi Holding (на 100% володіла Emfesz, входить в Group DF Фірташа) про відставку директора Emfesz Іштвана Гоцци. А їм у відповідь показали документи, що Emfesz більше не належить Mabofi, її єдиний власник - швейцарська Rosgas AG. Самого Гоцци в компанії не виявилося. Поговоривши із працівниками офісу і так і не дочекавшись нікого з керівництва, візитери залишили компанію. Цю історію виданню розповіли кілька джерел, близьких до Газпрому та Emfesz.
Болгарський бізнесмен Сашо Дончев – один з небагатьох трейдерів, що успішно співробітничали з Газпромом і при Реме Вяхиреві (з його сином він вчився в Інституті нафти та газу ім. Губкіна), і при Олексії Міллері. В 2008 р. Газпром експорт половину всього поставленого Болгарії газу продав Overgas, 50% якої контролює Дончев, відзначає газета. Про існування загадкової швейцарської фірми Rosgas стало відомо тиждень тому із прес-релізу Emfesz. Після російсько-української газової війни Газпром перестав поставляти газ RosUkrEnergo, а та - Emfesz, випливало з повідомлення компанії. Тому знайдений новий постачальник - фірма Rosgas, яка входить в "сферу інтересів Газпрому. Офіційні представники Газпрому від Rosgas відразу ж відхрестились.
Ведомости повідомляють, що Emfesz змінила власника ще у квітні: у Гоцци було доручення на продаж Emfesz і він ним скористався. На цю угоду його змусив піти "Газпром", припускають вони. З одного боку, в Emfesz експортні контракти з RUE до 2015 р. і угорці могли зажадати штраф за зрив поставок через європейські суди. З іншого боку - Emfesz з її дистриб’юторською мережею в Угорщині - привабливий актив. Джерело в "Газпромі" розповідалов, що монополія хотіла одержати частку в Emfesz, але Фірташ не погодився. Залишався єдиний вихід - одержати більш лояльного власника, з яким домовлятися буде легше; Гоцци допоміг відвести компанію у Фірташа, тепер "Газпром" підшукає нового власника, пояснює джерело, близьке до керівництва Газпрому.
За його даними, незабаром в Emfesz може з'явитися новий співвласник. Це російсько-болгарський газовий трейдер Overgas (50% - у Газпрому, 50% - у болгарського бізнесмена Сашо Дончева). У квітні Overgas одержувала пропозицію придбати частку в Emfesz, підтверджує джерело, близьке до керівництва Overgas. За його словами, наприкінці травня, можливо, покупку розгляне рада директорів Overgas. "Мене цікавить будь-яка компанія, яка займається дистрибуцією газу в Європі, - сказав в інтерв'ю виданню Дончев. - Ми питання про купівлю Emfesz поки не розглядали".
Зв'язатися з Rosgas, Emfesz, Фірташем і Гоцци вчора не вдалося. Представник Газпрому від коментарів відмовився.
Нагадаємо, раніше постачальник газу та електроенергії угорська компанія Emfesz Kft подавала позов до суду на Національну акціонерну компанію (НАК) Нафтогаз України за відмову передати їй газ, який знаходився в українських газосховищах.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас