Акція з багатьма нулями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акція з багатьма нулями

Фондовий ринок
879
Київська влада на прикладі "Київенерго" обкатала майбутню приватизацію комунальної власності, коли "міський" пакет акцій переходить у приватні руки без приватизацій або допемісій.
За цією схемою з 12,7% "Київенерго" місто вже стало власником усього 0,0000009%. Або - однієї акції.
"Я думаю, що "Київенерго" потрібно трохи менше базікати. Нехай краще пояснить, як можна одержувати в середньому на місяць 62 млн грн за оплату послуг від населення і ані копійки не проплатити за газ. Скільки можна спекулювати?", - обурювався перед журналістами минулого тижня в. о. столичного голови Анатолій Голубченко. Який ще до кінця не зміг відповісти на всі питання щодо "вексельної схеми" останнього кредиту столиці для оплати послуг "Київенерго" в 900 млн гривень.
"Я направив звернення до прокуратури, щоб розібралися, чому не було проплачено ані єдиної копійки з тих грошей, які "Київенерго" одержало в рахунок оплати за тепловий газ від населення".
Така "цікавість" мерії виглядає досить інтригуючою, якщо врахувати, що міські влада сама є акціонерами "Київенерго". Щоправда, щодо цієї власності чиновникам КМДА, можливо, самим доведеться відповідати на питання тієї ж прокуратури.
Адже замість володіння 12,73% акцій "Київенерго" місто тепер стало власником тільки 1 (однієї!) акції цієї компанії. Після такої перестановки акціонерів, схоже, емоції київських чиновників до схем "різниця в тарифах" різко змінилися. Або змінилося відношення приватних власників до участі в цих схемах самих київських чиновників?
Нагадаємо, що свої 12,7% акцій "Київенерго" столиця одержала ще від прем'єр-міністра Валерія Пустовойтенка наприкінці минулого сторіччя. 37% акцій компанії опинилися в приватних власників через проведення підписки, а 51% - у держави.
Пізніше київська влада вирішила для "ефективнішого керування комунальною власністю" створити ЗАТ "Київенергохолдинг", передавши в його статутний капітал свої акції в "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал". У цьому ЗАТ київській громаді нібито належить 61%. Інші акції у двох офшорів, які пов'язують з іменами бізнесменів Андрія Іванова і Василя Хмельницького.
А найцікавіше почалося трохи пізніше. Уже в 2007 році, за даними державного Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, серед власників "Київенерго", чий пакет перевищує 10% акцій, Київської міськадміністрації не виявилося зовсім. Як немає й сьогодні київської влади в цьому списку власників, а також "Київенергохолдингу".
Саме в згаданий час і відбулося збільшення пакету приватних власників і чергова їх зміна. А топ-менеджмент компанії "Київенерго "очолили люди всюдисущого Рината Ахметова. При цьому "муніципальні" акції дивним чином почали грати на його боці в протистоянні з Ігорем Коломойським. І в цей же час найбільший приватний акціонер компанії Василь Хмельницький з легкістю став народним депутатом за списком Партії регіонів.
Про місцезнаходження самих же муніципальних акцій міські чиновники нині говорять якось без конкретики. Одні говорять - у процесі передачі в "Київенергохолдинг". При цьому, всім, хто ставить незручні питання радять звертатися до мерії. На запити депутатів (такі вже "ходять" у мерію і до силовиків останні кілька років) відповідей немає. Не мають уяви про долю муніципальних акцій і люди, яких прийнято вважати акціонерами "Київенерго". Нехай і з невеликими пакетами.
"12,7% акцій "Київенерго", які раніше були в комунальній власності, продані. Коли це було зроблено, ми поки не знаємо. Цю справа зараз вивчає прокуратура. Але мені вдалося довідатися, що в 2007 році "Київенергохолдинг" купив 1 (одну!!!) акцію "Київенерго" у ТОВ "ФК "Донбас" (м. Донецьк)" - перед травневими святами повідомив екс-голова правління "Київенерго" Іван Плачков. Саме він в 90-х роках очолював компанію, активно лобіював передачу держпакету місту. І, природно, мав безпосереднє відношення (і участь) до пільгової підписки на акції компанії.
Відразу виникає питання - навіщо "Київенергохолдингу" (КЕХ) ця одна акція? Відповідей може бути кілька. По-перше, якщо зайти на сайт згаданого Агентства з розвитку інфраструктури фондового ринку, можна побачити, що квота заступника голови наглядової ради "Київенерго" закріплена за представником КЕХ. На правах акціонера. По-друге, наявність цієї акції дозволяє, напевно, підприємству вказувати себе як власника частини пакету енергокомпанії в різних "потрібних" звітах. Щоб виходила позитивна звітність. Та й на ті ж депутатські запити відповідати так зручніше.
З іншого боку, нібито в наявності в КЕХ є ще акції "Київгаза" і "Київводоканала". Про бажання їх продати в мерії заявляли ще торік. Навіть заручалися підтримкою міських депутатів. У запропонованому списку на приватизацію акцій "Київенерго" уже не було. Хоча саме вони підходили під офіційну версію масштабного розпродажу - продати акції, які не дозволяють місту повністю контролювати підприємство. Тепер же їх відсутність у приватизаційному апетиті влади можна пояснити зовсім іншими обставини.
Варто згадати, що в керівництві приватизаційним відомством мерії й у керівництві "Київенергохолдинга" - "ті самі особи". Тому, не виключено, що схема з "Київенерго" найближчим часом може бути застосована і до інших енергокомпаній столиці. І тоді в один день може виявитися, що від всіх київських енергокомпаній міській громаді залишаться тільки стіл та декілька стільців уже по-справжньому фіктивної фірми "Київенергохолдинг", який вже почав сміло заявляти, що, мовляв, комунальні послуги для Києва не їх профіль. Їх покликання тепер - стратегічні проекти.
Юрій Школяренко
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас