Білоруські аналітики вітають участь країни у "Східному партнерстві" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білоруські аналітики вітають участь країни у "Східному партнерстві"

Енергетика
103
Участь Білорусії в програмі ЄС "Східне партнерство" не розглядається білоруськими експертами як вибір чисто західного вектора в зовнішній політиці.
Білорусь, стаючи учасником програми Європейського Союзу "Східне партнерство", не вибирає чисто західний вектор у зовнішній політиці, а лише визнає свою приналежність до родини європейських народів, вважають аналітики. Крім того, вони сходяться в думці, що ніяких істотних економічних вигід "Східне партнерство" для Білорусії не обіцяє.
Екс-депутат Палати представників Національних зборів Білорусії Ольга Абрамова не вважає, що запрошення Білорусії брати участь у проекті ЄС може означати переорієнтацію країни винятково на західний напрямок.
Абрамова вважає, що приєднавшись до програми, Білорусія зможе досягти балансу у двосторонніх відносинах. При цьому в прагматичному плані країні програма, попереджає політолог, нічого не дасть, зате відбудуться зміни ситуації навколо Білорусії.
"Тобто Білорусія дійсно стає не чисто географічно, а в повному розумінні слова якщо не повноправним членом європейської родини, то, принаймні, претендентом на це високе звання", - говорить Ольга Абрамова.
Голова Ліберально-демократичної партії Сергій Гайдукевич вважає участь у програмі Євросоюзу "Східне партнерство" просте необхідним Білорусії. "Якщо ми там хоча б однією ногою з'явимося, у нас однозначно будуть європейські тенденції, а демократичні цінності скрізь однакові і скрізь розуміються такими, які вони є, - впевнений політик, - може бути, уже до 2010 року багато зрозуміють, що цей рух для нашої країни дуже важливий".
Керівник аналітичного центру "Стратегія" Леонід Заїко відзначає, що ніяких серйозних дивідендів у фінансовому плані від участі в "Східнім партнерстві" Білорусія не одержить.
Спочатку, за словами економіста, мова йде про декілька десятків мільйонів євро, тому ця програма покликана дати, насамперед, демонстраційний ефект. Заїко нагадує, що приховані російські субсидії через ціни на газ і нафту давали від чотирьох до шести і навіть до восьми мільярдів доларів щорічно.
Ольга Абрамова, однак, впевнена, що саме певними економічними інтересами обумовлене бажання білоруського керівництва брати участь в "Східному партнерстві". Тут, говорить політолог, білоруську сторону цікавить отримання економічних вигід з торгівлі, залучення західних інвестицій і технологій.
Усе це, за словами Абрамової, стане можливим, оскільки будуть скасовані певні обмеження, які існують у двосторонніх відносинах по лінії Білорусія-Євросоюз із ініціативи Євросоюзу.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас