"Східне партнерство" не підміняє ідеї набуття Україною членства в ЄС, відзначають в Секретаріаті Президента — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Східне партнерство" не підміняє ідеї набуття Україною членства в ЄС, відзначають в Секретаріаті Президента

Енергетика
178
Ініціатива "Східне партнерство" є істотним допоміжним механізмом практичної інтеграції України в європейські структури, однак вона не підмінює ідеї набуття Україною повноцінного членства в Європейському Союзі, сказав сьогодні на брифінгу Уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
Як повідомили в прес-службі Президента, за словами Б.Соколовського, "ідея "Східного партнерства" полягає в тому, що це є додатковим прикладним механізмом для реалізації євроінтеграційних прагнень України".
Він підкреслив, що для української сторони принципово важливо, щоб ініціатива "Східне партнерство" передбачала низку конкретних двосторонніх проектів Україна - ЄС, "які повинні абсолютно укладатися в логіку нашого загального євроінтеграційного процесу".
Б.Соколовський особливо підкреслив, що для України також надзвичайно важливо, щоб "Східне партнерство" стало важливим засобом підготовки і подальшої реалізації Угоди про асоціацію Україна - ЄС, до підписання якої зараз ми готуємося. "У жодному разі - я підкреслюю це - "Східне партнерство" не підмінює і не є альтернативою в широкому розумінні інтеграції України до стандартів і норм Євросоюзу", - відзначив Б.Соколовський.
Безумовно, додав Уповноважений Президента з міжнародних питань енергобезпеки, формат "Східного партнерства" є також додатковою можливістю розвивати ті енергетичні проекти, у яких є спільні інтереси України і ЄС, окремих країн Євросоюзу, а також інших країн - східних партнерів ЄС. Мова йде зокрема про інтеграцію в єдиний енергетичний простір (завершується підготовка відповідної угоди між Україною і ЄС), модернізації української газотранспортної системи, реалізації проекту Євро-Азіатського нафтотранспортного коридору на базі нафтопроводу Одеса-Броди (остаточне техніко-економічне обґрунтування ЄАНТК було затверджено 24 квітня у Варшаві).
За словами Б.Соколовського, на завтрашньому установчому саміті "Східного партнерства" у Празі планується обговорити пакет концептуальних питань про наповнення цієї ініціативи конкретним змістом і подальші спільні дії у цьому напрямку.
Також Президент Віктор Ющенко проведе в Празі кілька двосторонніх зустрічей, під час яких будуть зачіпатися найважливіші питання нашої взаємодії як з Євросоюзом, так і з окремими країнами - його членами.
"Я думаю, результати візиту слід очікувати змістовними і корисними в першу чергу для нашої держави", - сказав Б.Соколовський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас