Нафтова галузь спокійна - чиновник спить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтова галузь спокійна - чиновник спить

Енергетика
511
Стабілізація як на світовому, так і на внутрішньому ринках рідких вуглеводнів викликала в чиновників упевненість у тому, що російська нафтова галузь вийшла із кризи. Тепер вона, на думку держслужбовців, як Мінфіну, так і Міненерго, може існувати без додаткової підтримки з боку держави.
Як повідомило Агентству нафтової інформації джерело в Міненерго, зацікавлені відомства найближчим часом представлять в уряд аналіз ситуації в нафтовій галузі. Основний постулат цієї доповіді буде полягати в тому, що ситуація в нафтовому секторі демонструє позитивну динаміку. Так, ціни на нафту на світовому ринку тримаються на рівні $50 за барель, почали зростати порівняно з кінцем минулого року добовий видобуток нафти і обсяги буравлення. А виходить, ніякого корінного перегляду податкової системи не буде потрібно. Не варто, зокрема, розраховувати ні на підвищення неоподатковуваного податком мінімуму з $15 до $23 за барель, ні на введення податку на надприбуток замість ПВКК.
Нафтовики ж говорять, що без подальшого пом'якшення податкового режиму галузь очікує стагнація, що надалі може перетворитися на нову кризу.
Торішня паніка
Наприкінці минулого року нафтовий ринок охопили панічні настрої: ціни на нафту звалилися більш ніж утричі з $147 за барель до $43 за барель. При такій ціні існуюча тоді система оподатковування робила експорт нафти просто нерентабельним. У результаті, уже в IV кварталі прибутки більшості великих компаній упали в рази. Нафтовики одноголосно повідомили, що скоротили свої інвестиційні програми на 2009 рік.
Вийти із кризи, на думку компаній і Міненерго, можна було в першу чергу, шляхом скорочення терміну вирахування експортного мита на нафту із двох місяців до одного, підвищенням неоподатковуваного мінімуму з $9 до $23 за барель, включенням у ПВКК виправлення на інфляцію і різницю валютних курсів, а також диференціації ПВКК за характеристиками родовищ. У компанії запропонували перейти на принципово нову податкову систему, суть котрої полягала в переході на податок на надприбуток або податок на додатковий прибуток замість чинного ПВКК. Така система дозволила б провадити максимальні податкові виплати в період пікового видобутку нафти, а також перерозподілити навантаження не за місцем видобутку нафти, а за часом.
Панічний настрій відчувся і в уряді. Чиновники прискорили ухвалення рішення щодо скорочення терміну стягнення експортного мита із двох до одного місяця і збільшенню неоподатковуваного податком мінімуму з $9 до $15 за барель. Хоча до кризи подібні питання обговорювалися протягом декількох місяців. У тому ж році були надані податкові канікули за ПВКК при видобутку нафти на територіях північніше Північного Полярного кола, в Азовському й Каспійськім морях, у Ненецькому автономному окрузі й на півострові Ямал.
У лютому під головуванням прем'єр-міністра РФ Володимира Путіна відбулася знакова нарада в Киришах (Ленінградська область), на якій було розглянуте питання про те, як допомогти галузі. Однак нарада виявилася не настільки результативною, як очікували нафтові компанії. Єдине серйозне податкове послаблення, що було обіцяно, - обнуління експортних мит для нафти родовищ Східного Сибіру. Крім того, уряд зобов'язався опрацювати питання щодо концепції податкової системи для нових родовищ, диференціації ПВКК для стимулювання малих родовищ, а також введення податкових канікул для ділянок на шельфі Охотського і Чорного морів. Інші пропозиції щодо зміни податкової системи були залишені до гірших часів.
Проблиск сонця серед хмар
За перші місяці 2009 року справді можна простежити деякі ознаки нормалізації ситуації в нафтовій галузі. Так, наприклад, порівняно з показником грудня минулого року середньодобовий видобуток нафти в січні за даними ЦДУ ПЕК виросла на 0,33% з 9,66 млн тонн до 9,69 млн тонн, а вже з лютого темпи зростання добового видобутку порівняно з попереднім місяцем становили в середньому 0,5%. Так, у лютому середньодобовий видобуток досяг 9,75 млн тонн, у березні 9,79 млн тонн, у квітні - 9,85 млн тонн.
"Нафтова галузь виправилася", - констатує джерело в Міненерго. "Гострого дефіциту в інвестиціях немає. Так що якісь нові заходи щодо стимулювання галузі до тих рішень, які були прийняті, не потрібні", - резюмує він.
Аналогічну думку висловлював директор департаменту податкової й митно-тарифної політики Мінфіну Ілля Трунін. "Нам здається, що масштаби пільг, які були прийняті з 2009 року для видобутку нафти, істотні, і якоїсь серйозної зміни податкового навантаження на нафтовиків ми в середньостроковій перспективі не плануємо", - заявив він наприкінці квітня.
За його словами, у найближчі три роки мова буде йти лише про введення податку на додатковий доход для нових родовищ, а також про створення стимулів для видобутку нафти на дрібних і комплексних родовищах. "Зараз питання скоріше не зниження податків, а тонкого настроювання залежно від умов видобутку", - виразив чиновник думку Мінфіну.
До того ж чиновники тепер навіть не квапляться готувати документи під уже ухвалені рішення. Так, Міненерго до 1 травня повинне було підготувати і направити на узгодження в Мінекономразвитку і Мінфін проект рішення про обнуління експортних мит на нафту родовищ Східного Сибіру. Однак, за словами джерела в уряді, ні те, ні інше відомство від Міненерго ще нічого не одержувало. У прес-службі міністерства енергетики не змогли уточнити чи готовий даний документ.
Зустрічний вітер
Одночасно в нафтових компаніях набирає сили нова хвиля песимізму. Все частіше нафтовики починають говорити про необхідність повернення до розгляду питання щодо перегляду податкової системи. Так, за словами представника однієї з найбільших нафтових компаній, вжиті заходи дозволять лише стабілізувати видобуток нафти, але аж ніяк не забезпечити її зростання. "Для забезпечення її зростання в 2-3% галузі необхідно додатково $15-20 млрд", - відзначив він. На його думку, зробити це можна шляхом оптимізації трьох чотирьох видів податків.
Представник іншої нафтової компанії підкреслив, що, у принципі, розуміє позицію Мінфіну, адже позиція цього відомства чітка: у важкі часи в держави є безліч інших "важких" галузей, яким потрібна допомога, а нафтова галузь до таким не належить. У результаті, за словами співрозмовника АНІ, Мінфін, швидше за все, піде лише на встановлення пільгового режиму тільки для нових родовищ, здатних компенсувати падіння видобутку на старих ділянках. Говорити про кардинальні ж зміни чиновники почнуть лише тоді, коли зростання видобутку вуглеводнів знову обернеться падінням.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас