Експерт: Кабмін блокуватиме рішення В.Ющенка про терміновий перехід "Одеса-Броди" в аверсний режим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Кабмін блокуватиме рішення В.Ющенка про терміновий перехід "Одеса-Броди" в аверсний режим

Енергетика
437
Кабінет Міністрів блокуватиме рішення Президента Віктора Ющенка про терміновий перехід нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсний режим роботи. Таку думку висловив експерт центру "Номос" Михайло Гончар.
"Думаю, що буде так як і минулого року. Уряд саботуватиме роботу президентської вертикалі і нічого не пропонуватиме", - сказав М.Гончар.
Він назвав пропозиції Кабміну Російській Федерації про спільне використання "Одеса-Броди" "смішними, наївними і безглуздими". Експерт додав, що раніше такі пропозиції Україна неодноразово робила, але не отримала відповіді від РФ.
М.Гончар відзначив, В.Ющенко поспішає з аверсом нафтопроводу "Одеса-Броди" через можливе зниження інтересу європейських нафтопереробних заводів до українського маршруту транспортування каспійської нафти.
"Загальна ситуація протягом останніх трьох років нагадувала біг по колу. Попри численні заклики почати роботу в аверсному режимі, нічого не мінялося. Після візиту Президента в Баку, його розмов з польськими партнерами вималювалася ситуація, коли аверс "Одеса-Броди" для Євросоюзу може стати просто нецікавим", - сказав Михайло Гончар.
На його думку, багаторічні суперечки в Україні про вигоди аверсу і реверсу "Одеса-Броди" створили наший країні репутацію ненадійного партнера.
Він додав, що якщо робота в аверсному режимі не почнеться найближчим часом, необхідність в "Одесса-Броди" виникне тільки після запланованого Росією на 2012 р. запуску другої черги Балтійської трубопровідної системи.
М.Гончар сказав, що робота "Одеса - Броди" в реверсном режимі є економічно невигідною, оскільки його завантаження для роботи в реверсному режимі відбулося за рахунок скорочення транспортування по Придніпровських магістральних нафтопроводах.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас