В умовах кризи держборг Росії буде тільки зростати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В умовах кризи держборг Росії буде тільки зростати

Казна та Політика
780
Борги, які робить Росія в умовах кризи, не стануть критичними для економіки країни. Однак платити за боргами доведеться в остаточному підсумку її громадянам.
Профіцит бюджету Росії, який останніми роками досягався за рахунок високих світових цін на енергоносії, і поява "зайвих" грошей дозволили уряду скоротити зовнішній державний борг, за даними Центробанку, з 132 мільярдів доларів у 2000 році до 30 мільярдів у 2009 році.
Але навіть у часи високих цін на нафту і газ, коли державна частина зовнішнього боргу Російської Федерації перед нерезидентами скорочувалася, борги держкорпорацій і найбільших банків, включаючи сам Центробанк Росії, неухильно зростали.
Заховані борги
У результаті, за даними журналу Ради Федерації з 2000 року до початку фінансової кризи сукупний борг Росії не зменшився, а збільшився на 100 мільярдів доларів - майже до 300 мільярдів.
Леонід Григор'єв президент Інституту енергетики і фінансів, тим часом вважає, що наявність боргів у держмонополій, які набагато більші, ніж борги уряду, все-таки не можуть вважатися несприятливим фактором.
Суверенний борг Росії, за словами Григор'єва, такий маленький, що перебуває в межах статистичної похибки. Тому російський уряд може досить багато запозичити. Проблема ж держкорпорацій, говорить експерт, дійсно серйозна, оскільки вони дуже багато набрали боргів у свій час, але тому що це в основному підприємства нафтогазової галузі, їхні доходи дозволяють їм зберігати впевненість у завтрашньому дні. Єдина складність: перефінансувати ці позики в основному треба в цьому кризовому році і не виключено, що державі доведеться взяти на себе частину боргів своїх монополій, а можливо деякі навіть націоналізувати.
Хто за це відповість?
Інша небезпека може полягати в тому, що рятуючи стратегічно важливі підприємства від банкрутства і купуючи їх за рахунок власних коштів, держава одержує "у навантаження" і всі наявні в цих компаній борги. Але й тут російські економісти не бачать великих проблем. Директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін, зокрема, стверджує, що при грамотному веденні справи борг не зростає, а скорочується.
За грамотного менеджменту відбувається реструктуризація заборгованості поглиненої структури, говорить Делягін. Якщо наприклад, ВТБ купує банк, що винен комусь 100 мільйонів, то це не означає, що йому доведеться віддавати всі 100 мільйонів. Але важко говорити, наскільки грамотну тактику обере менеджмент ВТБ, відзначив експерт.
Бюджетники стали заручниками
Проте, небезпека того, що за все в остаточному підсумку доведеться платити громадянам, зберігається. Фактично, уряд уже почав збирати кошти на оплату боргу державних монополій, підвищивши тарифи на початку року. Леонід Григор'єв хоч і не визнає, що таку схему перекладання боргових зобов'язань на громадян можна вважати коректною, але погоджується з тим, що фінансове навантаження на росіян поступово збільшується.
"Криза, є криза, і ринок є ринок. Повністю компенсувати всі втрати всіх економічних агентів - такого завдання просто ніхто не ставить", - говорить Леонід Григор'єв. Звідси висновок, що більшості пересічних громадян, які втратили доходи, доведеться самим компенсувати всі свої втрати.
В умовах зниження попиту і купівельної спроможності громадян бездіяльність держави може призвести до значного занепаду економіки країни. Однак ті заходи, які вживаються урядом Росії, ситуацію погіршують ще більше, стверджує Михайло Делягін.
Втрачена вигода
Якщо держава платить за держкорпорацію, то робить вона це з накопичених грошей, які раніше були взяті в громадян Росії, пояснює Михайло Делягін. Ці гроші можна було б направити на допомогу самим громадянам, але "з огляду на характер нашої держави, практично це неможливо". Тому за відсутності прямих втрат, за словами експерта, можна говорити про потенційно неодержану вигоду.
Сукупний борг держави і держкорпорацій, що підлягає виплаті цього року, склав майже 150 мільярдів доларів. Частина суми була виплачена на початку року, однак експерти не виключають, що в грудні доведеться погасити стільки ж, скільки було до цієї виплати, а можливо й більше.
Єгор Виноградов, Москва
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас