Європейський фондовий ринок показав у квітні рекордне ралі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейський фондовий ринок показав у квітні рекордне ралі

Фондовий ринок
101
Європейські фондові індекси зросли минулого тижня на тлі сигналів ослаблення глобальної рецесії, а також сильнішої, ніж очікувалося, корпоративної звітності, повідомило агентство Bloomberg. Підйом Dow Jones Stoxx 600 у квітні склав 13%, що стало рекордним збільшенням індексу з початку відстеження цих даних у 1987 році.
Котирування акцій BASF SE, Sanofi-Aventis SA і Siemens AG, фінансові показники яких за минулий квартал перевершили прогнози ринку, зросли за підсумками тижня. Папери банків подорожчали на очікуваннях відновлення фінансового сектора після кредитної кризи, що підсилилися завдяки позитивній звітності Credit Suisse Group AG і Barclays Plc.
Підтримку європейському фондовому ринку зробили також дані про перше за 11 місяців збільшення зведеного індексу довіри підприємців і споживачів до економіки єврозони у квітні й очікування, що заходи, які уряди вживають щодо стимулювання зростання дозволять вивести світову економіку з рецесії.
"Різні показники підтримують думку, що ситуація в економіці зміниться накраще наприкінці 2009 року, - відзначає старший стратег Nordea у Копенгагені Хенрік Друсберг. - У тому випадку, якщо ця думка слушна, фондові ринки розгорнуться вгору в наступних 6-9 місяців".
Папери BASF подорожчали на 5,3%. Чистий прибуток однієї з найбільших у світі хімічних компаній у першому кварталі цього року склав 375 млн євро, перевищивши середній прогноз аналітиків в 124 млн євро.
Вартість акцій Sanofi-Aventis підскочила на 5,3%. Французька фармацевтична компанія збільшила чистий прибуток минулого кварталу на 16% - до 2,18 млрд євро, що перевершило очікування ринку, які становили в середньому 1,98 млрд євро.
Акції Siemens зросли в ціні на 3,5%. Операційний прибуток компанії в січні-березні склав 1,84 млрд євро порівняно із прогнозом експертів в 1,65 млрд євро.
Фінансові показники більше половини з 132 компаній індексу Stoxx 600, які опублікували звітність за підсумками минулого кварталу, перевершили очікування аналітиків.
Тим часом, шведська Ericsson, найбільший у світі виробник мережевого обладання, оголосила про скорочення прибутку в першому кварталі на 35%. Акції компанії подешевшали на 7,2%.
Вартість акцій ArcelorMittal опустилася на 13% після того, як міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's оголосило, що може понизити рейтинг найбільшого світового сталевиробника у зв'язку з "надзвичайно слабкими" результатами операційної діяльності в першому кварталі.
Вартість паперів DSG International Plc зросла на 10%. Найбільша у Великобританії мережа магазинів споживчої електроніки оголосила про плани залучення близько 310,6 млн фунтів стерлінгів ($461 млн) за рахунок розміщення акцій.
Акції Barclays подорожчали на 18% за тиждень на 18%, Royal Bank of Scotland - на 32%, UBS AG - на 14%. Stoxx 600 Banks Index виріс на 5%.
Котирування паперів компаній, що працюють у туристичному секторі, а також авіакомпаній упали минулого тижня у зв'язку із загрозою поширення свинячого грипу. Папери Thomas Cook Group Plc, найбільшого європейського туроператора, втратили в ціні 8,1%, British Airways - 9,7%.
Європейські фондові ринки, за винятком ринків Великобританії та Данії, були закриті в п'ятницю. У четвер підйом індексів склав 1,4%-1,8%.
Британський FTSE 100 у п'ятницю опустився на 0,49 пункту (0,01%) - до 4243,22 пункту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас