По дачах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По дачах

Нерухомість
5891
Попит на дачні ділянки в Київській області нічим не відрізняється від попиту на ринку землі в цілому - незважаючи на традиційний початок сезону, і покупці, і продавці земельних ділянок зайняли вичікувальну позицію. Як розповідають експерти, кількість угод на “дачному” ринку стрімко почала скорочуватися з осені минулого року. “Угоди на ринку дачних ділянок носять одиничний характер”, - говорить Андрій Кошиль, президент асоціації “Земельний Союз України”.
Падіння попиту змушує продавців дачних ділянок стримати апетити і знижувати ціни на землю. Так, за оцінкою експертів, у березні-квітні поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом 2008 р., земля в дачних кооперативах подешевшала в середньому на 65-70% у доларовому еквіваленті. Тобто до $3,6 тис. за 1 сотку (падіння цін торкнулося всіх наділів, незалежно від місця розташування).
При цьому Кошиль підкреслює, що реальні угоди на ринку відбуваються в середньому з дисконтом 30-40% від цін, запитуваних продавцями. “Іноді покупці, які давно хотіли купити дачну ділянку, називають ціну у два рази меншу, ніж запитує власник. І деякі продавці, особливо ті, у яких є доларові кредити, змушені погоджуватися з умовами покупця”, - розповідає експерт.
За словами ріелторів, у Київській області налічується близько 200 дачних кооперативів. При цьому розкид цін на ділянки - від $400 до $10 тис. за 1 сот-ку, залежно від віддаленості від Києва і мальовничості місця. Зокрема, за словами Ярослава Цуканова, провідного спеціаліста АН “РЕД”, особливою популярністю в дачників користуються наділи, розташовані недалеко від водойм і лісу. У свою чергу, Сергій Костецький, аналітик компанії “СВ Девелопмент”, підкреслює, що для будівництва дачі або другого будинку найчастіше купують ділянки у 60-кілометровій зоні Києва.
Найбільш затребувані серед любителів дачного відпочинку житомирський (може похвалитися каскадами озер), броварський, а також бориспільський напрямки. Обухівський не настільки популярний через свою перенаселеність. “Там побудовано вже досить багато котеджів і будинків, тому комунальні мережі перевантажені. Щоб підключитися, допустимо, до мереж електропередачі, покупцеві доведеться тягти дроти енну кількість кілометрів”, - розповідає Костецький. До слова, інфраструктура, на думку Цуканова, - ще один ціноутворюючий фактор на ринку дачних ділянок. Наприклад, у старих кооперативах, де уже є асфальтові дороги, газ і охорона, ціна ділянок може бути в середньому на 20% вищою, ніж у нових співтовариствах (до 5 років).
Відзначимо, що крім кризи попит на дачні ділянки в Київській області гальмують ще й “національні особливості” даного сегмента ринку. Справа в тому, що дачні ділянки не мають конкретної адреси. Єдиним їхнім ідентифікатором, по суті, є кадастровий номер. “Але є одна проблема - ділянкам, на які державні акти видавалися до 2002 р., не присвоювалися кадастрові номери”, - розповідає Віктор Головненко, директор компанії “Київські землі”. Втім, як стверджує фахівець, ця проблема вирішувана. Він радить при купівлі обов'язково присвоїти кадастровий номер ділянці, для чого потрібно звернутися в землевпорядну організацію, яка внесе ділянку в загальну базу даних. Дана процедура займе близько тижня та здорожить покупку в середньому на $300-700.
Крім відсутності поштової адреси, у потенційних покупців дачних ділянок може виникнути ще одна проблема: у деяких випадках при купівлі ділянки вони можуть одержати тільки членство в кооперативі, але не право власності на землю. Справа в тому, що багато кооперативів не мають на руках рішень місцевих рад про виділення їм землі, навіть якщо вони користуються нею більше 10 років. Одержання ж права власності на землю, за словами гравців ринку, - досить тривала і дорога процедура. Існує, щоправда, можливість включення земельного наділу в межі населеного пункту. Але це теж нелегкий шлях і може зайняти в покупця близько 2 років. Якщо ж спробувати скоротити дану процедуру до півроку, то це, за зізнанням ріелторів, здорожить покупку ділянки ще на 70-80%.
Але навряд чи хтось буде розкошелюватися на подібні операції саме зараз, як, втім, і поспішати із придбанням дачних ділянок. Адже, як прогнозують експерти, ціни на землю в дачних кооперативах подешевшають до кінця 2009 р. ще на 20%. Правда, як уточнив Кошиль, “мова йде про ціни реальних угод, а не декларованих”. При цьому експерти утрудняються сказати, чи зможе таке зниження цін активізувати попит на ринку.
Вони впевнені, що сегмент земельних ділянок вийде із кризи останнім із усіх сегментів ринку нерухомості, оскільки заміське житло в Україні найчастіше є другим будинком, а не альтернативою міській квартирі. Тому купівельний попит у першу чергу активізується саме на житло в місті, а потім тільки дійде до заміської нерухомості і земельних ділянок.
Катерина Руденко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас