Ринок акцій РФ завершив тиждень змішаною динамікою індексів через фіксацію прибутку перед святами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ завершив тиждень змішаною динамікою індексів через фіксацію прибутку перед святами

Фондовий ринок
178
Ринок акцій РФ завершив короткий торговельний тиждень змішаною динамікою індексів через фіксацію прибутку гравцями перед травневими святами.
За підсумками торгів у четвер індекс РТС виріс до 832,87 пункту (+2,22%), протягом дня індикатор обновив максимум з початку року, піднявшись до 846,55 пункту. Індекс ММВБ опустився в четвер до 920,35 пункту (-0,2%).
Вартість blue chips змінилася в межах 0,1-6%, причому найбільші втрати акції зазнали на ФБ ММВБ, де торговельна сесія завершується майже на годину пізніше, ніж у РТС.
За тиждень індекс РТС виріс на 0,2%, індекс ММВБ опустився на 0,3%, а за квітень індекси додали в середньому 20%.
Ф'ючерс на індекс РТС до закриття сесії знизився на 35 пунктів до базового активу, що говорить про збереження негативних очікувань спекулянтів.
Лідерами зростання стали акції Ощадбанку Росії (РТС: SBER) (+2,6% на ФБ ММВБ й +6% у РТС), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (+3,2% і +4,4% відповідно).
Подешевшали папери "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,8% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (-0,6%), "Лукойла" (РТС: LKOH) (-1,8%), "Сургутнафтогаза" (РТС: SNGS) (-2,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,4%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-1,1%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (-0,5%).
Негативом для "Транснафти" стали новини про те, що компанія направить на дивідендні виплати за 2008 рік на привілейовані папери 10% чистого прибутку, як і за підсумками 2007 року, однак чистий прибуток торік за РСБУ скоротився на 8,4% - до 3,682 млрд рублів.
Акції "Роснафти" (РТС: ROSN), у яких у четвер закрився реєстр акціонерів перед річними зборами 19 червня, подешевшали на ФБ ММВБ на 0,1%.
Зовнішнє тло в четвер зберігалося позитивним: європейські індекси додали в середньому 2%, також зростання індексів переважало на початку торгів у США (до 18:45 МСК індекси виросли на 1-2%).
Підтримку "бикам" зробили новині від Федеральної резервної системи (ФРС) США, яка напередодні оголосила, що економічний прогноз "помірковано покращився порівняно з березнем" і споживчі витрати показують ознаки стабілізації. ФРС також прийняла рішення зберегти діючий цільовий діапазон базової процентної ставки від 0% до 0,25%.
На думку колишнього глави Федерального резерву і одного з провідних економічних радників Барака Обами Пола Волкера, США не мають потреби в другому пакеті стимулюючих заходів.
Позитивом для Європи в четвер стали квітневі дані щодо довіри споживачів у Великобританії й кількості безробітних у Німеччині. Тим часом слабкими виявилися дані з безробіття й інфляції в єврозоні. У березні безробіття виросло до 8,9% (максимум з 2005 року) за прогнозами зростання до 8,7%; споживчі ціни у квітні виросли на 0,6% за прогнозами зростання на 0,7%.
Під завісу торгів на російському ринку почалася фіксація прибутку гравцями перед травневими святами, приводом для продажів послужили слабкі дані про доходи і витрати населення США, падіння яких у березні перевищило очікування. Падіння споживчих витрат у березні було зафіксовано після двох місяців зростання, таким чином, несподівано гарний квартал завершився на негативній ноті, що вказує на те, що відновлення економіки буде поступовим.
Непогана статистика за первинними обігами за допомогою з безробіття в США минулого тижня залишилася без уваги (заявки на допомогу виросли на 14 тис., експерти не очікували змін).
Крім того, до вечора нафта розгубила весь денний приріст, що був спровокований оптимізмом учасників ринку щодо відновлення глобальної економіки у зв'язку з позитивними статданими в США і Японії. Ціна ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI на червень до вечора четверга скотилася на рівень середи - $51 за барель, удень ціна піднімалася в район $52 за барель.
Як відзначає аналітик Банку Москви (РТС: MMBM) Юрій Волов, ФРС США натякнула на можливість додаткових прямих фінансових уливань у випадку нового погіршення ситуації на кредитних ринках, що було з оптимізмом сприйнято інвесторами. "Умови нульових процентних ставок, м'яких бюджетних обмежень і у перспективі - прискорення економічного зростання є ідеальними для підйому котирувань на товарних ринках, від якого прямо залежить благополуччя російського ринку акцій", - уважає він.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев пов'язав зростання акцій "Норнікеля" із заявою Віктора Вексельберга про можливості продажу "Русалом" блокпакета акцій ГМК, причому дорого.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін звернув увагу на банківські акції, які відновлюються слідом за фінансовим сектором у США. Крім того, додаткову підтримку акціям Ощадбанку зробили новини про плановане виділення йому субординованого кредиту ЦБ РФ на 500 млрд рублів. При цьому Ощадбанк у черговий раз підкреслив, що в даний момент ніякої підтримки йому не потрібно.
На думку В.Конузіна, якщо індекс Dow Jones завершить тиждень вище 8200 пунктів, як видно, "ведмежий" тренд буде завершений. Втім, поки говорити про це зарано: у п'ятницю публікуються дані по ринку праці в США, які можуть істотно зіпсувати настрій інвесторам і привести до розпродажу, що цілком можливо при поточної волатильності світових майданчиків.
Аналітик компанії "Атон" Євген Носов звернув увагу на новину про те, що американська компанія Chrysler подала заяву на розгляд справи про банкрутство, після чого ціни акцій почали знижуватися. Зокрема, найбільш помітний вплив дана новина зробила на акції російських сталеливарників. Негативний вплив на акції "Полюс Золото" і "Магнітогорського металургійного комбінату" (РТС: MAGN) (ММК) зробили звіти компаній за 2008 рік, оказавшиеся гірше очікувань.
У цілому ринок акцій РФ знову підійшов до максимуму за індексом ММВБ, але не зміг продовжити зростання. Не виключено, що наступний тиждень повторить динаміку попередніх трьох: відносно висока волатильність усередині тижня при збереженні бічного руху в районі річних максимумів - 900-950 пунктів. При цьому наступні п'ять торговельних сесій можуть пройти при зниженій активності гравців, що підвищує ризик значних коливань ринку у випадку виходу несподіваних новин, уважає Є.Носов.
Аналітик Промзв'язокбанка (РТС: PRSB) Олег Шагов виділив зниження акцій "Газпрому" і "Новатека" (РТС: NVTK), що було викликано фінансовими звітами компаній. Чистий прибуток "Газпрому" по РСБУ в першому кварталі знизився в 4,7 рази порівняно з тим же періодом 2008 року, чистий прибуток "Новатека" у звітному періоді впав у 7,2 рази. Акції "Аптечної мережі 36,6", що підскочили на тижні в результаті великої спекулятивної гри більш ніж утричі з початку квітня, обрушилися на 22,5% в останній день місяця через різку фіксацію прибутку.
Індекси в США напередодні виросли на сильній корпоративній звітності. Фінансові показники 20 компаній, що входять у розрахунок індексу S&P 500 і опублікувавших квартальну звітність у четвер, перевершили прогнози ринку.
Підтримку ринку зробили також дані міністерства торгівлі США про максимальне за два роки збільшення споживчих витрат у США в березні.
Краще очікувань виявилися звіти компаній DreamWorks Animation, Time Warner, Goodyear Tire & Rubber Co. і Hess Corp.
Фондові індекси Азії виросли в четвер після того, як дані про промвиробництво в Японії перевищили очікування, а статистика споживчих витрат у США підтримала оптимізм щодо відновлення провідної економіки світу.
Промислове виробництво в Японії в березні виросло вперше за 6 місяців, зростання удвічі перевищило очікування економістів, яке інвестори порахували ще однією ознакою ослаблення рецесії.
В "другому ешелоні" у лідерах зростання на ФБ ММВБ у четвер виступили акції "Нутрінвестхолдинга" (+30,3%), "РБК Інформаційні системи" (РТС: RBCI) (+11,8%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (ТМК) (+11,4%), "Всмпо-авісма" (РТС: VSMO) (+8,6%).
Акції "Аптечної мережі 36,6" після триденного ралі скорегувалися вниз на 22,5%.
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС у четвер склав $15,716 млн, на ФБ ММВБ обіг угод перевищив 41,1 млрд рублів (лідери - Ощадбанк і "Газпром" - 11,88 млрд рублів і 10,4 млрд рублів відповідно).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас