Тимошенко: Росія не буде висувати Україні штрафні санкції за недобір газу весь 2009 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко: Росія не буде висувати Україні штрафні санкції за недобір газу весь 2009 р

Енергетика
206
Уряду України в ході переговорів у Москві 29 квітня вдалося домовитися про відмову російського "Газпрому" висувати "Нафтогазу України" штрафні санкції за недобір газу, повідомила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
"Не будуть висуватися штрафні санкції протягом року ", - сказала вона на прес-конференції у Києві в четвер.
"Домовленість є. Вона формалізована й дає можливість споживати стільки газу, скільки потрібно, а не скільки було домовлено, і пов'язана із кризовими явищами в економіці", - відзначила глава уряду.
Ю. Тимошенко нагадала, що, відповідно до підписаної в січні цього року угоди, "Нафтогаз України" міг скоротити закупівлю газу без штрафних санкцій лише на 20% від запланованого обсягу.
Прем'єр додала, що Росія відмовилася від висування подібних штрафних санкцій не тільки стосовно України, але й щодо інших покупців російського газу, у яких його споживання також скоротилося через кризу.
"Немає ніяких поступок, немає ніяких (додаткових - ІФ) домовленостей", - підкреслила вона.
Як повідомлялося, "Газпром" надіслав "Нафтогазу України" офіційне повідомлення про недобір природного газу в першому кварталі в обсязі 2,2 млрд куб. м і можливі штрафні санкції на суму $1,188 млрд.
Раніше українська сторона офіційно заявляла про зацікавленість у скороченні законтрактованих обсягів імпорту в 2009 році з 40 млрд куб. м до 33 млрд куб. м. При цьому підписаний контракт передбачає поставку в першому кварталі 5 млрд куб. м, у другому - 10 млрд куб. м, третьому - 12 млрд куб м, четвертому - 12,5 млрд куб. м газу. Контракт на поставку містить норму, відповідно до якої у випадку невикористання покупцем місячного обсягу поставки газу, що перевищує 6% місячного обсягу поставки, покупець оплачує продавцеві штраф у розмірі 150% вартості всього невибраного обсягу природного газу, якщо факт невикористання мав місце протягом жовтня-березня, і 300% - іншим часом.
В.о. глави правління "Нафтогаза України" Ігор Діденко пояснив, що в січні-березні "Газпром" спочатку виставляв рахунки на більші обсяги газу, але робітники консультації приводили до того, що рахунки корегувалися. "Таким чином, що стосується штрафних санкцій, ми сподіваємося, і небезпідставно, що санкції до нас застосовуватися не будуть", - сказав він 7 квітня.
Заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв 9 квітня заявив, що "Газпрому" складно застосовувати принцип take or pay ("бери або плати") у ситуації з поставками газу в Україну. За його словами, рішення про виставлення штрафів за невибрання газу "приймається щомісяця залежно від конкретних умов".
Тоді він відзначив, що Україна не спроможна платити за поточними зобов'язаннями, не те що за штрафами. В.Голубєв додав, що виставлення штрафів також негативно позначиться на бухгалтерській звітності "Газпрому" і особливостях валютного контролю за його операціями.
При цьому, за даними "Нафтогаза", транзит природного газу через територію України в країни Європи в січні-березні 2009 року склав лише 57% від обговореного в контракті на транзит: 16,4 млрд куб. м замість 28,4 млрд куб. м. У той же час контракт на транзит не дає "Нафтогазу України" можливості виставляти штрафні санкції.
У першому кварталі російський газ поставлявся на Україну за максимальною ціною в $360 за 1 тис. куб. м. У наступні періоди ціна буде знижуватися, випливаючи за динамікою цін на нафтопродукти. За попередніми розрахунками "Газпрому", у другому кварталі ціна складе $270,95 за 1 тис. куб. м. Уряд України прогнозує, що середньорічна ціна в 2009 році буде значно нижча - $228,8 за 1 тис. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас