Соколовський: Оплата газу послугами транзиту ризикована для України без зміни параметрів газових угод із РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Соколовський: Оплата газу послугами транзиту ризикована для України без зміни параметрів газових угод із РФ

Енергетика
236
Домовленість про закупівлю газу за рахунок надання послуг транзиту, озвучена за підсумками міжурядових переговорів у Москві в середу, може завдати шкоди Україні при збереженні поточної ассиметрії на користь російської сторони в газових угодах, підписаних у січні цього року, вважає уповноважений президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
"Для чіткої відповіді на питання про вигоду такої форвардної форми оплати необхідно мати чітке подання про реальні ціни на газ і транзит. Поки ж маємо найвищу ціну на газ для України і найнижчу ставку на транзит для Росії", - сказав він.
Соколовський нагадав, що через подібну угоду в 2004 році Україна поточного року змушена прокачувати для "Газпрому" газ за дуже невигідним тарифом $1,09375 за 1000 куб. м на 100 км на загальну суму послуг $250 млн.
На його думку, оплата газу послуг транзиту також може призвести фактично до повернення бартерних відносин.
У той же час Соколовський підкреслив, що не готовий детально коментувати досягнуті домовленості, тому що не інформований про них належним чином.
"Побачу контракт, будуть чіткі транзитні ставки і обсяги, тоді можна давати оцінку", - відзначив він.
На його думку, пошук нових варіантів відносин у газовій сфері свідчить про бажання і волю урядів двох країн виправляти допущені під час підписання газових угод помилки.
"Якщо це так, то побажаємо їм успіху", - підкреслив уповноважений Президента України.
Як повідомлялося, український прем'єр Юлія Тимошенко повідомила за підсумками переговорів у Москві про домовленості щодо закупівлі Україною у квітні 800 млн куб. м природного газу для закачування їх у свої підземні сховища (ПСГ) за рахунок майбутніх послуг транзиту російського природного газу в Європу. За її словами, Київ пропонує розширити такий варіант оплати на закачування додаткових обсягів газу для забезпечення майбутнього опалювального сезону.
Тариф на транзит російського газу через Україну поточного року становить, згідно підписаних у січні цього року угод, $1,7 за 1000 куб. м на 100 км. З урахуванням цього закупівля 800 млн куб. м природного газу за діючою в другому кварталі ціною $270,95 за 1000 куб. м еквівалента наданню послуг за транзит близько 10,3 млрд куб. м природного газу.
Раніше "Нафтогаз України" уже домовився з "Газпромом" про покупку 11 млрд куб. м природного газу на суму $1,6 млрд за рахунок послуг транзиту, що означає зобов'язання прокачати за чинним тарифом ще близько 75,9 млрд куб. м.
Крім того, відповідно до угод від 2004 року, "Нафтогаз" повинен цього року зробити "Газпрому" послугу з транзиту газу за тарифом $1,09375 за 1000 куб. м на 100 км ще на $250 млн, що еквівалентно прокачуванню близько 18,4 млрд куб. м.
Загалом, відповідно до розрахунків агентства, загальні зобов'язання української компанії з прокачування газу за зазначеними угодами досягнуть 104,5 млрд куб. м при плані транзиту на цей рік 110 млрд куб. м і виконанні його в першому кварталі на 57%.
З 2010 року ставка транзиту буде плаваючою і визначатиметься за формулою, яка залежить від вартості паливної складової та інфляції в Європі. "Газпром" прогнозує її на рівні $2,4-2,6 за тис. куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас