Порти залишилися на хвилі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порти залишилися на хвилі

525
Міністерство транспорту надало газеті "Дело" фінансові показники роботи морських торговельних портів України в I кварталі 2009 року. Відповідно до них, сукупний чистий прибуток всіх 18 підприємств виріс порівняно з минулим роком у чотири рази - до 522 мільйонів гривень. Доходи збільшилися на 66% - до 1,2 мільярди гривень.
При цьому сукупний вантажообіг портів, навпаки, упав із січня по березень на 20%. У Мінтрансзв'язку пояснюють: зниження обсягів перевалки було з надлишком компенсовано іншими факторами.
"Джерелом значного зростання доходів і прибутку портів стало підвищення тарифів на вантажо-розвантажувальні роботи на 44%, збільшення портових зборів, а також зборів і платні з судновласників на 58%", - заявили у відомстві. На фінансових показниках підприємств позначилося зростання курсу долара до гривні, тому що порти встановлюють свої тарифи у валюті.
Найбільший чистий прибуток за підсумками I кварталу 2009 року показав порт "Південний" (Одеська область) - 164 мільйона гривень.
"З огляду на те, що знизилася вантажопереробка товарів хімічної промисловості (через "Південний" переправляє свою продукцію один з найбільших у країні виробників мінеральних добрив - Одеський припортовий завод. - ред.), адміністрація порту активно працює над залученням інших товарів, зокрема руди. Крім цього, виросла частка імпорту товарів у загальній кількості вантажопереробки", - сказала глава прес-служби порту "Південний" Оксана Соколова. Крім того, на цьому підприємстві збільшився транзитний вантажопотік.
Іллічівський морський торговельний порт отримав прибуток за січень-березень у розмірі 118,3 мільйони гривень. "Внаслідок проявів світової кризи (у порту. - ред.) відбулися серйозні зміни структури вантажообігу. Обсяги перевалки контейнерів в I кварталі 2009 року склали всього 36% порівняно з обсягами I кварталу 2008 р. А частка навалу виросла на 31%", - повідомили на іллічівському підприємстві. Одеський морський торговельний порт заробив 112,6 мільйона гривень.
"Через нас стало проходити менше контейнерів, але збільшилися обсяги перевалки зернових", - повідомили в цьому порту.
Миколаївський морський торговельний порт у січні-березні зменшив перевалку вантажів на 9,7%. При цьому підприємство збільшило прибуток утричі (він склав 15,9 мільйона гривень). "Чистий прибуток на 21% перевищує план", - тішаться в порту. Зростанню фінансових показників сприяло збільшення потоку транзитних вантажів. У загальному вантажообігу порту вони склали близько 50% - 969,3 тисячі тонн.
У Ренійском порту (Одеська область) скаржаться на падіння обсягів перевалки продукції гірничо-металургійного комплексу. Торік вона становила 60% усього вантажообігу порту. "Крім цього, знизилися обсяги хімічної галузі, зате більш ніж в 10 разів виросла перевалка зерна, в основному з Румунії", - повідомив перший заступник начальника Ренійского порту Анатолій Махов.
Металурги підвели й Маріупольський морський торговельний порт (у місті розташовані такі металургійні гіганти, як меткомбінат ім. Ілліча і "Азовсталь").
"Обсяги перевалки металопродукції скоротився на 20%, вугілля - на 30%, глини - на 50%. Повністю зникла з порту сірка. При цьому виросла переробка зернових, урожай яких торік був рекордно високим", - розповів заступник начальника Маріупольського торговельного порту Ігор Панський.
Олексій Мужчина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас