До чого призведе скорочення держзамовлення у вузах? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого призведе скорочення держзамовлення у вузах?

1974
Експерти і громадські діячі по-різному оцінюють доручення Кабінету міністрів профільним відомствам про скорочення обсягів держзамовлення на підготовку у вузах окремих фахівців і науково-педагогічних кадрів у 2009 році.
Зокрема, екс-міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, коментуючи УНІАН відповідне урядове розпорядження, сказав: "У мене таке враження, що при підготовці даного документа представники вищої школи освіти, громадськості не залучалися".
За словами Ніколаєнка, дане доручення "є незрозумілим, недієвим... Це серйозний удар по системі вищої освіти". "Оскільки, за моїми підрахунками, буде скорочено не менше чотирьох тисяч викладачів", - пояснив він.
Крім того, екс-міністр акцентував увагу на тому, що такі дії Кабміну призведуть до скорочення на 130 тис. абітурієнтів, які хочуть вступити на перший курс вузів за спеціальностями, що підпадають під скорочення кількісного набору, що суперечить положенням Конституції, яка передбачає право кожного громадянина на вищу освіту.
"Тобто діти з малозабезпечених сімей не зможуть опанувати обрану спеціальність", - відзначив Ніколаєнко. При цьому він додав, що подібне рішення Кабміну - "це удар, насамперед, по технічних і аграрних вузах, оскільки в них ці спеціальності (набір на які передбачено скоротити) не є профільними". "Тобто ми захищаємо одні вузи, а всі інші - на дно!?", - сказав він. Більше того, як сказав Ніколаєнко, таке рішення перешкодить безкоштовному вступу в аспірантуру або докторантуру талановитим людям.
Також Ніколаєнко проінформував, що із приводу такої урядової ініціативи він уже звернувся до Президента України, щоб той "заветував дане рішення і звернувся в Конституційний Суд України із цього приводу".
У той же час Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти "повністю підтримує рішення Кабінету Міністрів скоротити або істотно зменшити обсяги прийому на окремі спеціальності під час формування пропозицій щодо обсягів державного замовлення на підготовку фахівців і науково-педагогічних кадрів у 2009 році".
Зокрема, як відзначається в повідомленні прес-служби комітету, переданому УНІАН, "на сьогоднішній день механізм державного замовлення не відповідає реальним тенденціям розвитку економіки країни. Як наслідок, мільйони грошей “викидаються на вітер” для того, щоб забезпечити ажіотажний попит молоді на певні спеціальності”.
За словами членів профільного комітету ВР, “багато вузів займаються підготовкою непрофільних для них спеціальностей. У результаті перенасичення ринку праці фахівцями з “модними” спеціальностями юристів, економістів, менеджерів створюються умови для зростання безробіття серед молоді, що, у свою чергу, створює соціальну напругу в суспільстві".
Разом з тим члени комітету, посилаючись на висновки експертів науково-дослідного інституту соціально-трудових відносин Міністерства праці та соціальної політики України, пояснюють, що "40% державних коштів розподіляються помилково або збитково. Маємо дефіцит професіоналів в галузі біологічних, агрохімічних і медичних наук (12,9 тисяч осіб), а в галузі фізичних, математичних і технічних наук - 11,7 тисяч осіб".
"Державне замовлення повинне відповідати пріоритетам розвитку економіки держави, базуватися на коротко- і середньострокових прогнозах потреби у кваліфікованих кадрах у галузевому, регіональному і професійному розрізі", - відзначається в повідомленні комітету.
Крім того, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань також позитивно оцінив доручення Кабміну. "Я думаю, це рішення - воно об'єктивне... Воно напрошувалося давно, оскільки, по-перше, у нас багато вузів і їхніх філій, які не завжди надають якісну освіту, по-друге - у нас спостерігається "надвиробництво" за окремими напрямками, скажімо, таких спеціальностей, як фінанси, право тощо.... Тому, об'єктивно, є необхідність навести тут порядок", - сказав він. При цьому Гарань додав, що саме і з огляду на це, подібні скорочення будуть безболісними для української економіки. "Той, хто хоче платити за навчання, буде платити", - сказав він.
Також Гарань висловив думку, що українським законодавцям варто внести деякі зміни в нормативні акти, які передбачають безумовну можливість після одержання студентом статусу бакалавра йти вчитися до магістрату. За словами педагога, такий підхід стимулює "штучне" бажання особи, що вчиться, "одержати "пластик” про повну вищу освіту".
У свою чергу координатор громадської ініціативи "Студентський захист" Андрій Черних також не бачить проблем у результаті рішення Кабміну. "Цього року значно скоротилася кількість абітурієнтів, які зареєструвалися для участі в зовнішньому тестуванні. Тому державного замовлення, що залишилося, повністю вистачить тим, хто збирається вступати до вузів... Це рішення є абсолютно логічним, оскільки до сьогоднішнього дня державне замовлення було більшим, ніж кількість абітурієнтів", - сказав він.
У той же час, у Міністерстві освіти і науки України доручення Кабміну залишили без офіційного коментарю. "Як я можу коментувати розпорядження Кабміну?", - сказала одна з посадових осіб міністерства.
Як повідомляв УНІАН, Кабінет Міністрів доручив профільним відомствам під час формування пропозицій щодо обсягів державного замовлення на підготовку фахівців і науково-педагогічних кадрів у 2009 році скоротити або істотно зменшити обсяги прийому за окремими спеціальностями.
Зокрема, Кабмін доручив не передбачати державне замовлення на підготовку:
- молодших фахівців - за спеціальностями діловодство, організація туристичного обслуговування, перукарське мистецтво і декоративна косметика, декоративно-прикладне мистецтво, художнє фотографування, організація обслуговування в готелях, організація обслуговування в закладах ресторанного господарства і торгівлі, виробництво і експлуатація відео-, аудіотехніки та кіноустановок;
- бакалаврів - за напрямками підготовки документознавство та інформаційна діяльність, туризм, декоративно-прикладне мистецтво, фотомистецтво, готельно-ресторанна справа, реклама і зв'язки із громадськістю (за видами діяльності).
Крім того, доручено забезпечити зменшення обсягу прийому порівняно з 2008 роком: на 50% (крім профільних вищих навчальних закладів, для яких обсяг прийому зменшується на 10 відсотків) - молодших фахівців зі спеціальностей: економіка підприємства, фінанси і кредит, бухгалтерський облік, правознавство; бакалаврів за напрямками підготовки економіка підприємства, фінанси та кредит, облік і аудит, право.
Також не менш ніж на 10% необхідно зменшити обсяг прийому молодших фахівців, бакалаврів, фахівців, магістрів за іншими спеціальностями, напрямками підготовки, галузями знань; не менше ніж на 50% - у докторантуру;
Уряд також доручив Мінекономіки подати у двотижневий термін проект постанови Кабінету Міністрів України про державне замовлення на підготовку спеціалістів, науково-педагогічних і робочих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2009 році.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас