Мобільні телефони і послуги зв'язку подорожчають — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мобільні телефони і послуги зв'язку подорожчають

2965
Щоб довідатися серійний номер - він же IMEI - свого мобільного телефону, достатньо набрати на ньому комбінацію *#06#. Якщо на екрані з'явиться набір одиниць і нулів, телефон - "чорний". Імовірно, він привезений з Європи, де продавався за 1 євро в пакеті з контрактним підключенням. В Україні його розлочили і перепрошили - перепрограмували, щоб він міг працювати в місцевих мережах, потім русифікували і відправили на ринок, де він продавався на 25-30% дешевше аналогічних телефонів у магазині.
Скільки "чорних" телефонів продається в Україні, підрахувати складно. Можливо, десятки і навіть сотні тисяч. Але, як стверджують знавці ринку, це крапля в морі порівняно з обсягом "сірого" імпорту мобільних телефонів. До війни саме з ним готується держава.
Один білий, інший сірий
Мільйони мобілок завозяться в країну за такою схемою: якась фірма домовляється про закупівлю великої партії телефонів з виробником, одержує від нього копію сертифіката, привозить товар з Європи і постачає у вітчизняні магазини. Такі телефони споконвічно русифіковані й можуть розраховувати на сервісну підтримку виробника, але вони "сірі", тому що, як правило, в'їжджають в Україну за підробленими документами - наприклад, як металобрухт.
З 6 млн. телефонів, імпортованих у 2008 році, "сірих" - 4,8 млн. "З них не були сплачені податки, не були видані пенсії й зарплати викладачам", - говорить Павло Слободянюк, начальник "Укрчастотнагляду". Нещодавно це державне підприємство оголосило про швидкий запуск системи, що покладе кінець "сірому" імпорту.
Мова йде про створення єдиної бази IMEI телефонів, завезених в Україну легально. Мобільним операторам буде заборонено надавати послуги зв'язку для телефонів, не присутніх у цій базі. В ідеалі це повинно ліквідувати попит на "сірі" мобілки. Також зникне сенс крадіжки телефонів - IMEI-коди крадених трубок будуть виключені з бази, після чого ці телефони не зможуть працювати в українських мережах.
Щоб система справно функціонувала, буде змінений порядок ввозу мобільних телефонів. Начальник "Укрчастотнагляду" Павло Слободянюк повідомив Фокусу, що якщо раніше везти в країну мобільні телефони могла майже будь-яка фірма, то тепер можливі лише два варіанти. Або виробник сам увозить товар, або доручає це постачальникам, але надає "Украчастотнагляду" список цих фірм. IMEI-коди трубок, завезених в Україну якою-небудь іншою фірмою, не потраплятимуть в загальну базу, а виходить, не зможуть працювати на території країни.
За ідею
Сертифікація проводиться тут же, у сертифікаційному центрі "Укрчастотнагляду" і, зрозуміло, за гроші. Як пояснює Павло Слободянюк, ці гроші потрібні "Украчастотнагляду" для створення і обслуговування цієї самої бази IMEI. В Україні близько 56 млн. працюючих мобільних телефонів - база буде великою, для її роботи потрібно купити спеціальне устаткування, придбати програмне забезпечення, найняти співробітників.
- Адже люди не будуть працювати за ідею. Ми повинні ці гроші (витрачені на оплату їхньої праці) собі повернути, - пояснює Слободянюк.
Мобільні оператори міркують точнісінько так: мовляв, ідея гарна, але чому за наш рахунок?
- Щоб вести моніторинг, операторам потрібно закуповувати дороге встаткування, а де взяти на це гроші? Підвищувати ціни на послуги зв'язку? - задається питанням Вікторія Рубан, начальник відділу зв'язку із громадськістю компанії МТС.
За її словами, мобільному операторові й без того важко втримувати ціни на сьогоднішньому рівні - компанія одержує доходи в гривнях, а закуповує імпортне устаткування за євро і долари.
Щоправда, в "Укрчастотнагляді" на ці проблеми дивляться філософськи.
- Мобільні оператори розуміють, що в них виникнуть невеликі проблеми. Але отут або ми йдемо до нормального цивілізованого суспільства, де борються зі злодійством і контрабандою, або говоримо: поки не дозріли, посидимо ще в совку. В останньому випадку, звичайно, можна скасувати все до дідька лисого! - говорить пан Слободянюк, маючи на увазі, що мобільним операторам саме доведеться попрацювати за ідею.
Якщо ж операторів все-таки змусять витратитися на необхідне "залізо", навряд чи вони будуть точно додержуватися наставлянь "Укрчастотнагляду" - зараз ніхто, крім самої компанії, не має доступу до даних про IMEI, які вона обслуговує. Тому, уважає експерт у сфері телекомунікацій Андрій Мельничук, оператори можуть говорити, що працюють тільки з тими IMEI, які є в єдиній базі, і ніхто не зможе їх перевірити.
- Навряд чи вони зважаться здавати своїх клієнтів. Зараз в операторів жорстка боротьба за абонентів - нові не з'являються, іде переділ уже існуючих, - пояснює пан Мельничук.
Джерело: Український державний центр радіочастот. Начальник "Укрчастотнагляду" упевнений, що новий порядок знищить ринок контрабандних мобілок. На думку співробітника великого інтернет-магазина Rozetka.ua Дмитра Лебедєва, падіння "сірого" ринку відчують на собі всі.
- Сірі телефони завжди стримували ціни на білі. Якщо сірий на двісті доларів дешевший, то білий ніхто не купить, - пояснює він.
На радіоринку - найбільшому в Україні ринку, де торгують мобілками найрізноманітнішого походження, кореспондентові Фокуса порадили купувати телефон зараз, поки на нелегальні трубки діє амністія. Всі телефони, які з'являються в мережі до 1 вересня, потрапляють у єдину базу, тому багато хто зараз закуповують великі партії "сірих" телефонів і з кожного роблять перший дзвінок - щоб IMEI цих апаратів потрапив до реєстру.
Відомо, що на радіоринку можна "перебити" IMEI у телефоні. Тутешні торгаші не сповнені щирості: говорять, що змінювати серійний номер, як і перебивати номер двигуна машини, - справа підсудна. Проте про плани "Укрчастотнагляду", покликаних повністю знищити їхній ринок, тут говорять без паніки. Хлопець під строкатою вивіскою "Русифікація" у відповідь на розпити Фокуса широко посміхається:
- Гугл нам допоможе! - говорить він, маючи на увазі, що в інтернеті гарантовано знайдеться спосіб обійти нові правила.
Євгеній Сафонов
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас