Литвин: Рішення про призначення президентських виборів на 25 жовтня потрібно змінити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: Рішення про призначення президентських виборів на 25 жовтня потрібно змінити

Казна та Політика
882
Рішення про призначення президентських виборів на 25 жовтня 2009 р. повинно бути змінено. Про це напередодні ввечері заявив голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв'ю "5 каналу".
"Всі усвідомлюють, що якщо елементарно дотримуватися Конституції, то перший тур президентських виборів повинен відбутися 17 січня 2010 р. ... Я вважаю, повинно бути змінено рішення", - сказав він.
Спікер також відзначив, що згадане рішення ВР було політичним. "Вона (ВР) пішла на поводу в найрейтинговіших політиків, які таким способом намагаються до виборів зберегти свій рейтинг", - сказав він.
Президентська кампанія в Україні не закінчилася з 2004 р., вона "фактично перебувала в латентному стані", підкреслив Литвин.
Литвин вважає "аморальною" свою присутність у можливій коаліції БЮТ і ПР. "Я думаю, що ніхто не буде потрібний, якщо гіпотетично говорити про такий сценарій (коаліція в складі БЮТ і ПР). А своєю присутністю освячувати те, чого ти не розділяєш, я вважаю, що це аморально", - сказав він.
Відповідаючи на запитання, чи можливий варіант, коли голова ПР Віктор Янукович обійме посаду Президента, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і Литвин залишаться на своїх посадах, спікер відзначив: "Він можливий "тільки в урізаному варіанті, тобто без спікера Литвина".
Раніше спікер заявляв, що в проведенні чергових президентських виборів 25 жовтня 2009 р. зацікавлені основні претенденти на посаду Президента. "Вони прекрасно розуміють, що рейтинг буде падати, і його потрібно зафіксувати: тому що в жовтні ще не буде проблем, як укласти угоди по газу, і поки люди ще будуть добрі", - відмітив Литвин. Саме тому, за словами голови ВР, основні претенденти на посаду глави держави хочуть провести вибори до цього часу.
Литвин висловив надію, що ясність у питання визначення дати президентських виборів внесе Конституційний суд України. На його переконання, вибори глави держави повинні були б відбутися 17 січня 2010 р. Литвин пояснив, що згідно з Конституцією, чергові вибори Президента проводяться в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень Президента України. Такою датою, за словами голови ВР, і є назване число, "але частина депутатів, які були ініціаторами прийняття постанови про проведення виборів 25 жовтня, дали своє обґрунтування, керуючись попередніми нормами Конституції".
Відзначимо, 9 квітня ц.р. Литвин заявляв, що вважає проведення одночасних дострокових президентських і парламентських виборів неможливим із правової точки зору. Він нагадав, що згідно з Конституцією України повноваження Президента України достроково припиняються у випадку його відставки; неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров'я; усунення з посади в порядку імпічменту; смерті.
Нагадаємо, раніше Литвин висловлював думку, що доцільно проводити одночасно дострокові президентські, парламентські і місцеві вибори тільки за умови зміни існуючої виборчої системи в Україні. За його словами, під час виборів, зокрема, у ради всіх рівнів необхідно відмовитися від закритих партійних списків, впровадити механізм звітності депутатів перед виборцями і передбачити можливість їх відкликання.
Як повідомлялося, 1 квітня Верховна Рада призначила чергові вибори Президента України на неділю 25 жовтня 2009 р. У той же час Президент України Віктор Ющенко оскаржив у Конституційному суді постанову Верховної Ради про призначення виборів на 25 жовтня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас