Борг неплатежом красний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг неплатежом красний

Фондовий ринок
1605
Український ринок корпоративних облігацій очікує хвиля дефолтів, заявили в п'ятницю власники облігацій.
Основними причинами дефолтів інвестори називають не стільки відсутність коштів у компаній, скільки їх небажання платити по боргах, для чого активи виводяться з емітентів-боржників. Під кінець року дефолт може бути оголошений по 80-90% випусків небанківських облігацій, а інвестори спишуть до 20% вкладень.
У п'ятницю голова ради директорів КУА "Інвестиційний капітал України" Валерія Гонтарєва на V Українському інвестиційному конгресі заявила, що власники ТОВ "Караван" вивели свої активи з балансу компанії, щоб не платити по боргах. Ці дії пішли за відмовою власників облігацій ТОВ "Караван" від погашення їх з дисконтом 50%.
"Така операція називається 'пропозицією вторинного ринку', але не реструктуризацією, - відзначила пані Гонтарєва. - Ми їм сказали: якщо ви ('Караван') хочете реструктуризацію, то повинні дати інформацію, у які строки плануєте повернути 100% коштів. Після цього компанія на наших очах переводить усі активи на іншу юридичну особу. За цим іде кримінальна відповідальність, але це нікого не зупинило.
В офіційному листі гіпермаркета 'Караван' сказано, що ТОВ 'Караван' більше не є рітейлером гіпермаркета. Поки оферта не настала, але ми вже розуміємо, що буде, коли вона прийде. Це волаючий приклад шахрайства". В обігу перебуває три випуски облігацій "Караван" на загальну суму 190 млн грн. 6 травня - час погашення акцій серії 1-А на суму 30 млн грн.
У групі компаній "Караван" відмовилися від коментарів, але учасники ринку підтвердили інформацію. "В 'Каравані' жалюгідна ситуація, пов'язана із прорахунками менеджменту. Їм нічим буде платити, навіть якщо продадуть усі активи", - сказав радник голови правління Укргазбанку Олександр Охрименко.
На ринку склалася тенденція, що компанії, прикриваючись кризою, відмовляються платити по боргах навіть за наявності грошей. "Аргумент - 'чому я повинен платити, якщо інші не платять'", - прокоментував менеджер однієї з інвесткомпаній. "Коли один з наших клієнтів (емітент облігацій) заплатив вчасно, другий сказав: 'Ну цей, звичайно, лопухнувся!' - розповів керівник аналітичного відділу УкрСиббанку Руслан Кільмухаметов. - Єдина застава облігацій - ділова репутація компанії. І, як з'ясовується, вона не багатьма цінується.
Реальна кількість дефолтів у загальному обсязі поки незначна - усього 750 млн грн. Але надалі ми не зможемо уникнути поглинання ринку облігацій дефолтами". Пан Охрименко стверджує, що в першу чергу дефолти оголосять компанії будівельного сектору.
За даними інформаційного агентства Cbonds, в обігу перебуває 1269 емісій гривневих облігацій 471 емітента на суму 61,052 млрд грн. Серед них 735 емісій будівельного сектору на 22,11 млрд грн. Дефолти (в основному технічні) оголошували 28 емітентів по 93 емісіях на 1,295 млрд грн.
Інвестори говорять, що технічні дефолти в основному закривалися і компанії платили по боргах після розв'язання конфліктів і судових суперечок. "Ми домовилися про реструктуризацію майже з усіма власниками облігацій і в січні почали виплати за погодженою схемою. Але з початком рейдерських атак на компанію банківські рахунки були заморожені, що привело до неможливості оплати по облігаціях", - відзначили в прес-службі компанії Unitraide Group, яка не виконала оферту по облігаціях ТОВ "Сітіком" серії А на суму 50 млн грн. "В IV кварталі банки припинили виділення овердрафтів на суму 40 млн грн - третина щомісячного обороту, також були підняті процентні ставки по кредитах - кредитний портфель подорожчав на 30%.
Крім цього, кілька банків не йшло на реструктуризацію боргів", - пояснив співвласник парфюмерно-косметичної мережі "Єва" (належить ТОВ "Руш", що випустило облігації на 20 млн грн) і продуктової мережі "Варус" (ТОВ "Омега" - на 50 млн грн) Руслан Шостак.
Через проблеми в управлінні і небажання компаній платити по боргах ринок облігацій буде заморожений на кілька років, вважають експерти. Із загального обсягу облігацій борги банків займають 43%. По інших облігаціях обсяг реструктуризації становить 75-80%, підкреслив пан Кільмухаметов, прогнозуючи під кінець року дефолт по 80-90% таких паперів.
"Є гарні емітенти, які все погасять, але їх не більше 20%, - сказав він. - Дефолти вже оголосили 4%, а їх рівень досягне 20% від загального обсягу, який перебуває в портфелях інвесторів". "В інвесторів не швидко з'явиться бажання вкладати в компанії", - відзначила Валерія Гонтарєва.
Руслан Чорний, Вероніка Гаврилюк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас