Жити на самі бонуси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жити на самі бонуси

1585
Заробітки топ-менеджерів США торік скоротилися. Так, відповідно до дослідження Forbes, 500 голів провідних компаній США заробили сумарно 5,7 мільярда доларів, що склало 3% прибутків їхніх компаній. Порівняно з 2007 роком, доходи керівників найбільших компаній скоротилися на 11%.
Зарплата - мізер
Криза призвела до глобальної зміни розміщення сил у рейтингу. З топ-25 найвисокооплачуваніших менеджерів свої позиції зберегли лише п'ятеро. Більшість у поточному рейтингу представляють керівники сировинних компаній, які найменше постраждали від фінансової кризи. А от представники будівельних фірм, фінансового сектора, страхування втратили позиції.
Найбільше зростання виплат (доходу) у 2008 році показав Джон Хесс, чия компанія Hess виготовляє устаткування для нафтогазової промисловості. Він з 25-го місця перемістився на третє.
Перший рядок рейтингу, як і за підсумками 2007 року, займає керівник компанії Oracle Лоренс Еллісон. Його дохід у 2008 році склав 557 мільйонів доларів. При цьому його заробітна плата склала всього лише мільйон доларів. Левова частка його доходів - прибуток від акцій компаній, а також майже 11 мільйонів бонусів. Оклад Міхаеля Вотфорда (Ultra Petroleum) склав 600 тисяч доларів, тоді як акції компанії принесли йому 113 мільйонів.
Як прогнозують аналітики, рейтинг за 2009 рік покаже падіння виплат топ-менеджерам. Зараз у всьому світі йде кампанія з урізування бонусів керівникам компаній.
Українські реалії
В Україні в середньому доходи топ-менеджерів минулого року скоротилися на 10%. "Багато компаній зволіли заощаджувати на іншому - скоротили витрати для своїх топів на різні необов'язкові послуги, наприклад, на бензин для особистих авто, замінили дорогі медичні страховки на дешеві", - розповідає PR і маркетинг директор компанії HeadHunter Тетяна Топчій.
Як відзначають аналітики, в Україні ситуація з виплатами топ-менеджерам аналогічна американській - найбільші зарплати одержують глави компаній, що працюють у сировинній сфері.
"Залишилися попередні заробітки менеджерів сфери продуктів харчування і алкоголю, адже попит на них не зменшився", - говорить експерт порталу Rabota.ua Максим Муровайко.
В основному ж криза підкосила топів, які працюють в галузі продажів авто (-15%), нерухомості (-40%), фінансових послуг (-25%).
Як відзначають експерти, на відміну від США, в Україні зарплата топ-менеджера в першу чергу залежить від розміру самої компанії.
"Якщо це невеликий або середній бізнес, то його керівник може одержувати близько 20-30 тисяч гривень на місяць", - пояснює Муровайко. Для великої компанії ця сума в рази вища. "Коли я очолював "Чорноморнафтогаз", моя зарплата була 40-50 тисяч гривень. Це дуже мало, і якщо не змінити оплату праці, ми ніколи не втечемо від корупції", - резюмував екс-глава "Чорноморнафтогазу" Ігор Франчук.
Олексій Мужчина
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас