У результаті нововведень Нацбанку з валютного регулювання українська економіка може недоотримати 2 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У результаті нововведень Нацбанку з валютного регулювання українська економіка може недоотримати 2 млрд дол.

Валюта
790
У результаті нововведень Нацбанку з валютного регулювання українська економіка може недоотримати 2 млрд дол., вважає аналітик групи компаній DCH Іван Угляниця.
Він відзначив, що постанови НБУ №107 і №108, що набули чинності, а також постанова №109, направлена для реєстрації до Мін'юсту, передбачають введення цілої низки нових правил розрахунку валютної позиції банків і роботи з інвалютою на ринку, що штучно збільшує необхідність в додатковому фінансуванні банків в іноземній валюті на 3,3-3,7 млрд дол. За словами експерта, з цієї суми близько 1,3-1,7 млрд дол. припаде на частку банків, яким необхідно буде корегувати структуру своїх валютних активів і зобов'язань для виконання нової норми.
"Вказана сума – це майже 10% капіталу всіх комерційних банків в Україні, або ж 20-28% капіталу іноземних банків в Україні, тобто близько однієї четвертої капіталу. Про реальність залучення додаткового фінансування в іноземній валюті українськими банками зараз говорити не доводиться – норма свідомо не здійснима", - підкреслив І.Угляниця. Він також акцентував увагу на тому, що в нових умовах західні банки можуть частково відмовитися від планів щодо додаткових інвестицій в капітал своїх українських "дочок", внаслідок чого економіка України недоотримає 2 млрд дол.
Експерт впевнений, що подібне регулювання ринку негативно позначиться не тільки на діяльності банківської системи, але і на роботі всіх без виключення галузей української економіки. "Виникла серйозна загроза зниження інвестиційної привабливості української економіки, обумовлена застосуванням різних підходів до банок з українським і зарубіжним капіталом, коли через процедурну зміну, що має сумнівну економічну суть, від банків з іноземними інвестиціями, по суті, вимагають внести валюту і продати на українському ринку", - резюмував аналітик.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас