Проблески оптимізму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблески оптимізму

Фондовий ринок
1066
Поки аналітики інвестбанків змагаються в прогнозуванні продовження росту фондового ринку і обіцяють швидке перетворення "ведмежого" ринку в "бичачий", доцільно подумати: а які, власне, фактори штовхають ринки нагору і чи пройдено дно?
На початку весни на сировинних і фондових площадках з'явилися перші проблиски стабілізації і навіть росту, а разом з ними й надія, що пік проблем пройдений. І якщо це дійсно так, то саме зараз, зовсім недалеко від ринкового дна можна зробити вкладення, що обіцяють чималий прибуток. Але чи не так це?
Бурхливе святкування "биками" підсумків квітневого саміту "Великої двадцятки", як й очікувалося, непогано підняло котирування й українські акції. Квітень взагалі став для українського ринку "медовим" місяцем. Такими темпами (6 квітня було зафіксовано зростання індексу на 9,75%) індекс ріс лише п'ять разів з 2000 року: три рази в 2003 році, один раз в 2004-м й один раз в 2008 році - 4 листопада на 13,97%. Але якщо в 2003 році неминуче йшла сильна корекція, то в 2004-м і 2008 роках ринок зберігав інерцію і демонстрував мінімальне зростання.
"Стан українського ринку цінних паперів зразку зими 2008-2009 років можна зрівняти хіба що з летаргічним сном. "Лежаче" стан ринку, на якому в деякі дні не проводилося й десяти операцій, приводило до того, що навіть фондові керуючі майже не цікавилися інформацією з термінала ПФТС. У цій ситуації величини біржового індексу перестали мати істотне значення. При абсолютно низькій ліквідності ціна виставленого на продаж паперу (особливо малокотируного) визначалася будь-якою запропонованою сумою. У цих умовах фахівців хвилювало не питання, наскільки впаває індекс, а скоріше дилема, чи живий ринок взагалі, - згадує глава інвестиційного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Спасиченко.
Початок весни повернув на фондовий ринок довгоочікувану динаміку. До збільшення активності на ПФТС додався й початок реальних торгів на новоствореній Українській біржі.
Минулий тиждень також не був виключенням: зміцнення гривні, зростання індексів закордонних площадок сприяли підйому й нашим акціям. В результаті індекс ПФТС "пішов" за 300 пунктів. Може здатися, що "бики" міцно взялися за наш ринок і просто так відпускати його не збираються.
Оптимізму більше
На думку експертів, є кілька причин, які будуть підтримувати зростання цін на ліквідні активи. Насамперед ця поява на ринку нових грошей "від Гейтнера", які вже почали надходити в банки, тим самим створюючи мультипліційний ефект через залучення коштів інвесторів у портфелі "токсичних" активів. Приміром, великі інвестиційні будинки США вже "упаковують" викуплене в Сітібанку "сміття" і пропонують його клієнтам як паї спеціальних фондів. Але сам факт появи нових грошей інвесторів стимулює покупки всіх основних видів активів (і особливо акцій) тими, хто побоювався "входити" у ринок у першому кварталі поточного року.
Ще одним позитивом, що розігріває ринки, слугують обіцяні вливання грошей у МВФ. На думку експертів, це може означати швидке надходження коштів у слабкі економіки, і в першу чергу - у Східну Європу та Прибалтику. До речі, Україна перебуває в числі країн, які будуть реципієнтами такої допомоги. Це дозволить країні уникнути можливого дефолту, а найбільшим західноєвропейським банкам – великих списань.
Як ще один драйвер росту аналітики розглядають ризик глобальної інфляції. Зокрема, інвестори, що виходили раніше в кеш, через фінансову політику США будуть змушені перекладатися з короткочасними казначейських векселями США в акції.
Ложка дьогтю
Що ж може змусити ринки падати й далі? найголовнішою небезпекою експерти називають ціни на сировину. Через невизначеність у термінах завершення світової рецесії як і раніше буде тривати зниження фізичного попиту на сировинні товари й, зокрема, на метали. За словами аналітиків, сировинні товари ніколи не проходять цінове дно раніше або одночасно з акціями. А виходить, воно буде продовжувати падіння до розвороту в показниках динаміки ВВП і безробіття. Тому говорити про стабілізацію й тим паче - про початок зростаючого тренду в цінах на нафту, метали і навіть основні сільгоспродукти (хоча останні почнуть дорожчати раніше за всіх у випадку підвищення рівня споживчої інфляції), не доводиться. Про це свідчать і короткочасні індикатори начебто індексу морських перевезень Baltic Dry, що поки лежить "на дні" і не залишає надій на швидке відновлення колишніх обсягів торгівлі сировиною.
Український фактор
Втім, на думку Олександра Спасиченко, майже 50%-ве зростання останніх двох тижнів - не основна новина для українського фондового ринку. "Набагато більшу вагу має сам факт активності ПФТС, який до того знаходився "у комі". Адже після відзоду ключових інвесторів восени 2008 року падіння й рідких відскоків індексу при 10-20 угодах на день за великим рахунком нагадували мишачу метушню. Знаходження ж ринком динаміки в березні, і тим більше у квітні, може стати основним сигналом для повернення капіталів міжнародних гравців", - говорить експерт.
Втім, і до самій "активності" в аналітиків і торговців цінними паперами є питання. Деякі торговців вважають, що високі обсяги на ПФТС та "Українській біржі" поки досягаються за рахунок власних коштів самих інвестиційних компаній, а не їх клієнтів. "Швидше за все, інвесткомпанії хочуть показати значне зростання, щоб залучити нерезидентів. Сумніваюся, що коштів вистачать надовго. До того ж попит спостерігається лише з боку місцевих гравців. Міжнародні фонди використають сплеск активності як можливість вдалого виходу з низколіквідних українських активів", - говорять аналітики. Внутрішні політичні та економічні фактори також не дозволяють говорити про фундаментальні передумови росту. Тому швидко спливти навряд чи вдасться.
До того ж статистика промислового виробництва за березень зруйнувала останні ілюзії щодо швидкості відновлення української економіки. Так, можна говорити про те, що після завершення тримісячного ралі щодо девальвації гривні у фінансовому секторі намітилися позитивні зрушення. Так, подальшого падіння нацвалюти зараз ніхто не чекає. Так, немає загроз із боку платіжного балансу. Ситуація з ліквідністю в банківській системі також стала менш напруженою. З'явилися навіть деякі позитивні сигнали з "фронтів" зовнішнього боргу. Але весь цей позитив дуже слабко транслюється в реальний сектор. Спад вітчизняного промислового виробництва в першому кварталі 2009 року в порівнянні з аналогічним періодом 2008-го склав 32%.
Кон'юнктурні опитування показують, що попит на продукцію промислових підприємств залишається слабким, і ще третина компаній планують скорочення персоналу. Доступність позикових коштів як і раніше низка. Якщо саме це називається "намацати дно", то економіка вочевидь не поспішає відштовхуватися від нього нагору.
Тому говорити про те, що відновлення українського фондового ринку буде швидким, поки передчасно. Інвестори, обшпарившись на молоці, ще довго будуть дмухати на воду, для вироблення нових планів їм буде потрібно час. " відскік, який пішов за зростанням, і падіння цін ліквідних акцій не повинні вселяти в інвесторів песимізм. Більш того, в цьому явищі навіть можна доглянути позитив, - говорить Олександр Спасиченко. - Корекція паперів, які подорожчали раніше, виглядає логічною реакцією видужуючого ринку на світові фондові зведення. Повернення логіки і прогнозованість - ось головна новина ринку останнього часу. Саме ці дві складові є основними умовами повернення на біржі України власників великих грошей, що бігли в паніці з ПФТС восени 2008 року".
В'ячеслав Мироненко
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас