Пост прийняв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пост прийняв

747
Президент Росії Дмитро Медведєв відкрив свій блог у "Живому журналі". Ведення онлайн-щоденників стає повальним захопленням знаменитостей і політиків
Блог Медведєва в Livejournal буде вестися у формі комм'юніті. У президента РФ уже є відеоблог blog.kremlin.ru. Він з'явився в жовтні минулого року. У січні поточного відвідувачам дозволили залишати в блозі свої коментарі (які в обов'язково модерируються, редагуються, а ті, що містять нецензурні вираження і образи, відсіваються. - Фокус). Тепер російським користувачам дозволено дискутувати один з одним і коментувати чужі повідомлення. Звичайно, особиста участь президента Росії в розміщенні постів у блозі навряд чи можлива, але цього й не потрібно. Головне - демонстративно відкриті для народу двері.
Власна інтернет-сторінка - мабуть, єдине, у чому нинішній президент РФ випередив попереднього. Але Володимир Путін з'явився в мережі ненабагато пізніше свого протеже. На сайті уряду громадяни не побачать постів глави Кабміну, зате можуть "особисто задати хвилюючі їх питання".
Сиди і дивися
Ближчі до народних мас російські політики, такі як Володимир Жириновський, ведуть свої блоги в інтернеті давно. Кожен пост безжурного лідера ЛДПР в блозі "Дивися і слухай Жириновського" одержує десятки коментарів. Він то запитує в народу, як подолати демографічну криза, то повідомляє конкурс віршів для створення весняного настрою.
Є блоги й у відомих російських телезірок. На сторінці Тіни Канделаки кожен з постів, чого б він не стосувався - її нової дієти або міркувань про те, чи гідний Михайло Прохоров пам'ятника за те, що без особливих зусиль у кризовий 2009 рік потрапив у рейтинг Forbes, - не залишається без доброї сотні коментарів.
Сам аматор французьких курортів і один із найбагатших людей Росії теж давно веде блог. І пости Прохорова присвячені не тільки привітанням всіх жінок з 8 Марта і святкові афоризми типу "Кращі кошти від кризи - це наші дружини, дівчата і бойові подруги". У своєму блозі російський олігарх також не проти поговорити про спорт і дати раду в галузі виходу із продовольчої кризи.
Із блогом по життю
Для західного користувача мережі щоденники знаменитостей - звична частина блогосфери. Часто, захопившись ідеєю завести свій блог, відомі актори або співаки пишуть пару-трійку постів особисто, що як повідомила про народження первістка Бритні Спірс (після чого блог співачки перетворився на рекламну сторінку її концертних турів. - Фокус). Комусь епістолярний жанр не дається і тоді вони передають естафету вмільцям з піар-служби. Пости на таких блогах з'являються рідко, найчастіше - раз на кілька тижнів, а то й місяців і служать для просування чергового фільму або диска зірки. Інші намагаються підтримувати життя у своєму блоге особисто, але потім важливіші події реального життя висмикують їх з віртуального світу. Це доля більшості блогерів, не тільки зоряних.
Наприклад, режисер Майкл Мур не тільки розповідає про нові роботи, але й просуває в маси свої переконання.
"Нічого схожого із мною ніколи не відбувалося, - пише у своєму блогзі Майкл Мур. - Президент США, обраний народом, щойно сказав главі General Motors, однієї з найбагатших і потужних корпорацій XXI століття: "Ви звільнені!". Я не можу в це повірити. На що ще він тоді здатний?"
Блог американського мільярдера Дональда Трампа вивішений на сайті університету його ж імені. І пости тут з'являються із завидною регулярністю. Важко уявити собі одного з найбагатших людей Америки, що особисто стукає по клавіатурі, але враження, якими він ділиться з відвідувачами, безумовно, належать йому.
На своєму сайті веде блог і Джекі Чан. Щоправда, пости (англійською і китайською) з'являються рідко - останній датований 27 лютого і детально розповідає про рекламну кампанію фільму "Інцидент Шиндзюку", забороненого до показу на території Китаю. Розповідь ведеться від першої особи, але англійський настільки бездоганний, що стає ясно: без допомоги з боку не обійшлося. Актор оновлює блог рідко, але полум'яні шанувальники залишають свої коментарі й зізнаються йому в любові щодня.
Привіт твіттерянам
Нинішня перша леді Америки теж частенько писала на своїй сторінці, розташованій на сайті "Жінки, які пишуть блоги". Але останній раз Мішель Обама викроїла час для того, щоб черконути пари слів, у жовтні 2008 року. Вона писала про те, як майбутнє президентське сімейство готується до Хеллоуіну, а доньки Саша і Малія вибирають убрання для Дня всіх святих.
Офіційний блог Барака Обами під час передвиборної кампанії 2008 року послужив йому непогану службу. На блог викладали історії тих людей, які давали пожертвування в передвиборну скарбничку майбутнього президента США.
Тоді журналісти Newsweek зрівняли блог Обами із блогом його основного суперника Джона Маккейна. На першому було близько восьми мільйонів відвідувань, 1,5 мільйона донорів і 800 тис. зареєстрованих на соціальній платформі my.barackobama.com. Сотні коментарів супроводжували кожен пост; тут було чимало історій про республіканців, що віддають свої голоси за Обаму. Все це - результат роботи цілої команди професіоналів. Але в цілому журналісти порахували блог перенасиченим інформацією, яку важко засвоїти.
Зате блог Маккейна The McCain Report здався журналістам більш читабельним, хоча й вузькоспеціалізованим, отаким майданчиком для обговорення позицій суперників відносно війни в Іраку або їхнього бачення реформи системи оподатковування.
Але блог Обами став відбиттям настроїв американців. Він як і раніше працює, і інформація тут оновлюється регулярно. Тепер це вже не новини з полів, а відеозаписи брифінгів і офіційних зустрічей президента.
У президента США є ще один блог - на знаменитому Twitter, соціальної мережі, що складається з мікроблогів. Щоправда, тут Обама уступає в популярності голлівудському акторові Ештону Катчеру. Саме його мікроблог нараховує більше мільйона передплатників. Можливо, почасти таку популярність блога Катчера можна пояснити тим, що актор пише пости особисто, частенько знімає відео, розповідає про те, як катався на "Феррарі", і робить домашні фото своєї дружини Демі Мур, за що потім друга половина його жартівливо корить (благо вона також веде блог на цій платформі).
Днями полку знаменитостей на Twitter прибуло. Блог тут завела сама Опра Уінфрі. Перше, що написала Опра: "Привіт всім твіттерянам! Спасибі за теплий прийом. Почуваю, що прийшло XXI століття". Уже через декілька годин на її блог підписалося більше ста тисяч чоловік. Подружжя Катчер-Мур стало одним з перших, хто привітав американську телезірку в блогосфері.
Яна Сєдова
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас