Росія "перевиконала" падіння ВВП за І квартал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія "перевиконала" падіння ВВП за І квартал

Казна та Політика
854
Падіння валового внутрішнього продукту Росії в першому кварталі 2009 року в порівнянні з тим же періодом минулого року склало 9,5 %.
Про це повідомив у четвер заступник міністра економічного розвитку Росії Андрій Клепач. На його думку, у першому кварталі економіка досягла дна, але є надія на деяке її пожвавлення в наступні чотири місяці.
Мінекономрозвитку приступив до перегляду свого прогнозу річного ВВП убік погіршення.
За підсумками 2009 року падіння ВВП Росії, за розрахунками Міжнародного валютного фонду (МВФ), може скласти 6%; за оцінками Світового банку - 4,5%. При цьому нинішній бюджет країни розрахований на падіння валового внутрішнього продукту за рік не більше ніж на 2,2%.
Клепач повідомив, що Мінекономрозвитку вже переглядає цей прогноз. Він не назвав конкретних цифр, але відзначив, що оцінка падіння річного ВВП Росії, зроблена МВФ, - "досить реалістична".
"Але ми все-таки розраховуємо на поліпшені результати, - додав Клепач. - У нас є можливості для пожвавлення економіки в другому кварталі 2009 року. Вони залежать від внутрішнього попиту і від того, як банківський сектор замість стиснення кредитування перейде до його розширення".
Заступник міністра відзначив, що, оскільки бюджет прийнятий у квітні, то реальне фінансування інфраструктурних проектів також почнеться лише в цьому місяці. За його даними, у низці галузей - у тому числі в автомобілебудуванні і харчовій промисловості - після масштабного спаду намітилося зростання.
Проте, у порівнянні з попереднім роком другий квартал 2009 року, за прогнозами Мінекономрозвитку, може пережити спад ВВП у розмірі 8,7-10%.
Негативну динаміку у відомстві пов'язують у першу чергу зі скороченням інвестицій у промисловість, які зменшилися на 18%.
Основним ризиком для економіки, як за оцінками Мінекономрозвитку, так і за прогнозами МВФ, залишається збільшення "поганих" (прострочених або безповоротних) банківських кредитів.
Різке падіння світових цін на сировину, особливо енергоносії, привело до втрати близько третини дохідних надходжень російського бюджету і зростання безробіття.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас