Злиття не об'єднало реєстраторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Злиття не об'єднало реєстраторів

Фондовий ринок
667
Асоціації хоронителів і депозитаріїв відмовилися від злиття, яке повинно було дозволити їм одержати статус єдиної саморегулювальної організації. Асоціація учасників фондового ринку (АУФРУ) вирішила самостійно відстоювати інтереси реєстраторів, щоб не допустити зникнення цього сегмента ринку. Відмова АУФРУ підвищує шанси Професійної асоціації реєстраторів і депозитаріїв зайняти монопольне становище на ринку.
Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв (ПАРД) учора в односторонньому порядку відмовилася від домовленості про об'єднання з Асоціацією учасників фондового ринку (АУФРУ). Як розповів президент ПАРД Олексій Кий, за останні роки тричі вживалися спроби злиття, і щоразу ПАРД одержувала від АУФРУ відмову: "Наприкінці 2008 року ми останній раз звернулися із пропозицією об'єднатися і звільнити учасників ринку від необхідності двічі платити вступні внески".
Термін дії нинішнього статусу саморегулювальної організації (СРО) у ПАРД і АУФРУ закінчується 11 травня. Необхідність злиття двох асоціацій пояснюється тим, що після 12 травня на ринку повинна залишитися одна СРО, що включає понад 50% учасників ринку - депозитаріїв, реєстраторів, хоронителів. СРО одержить частину повноважень ДКЦПФР, зокрема щодо передліцензійної роботи.
Передбачалося, що АУФРУ приєднається до ПАРД на умовах включення в керівні органи ПАРД представників асоціації, відмови від сплати вступного внеску новими членами і працевлаштування співробітників АУФРУ в апараті ПАРД. Але тепер ситуація змінилася.
Президент АУФРУ Віктор Лисовой розповів, що ДКЦПФР планує об'єднати в одній СРО всі види діяльності даного сегмента ринку, тоді як необхідно створити дві окремі СРО: реєстротримачів і хоронителів.
Тому 3 квітня рада АУФРУ повідомила реєстраторам про намір самостійно стати СРО з реєстраторської діяльності. "АУФРУ буде домагатися скасування нововведень, що обмежують право на професію", - пояснюється в листі АУФРУ. Закон "Про акціонерні товариства" зобов'язує емітентів до 29 квітня 2011 року перейти на бездокументарну форму випуску іменних акцій. У цьому випадку зникне потреба в самих реєстраторах - реєстри будуть вести депозитарії.
Після розриву домовленостей шанси АУФРУ на одержання статусу СРО знизилися. Учасниками АУФРУ є 223 реєстратора, учасниками ПАРД - 577 реєстраторів і хоронителів, а також два депозитарії. Усього, за даними ДКЦПФР, на 1 березня ліцензії мали 381 реєстратор і 259 хоронителів. "Наскільки я розумію, АУФРУ вже ні на що не розраховує. ДКЦПФР не дасть асоціації статус СРО", - говорить директор "Комекс-Реєстратора", член рад ПАРД і АУФРУ Ірина Кобржицька. На її думку, делегування повноважень комісії однієї СРО створює монополіста на ринку. "Це вже відбувається в інших СРО, які під час кризи користуються монопольним правом і підвищують тарифи", - сказала Кобржицька.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас